Esteetön yhteistyö

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet ja opetus yhdistyvät LAB-ammattikorkeakoulussa luontevasti, kun opettajat osallistuvat aktiivisesti hankkeiden ideointiin ja toteutukseen. Luonnon lumoa kaikille (LuLu) -hankkeessa hanketyö on integroitu opetukseen ja pilottiprojekteihin on osallistunut kymmeniä LABin muotoilun ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita. 

Hankkeen aikana opiskelijat ovat tuottaneet runsaasti kurssitöitä, jotka tutkivat ja kehittävät esteettömiä luontomatkailupalveluja Etelä-Karjalassa. Opiskelijat ovat pitäneet hanketyötä mielenkiintoisena ja innostuneet pohtimaan esteettömyyttä, luonnon hyvinvointivaikutuksia ja tasa-arvokysymyksiä monista eri näkökulmista. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu mikrofoniin. Lintuhahmo kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu ja lintu seisovat keltaisen puutalon edessä. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään pääsemme kurkistamaan Luonto luoksesi -tuokiota!” Toisessa ruudussa karhu on sisällä talossa. Karhu ja iäkäs lintu tutkivat yhdessä pöydällä olevaa laatikkoa. Laatikossa on kukkia, oksia ja puiden lehtiä. Karhu sanoo: ”Eikä vain kurkistamaan vaan myös nuuskimaan! Kyseessä on nimittäin moniaistillinen luontokokemus...” Kolmannessa ruudussa karhu ja kaksi iäkästä lintua istuvat tuoleilla. Kaikki kolme katsovat yhdessä valkokangasta, jolla näkyy kuva norpasta uimassa. Karhu sanoo: ”...jonka LABin nokkelat opiskelijat on luoneet ja toteuttaneet jo lukuisille ikäihmisten ryhmille.”
Kuva 1. Opiskelijoiden ideoimat Luonto luoksesi -tuokiot tarjoavat ikäihmisille matalan kynnyksen luontokokemuksia. (Kuva: Kaisa Leka)

Luonto tuli sisälle

Euroopan väestö ikääntyy ja ikäihmiset ovatkin kasvava esteettömien palvelujen käyttäjäryhmä. Aktiiviset ikäihmiset liikkuvat mielellään luonnossa ja matkailevat, ja luonto voi toisaalta tarjota myös muistisairaille positiivisia elämyksiä ja muistoja. 

Ryhmä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita ideoi syksyllä 2021 yhteistyössä LuLu-hankkeen kanssa järjestetyllä kurssilla, miten luontokokemuksia voisi tuoda niiden ikäihmisten luo, jotka eivät pääse enää itse ulos luontoon. Kurssin aikana Suomessa oli myös voimassa erilaisia kokoontumisrajoituksia koronapandemian leviämisen hidastamiseksi, mikä asetti osaltaan haasteita luontoelämysten toteuttamiselle. 

Opiskelijoiden kehittämä Luonto luoksesi -tuokio on moniaistillinen elämys, johon voi kuulua luonnosta kerättyjen kasvien tutkimista, musiikkia ja liikkuvaa kuvaa. Samalla konseptilla voi järjestää tuokion yhdelle tai useammalla ikäihmiselle asuinpaikasta riippumatta. Useat opiskelijaryhmät ovatkin myöhemmin toteuttaneet tuokioita eri puolilla Suomea. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu mikrofoniin. Lintuhahmo kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu ja lintu seisovat järven rannalla puisella esteettömällä katselulavalla. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään raportoimme Sarviniemen esteettömän polun avajaisista.” Toisessa ruudussa karhu pyöräilee soratietä nojapyörällä metsämaisemassa. Ympärillä näkyy myös muita pyöräilijöitä. Karhu sanoo: ”Tänne Sarviniemeen on kokoontunut suuri joukko innokkaita luonnonystäviä sekä ammattilaisia ihastelemaan Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön palveluja.” Kolmannessa ruudussa karhu istuu järvellä SUP-laudalla, pitää jaloillaan kiinni melasta ja syö lettua. Taustalla näkyy punainen laiva. Karhu sanoo: ”Tapahtuman ohjelmassa on esteetöntä luontoliikuntaa uudella polulla ja Saimaan vesillä, apuvälineiden testausta, miniristeilyjä Rasti-lautalla, letunpaistoa ja vaikka mitä muuta!”
Kuva 2. Sarviniemeä voidaan pitää Etelä-Karjalan esteettömien luontokohteiden lippulaivana. LuLu-hanke on osallistunut aktiivisesti alueen kehittämiseen ja uusien palvelujen ideoimiseen. (Kuva: Kaisa Leka)

Esimerkillistä esteettömyyttä

LuLu-hanke on tehnyt koko hankekauden ajan tiiviisti yhteistyötä Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön kanssa ja säätiön retkeilyalueella Sarviniemessä oli jo hankkeen alkaessa näyttävä esteetön katos ja nuotiopaikka. 

Keväällä 2022 ryhmä graafisen suunnittelun opiskelijoita ideoi ja suunnitteli yhteistyössä LuLu-hankkeen kanssa järjestetyllä kurssilla Sarviniemeen uusia opasteita. Opiskelijoille järjestettiin ekskursio Sarviniemeen ja luento esteettömästä suunnittelusta. Opaste-ehdotuksissa keskityttiin selkeyteen ja saavutettavuuteen, ja esiteltiin alueen historiaa ja luontoa tarinallistettuna kuvituksien avulla.  

Hankekauden aikana Sarviniemeen rakennettiin ja avattiin uusi esteetön polku, jota pitkin pääsee niemen päässä sijaitsevalle katselulavalle. LuLu-hanke järjesti polun avajaistapahtumaan keväällä 2022 yhteistyössä Paralympiakomitean ja Aventuristo-luontoyrityksen kanssa esteettömän luontoliikunnan apuvälineiden testaustapahtuman. Tapahtumassa oli myös esillä opiskelijoiden opasteideoita. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu mikrofoniin. Lintuhahmo kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu ja lintu seisovat LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksen edessä. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään meillä on LABin Lappeenrannan kampuksella vierailijoita Sampo-opistolta.” Toisessa ruudussa karhu kelaa sisällä kampuksella pyörätuolilla, johon on kiinnitetty maastossa liikkumista helpottava nokkapyörä. Taustalla on lintuhahmo, joka on pukeutunut ikäpukuun, ja toinen lintuhahmo pyörätuolissa. Karhu sanoo: ”Ollaan testailtu yhdessä luontoalan opiskelijoiden kanssa apuvälineitä ja ideoitu esteettömiä matkailutuotteita.” Kolmannessa ruudussa karhu ja lintu liukuvat pyörätuoleilla kovaa vauhtia alas luiskaa. Karhu sanoo: ”Tässä syöksytään yhdessä kohti tulevaisuuden yhdenvertaista ja kestävää luontomatkailua!”
Kuva 3. LuLu-hanke on tehnyt yhteistyötä myös Sampo-opiston kanssa ja kouluttanut tulevia luonto-oppaita huomioimaan esteettömyys palveluntuotannossa. (Kuva: Kaisa Leka)

Tulevaisuuden esteettömyysosaajat

LuLu-hanke on tehnyt yhteistyötä myös yli oppilaitoksien rajojen. Sampo-opiston luontoalan opiskelijat ovat tulevina matkailun ammattilaisina avainasemassa esteettömien luontopalvelujen tuottamisessa. Hanketiimi toteutti heille koulutuksen, jossa lisättiin asiakasymmärrystä ja esteettömyystietoa sekä ideoitiin esteettömiä matkailupalveluja. 

Kirjoittaja

Kaisa Leka on sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija, joka toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa tuntiopettajana ja TKI-asiantuntijana.  

Linkit

Linkki 1. LAB. 2022. LULU – Luonnon lumoa kaikille –projektisivu. Viitattu 16.12.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lulu-luonnon-lumoa-kaikille

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *