Tapahtumatoimiala kompastui koronaan

Suunniteltu ja tavoitteellinen tilaisuus, joka on suunnattu joillekuille aikaan ja paikkaan sidottuna on tapahtumateollisuuden viitekehyksessä tapahtuma. Se voi olla kertaluonteinen tai toistuva, ja se voi tapahtua sovitussa tilassa joko fyysisesti tai virtuaalisesti. Ammattimainen, liikevaihtoa synnyttävä elinkeinotoiminta tällaisten tapahtumien järjestämiseksi on tapahtumateollisuutta.  
Valtakunnallisesti toimialana tapahtumateollisuus on 2,35 miljardin euron arvoinen. (Tapahtumateollisuus 2020) 

City as a Service -hanke kutsui koolle alueen tapahtumanjärjestäjät, tapahtumien parissa työskentelevät sekä tapahtumalupia käsittelevät viranomaiset ja viranhaltijat yhteiseen Tapahtuma-Tapahtuma -tilaisuuteen 28.10.2020. Verkostoitumistapahtuma toteutettiin hybridinä.  

Kuva 1. City as a Service -hanke järjesti tapahtuma-alan toimijoille verkostoitumistilaisuuden. (Kuva: Enna Eloranta)

Tapahtuma oli paitsi yksi hankkeen kokeiluista, jonka tavoitteena oli edistää yhteisön, yhteisten tietojen ja erilaisten yhteistyömahdollisuuksien kehittymistä, myös tilaisuus kokoontua yhteen erittäin raskaan kesän jälkeen.  

Tapahtumien järjestäminen kiellettiin kokoontumisrajoitusten takia 13.3.2020 kokonaan ja toimialan yhtenä vilkkaimpana aikana, kesällä, rajoitukset jatkuivat heikentäen elinkeinotoiminnan kannattavuutta raskaasti. Alana tapahtumateollisuus työllistää 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää. Toimialan välilliset vaikutukset ulottuvat myös useille muille toimialoille sekä kunta- ja aluetalouteen. (Tapahtumateollisuus 2020) 

Tapahtumatoimiala meillä ja muualla 

Lahden kaupungille tapahtumat ovat olleet merkittävä vetovoimatekijä matkailussa, joten myös paikalliset toimijat ovat tehneet raskaasti tappiota kuluvan vuoden aikana. Tapahtumassa 28.10. esityksen pitäneen Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määtän mukaan vuonna 2020 tapahtumissa kävijöiden kuluttamista euroista Lahdessa matkailutuloina on menetetty vähintään 39 miljoonaa euroa.  

Kesken pahimman kriisin tapahtuma-ala järjestäytyi Tapahtumateollisuus ry:ksi kesäkuussa 2020. Eri puolella Suomea hajallaan olleet toimijat nousivat yhtenä rintamana barrikadeille puolustamaan tuhansien ihmisten työpaikkoja ja yritysten elinkeinoa. Myös Lahden kaupunki lähti ensimmäisten kaupunkien joukossa mukaan yhdistykseen ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen valittiin uuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi. 

Tapahtumateollisuus ry:ssä vaikuttamisen lisäksi Lahti Region (2020) kertoo tiedotteessaan Lahden valikoituneen valtakunnallisen suurtapahtumahankkeen kotipesäksi, kun suurten urheilutapahtumien kaupunkeina tunnetut Helsinki, Jyväskylä, Lahti, Tampere ja Turku muodostivat verkoston hankkeelle, jolla yhdistetään kaupunkien erilaista asiantuntijuutta ja vahvistetaan Suomi-brändiä kansainvälisten urheilun suurtapahtumien järjestäjänä. Kaksivuotista hanketta toteutetaan läheisessä yhteistyössä urheilun kansallisten lajiliittojen sekä Suomen Olympiakomitean ja Suomen Paralympiakomitean kanssa.  

Kirjoittajat 

Suvi Mononen työskentelee tapahtumakoordinaattorina Lahden kaupungilla ja City as a Service -hankkeessa.   

Ulla Saarela työskentelee TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakulussa ja on City as a Service -hankkeessa projektisuunnittelijana.   

Lähteet 

Lahti Region. 2020. Suomen suurimmat urheilutapahtumakaupungit tiivistävät urheilutapahtumayhteistyötä – tavoitteena pysyvä toimintamalli. Tiedote 24.9.2020.  [Viitattu 18.11.2020]. Saatavissa: https://epressi.com/tiedotteet/matkailu/suomen-suurimmat-urheilutapahtumakaupungit-tiivistavat-urheilutapahtumayhteistyota-tavoitteena-pysyva-toimintamalli.html  
 
Määttä, I. 2020. Kohti uutta ja parempaa tapahtumatulevaisuutta Lahdessa. Esitys City as a Service -hankkeen Tapahtuma – Tapahtuma -tilaisuudessa 28.10.2020. 

Tapahtumateollisuus. 2020. [Viitattu 9.11.2020]. Saatavissa: https://www.tapahtumateollisuus.fi/  

Linkit 

LAB. 2020. City as a Service. [Viitattu 11.11.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/city-service 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *