Työntekijöiden palkitseminen sitouttaa ja motivoi

Työelämässä sitoutuminen ja motivaatio ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat sekä yksilön että organisaation menestykseen. Palkitseminen on tehokas tapa osoittaa arvostusta ja sitä, että työntekijä halutaan pitää yrityksessä töissä. Kun työntekijät kokevat tulevansa palkituiksi, heidän motivaationsa kasvaa ja he saavuttavat todennäköisemmin tavoitteensa. Tämä lisää sekä yksilöiden että organisaation tehokkuutta ja tuottavuutta. Lisäksi palkitseminen voi edistää työhyvinvointia luomalla turvallisen ja tasapainoisen työympäristön, jossa työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja huomioituja. (Ylikorkala ym. 2018. 14, 55; Työturvallisuuskeskus 2024.)

Kuva 1.  Palkitseminen viestii tehokkaasti, että työntekijän työpanosta arvostetaan ja että hänet halutaan pitää töissä yrityksessä. (iStock 2024)

Ryhmäeläkevakuutus osana palkitsemisstrategiaa

Ryhmäeläkevakuutus on yrityksille tarkoitettu vapaaehtoinen eläkevakuutus, jonka avulla yritys voi palkita ja sitouttaa henkilöstöään. Se on kollektiivinen lisäeläkevakuutus, joka tehdään tietylle ryhmälle ja jossa ryhmän kaikki jäsenet saavat saman vakuutusturvan. Myös yrittäjä voi olla vakuutuksessa mukana. Ryhmäeläke joustavoittaa eläkkeelle siirtymisen ajankohtaa työntekijän oman tilanteen mukaisesti ja/tai nostaa eläkeajan tulotasoa täydentämällä lakisääteistä eläkettä. (Osuuspankki 2024)

Ryhmäeläkevakuutus voi olla merkittävä osa palkitsemisstrategiaa, erityisesti kun tavoitteena on tarjota työntekijöille pitkäaikaista taloudellista turvaa ja luoda sitoutuneempaa työvoimaa. Se voi toimia osana kokonaisvaltaista palkitsemisjärjestelmää, joka edistää pitkäaikaista sitoutumista tarjoamalla etuja, jotka kannustavat työntekijöitä pysymään organisaatiossa pidempään. Ryhmäeläkevakuutus tarjoaa työntekijöille turvaa ja vakautta tulevaisuuden suunnittelussa, mikä voi lisätä heidän sitoutumistaan ja lojaaliuttaan yritystä kohtaan. (Mandatum 2024.)

Outila (2024) tutki opinnäytetyössään ryhmäeläkevakuutusta palkitsemisen keinona. Tutkimuksessa keskityttiin selvittämään ryhmäeläkkeen roolia palkitsemisessa, sen vaikutusta sitoutumiseen ja motivaatioon sekä palkitsemisen ja työhalukkuuden suhdetta. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että ryhmäeläkevakuutus voi toimia tehokkaana kannustimena työntekijöiden sitouttamiseen ja motivaation lisäämiseen pitkällä aikavälillä. Ryhmäeläkevakuutus eli lisäeläketurva vaikuttaa työntekijöiden halukkuuteen työskennellä yrityksessä pidempään ja voi vahvistaa heidän sitoutumistaan organisaatioon. Työntekijät arvostavat työnantajaa, joka panostaa heihin pitkällä tähtäimellä ja on valmis tarjoamaan etuja, jotka mahdollistavat paremman elintason eläkkeellä ollessa. Tämä korostaa ryhmäeläkevakuutuksen potentiaalia työntekijöiden sitoutumisen ja organisaation menestyksen edistämisessä. Palkitseminen ja sitoutuminen ovat yhteydessä toisiinsa.

Yritysten olisi hyvä arvioida nykyisten palkitsemisjärjestelmien tehokkuutta ja tunnistaa mahdollisia kehityskohteita organisaatioissa. Tämä voi auttaa yrityksiä parantamaan palkitsemisstrategioitaan ja varmistamaan sen, että ne vastaavat paremmin työntekijöiden tarpeisiin ja odotuksiin.

Kirjoittajat

Anna Outila valmistuu LAB-ammattikorkeakoulusta liiketalouden ja logistiikan tradenomiksi (AMK). Hän työskentelee vakuutusyhtiössä ryhmäeläkevakuutuksen asiantuntijana.

Riitta Mähönen toimii liiketalouden lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

iStock. 2024. Bonuskortti kirjekuoressa punaisella nauhalla ja säästöpossulla. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa
https://www.istockphoto.com/fi/valokuva/bonuskortti-kirjekuoressa-punaisella-nauhalla-ja-s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6possulla-gm1353940146-428897689

Mandatum. 2024. Ryhmäeläkevakuutus. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa
https://www.mandatum.fi/elake/ryhmaelakevakuutus

Osuuspankki. 2024. OP Ryhmäeläke. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa https://www.op.fi/yritykset/vakuutukset/henkilovakuutukset/ryhmaelakevakuutus?cmpid=.yahevaku.1.textlink.google.sem.mn_gen_ryhmaelakevakuutus_ryhm%C3%A4el%C3%A4kevakuutus.ya_jn_elakeratkaisut&s_kwcid=AL!7229!3!609977006341!e!!g!!ryhm%C3%A4el%C3%A4kevakuutus&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwl4yyBhAgEiwADSEjeIj3-45jGFhTMeD8EQ4HVLXV850uyB9iAI7zfNCNvZ_gey-7EUKvXBoCAvAQAvD_BwE

Outila, A. 2024. Ryhmäeläke palkitsemisen keinona. Opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052214309

Työturvallisuuskeskus. 2024. Työhyvinvointi. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa
https://ttk.fi/tyoturvallisuus/tyohyvinvointi/

Ylikorkala, A. Hakonen, A. Hakonen, N. Hulkko-Nyman, K. 2018. Kokonaispalkitsemisenjohtaminen – ohjaa tai ajaudu. Alma Talent Oy. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa
https://verkkokirjahylly-almatalent-fi.ezproxy.saimia.fi/teos/JAEBJXCTEB#kohta:1.((20)Henkil((f6)st((f6)n((20)palkitseminen((20)(:Tunnetaanko((20)palkitsemisen((20)kustannukset((20)ja((20)vaikutukset?((20)/piste:b667