Urasuunnittelutyökalu tukee nuorten urheilijoiden kaksoisuran suunnittelua Päijät-Hämeessä

Suomalaiseen urheiluun kuuluu vahvasti pyrkimys siihen, että urheilija pystyy yhdistämään tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai työuransa arjessaan tasapainoisesti. Tähän tarjoaa konkreettista tukea Urheilijoiden kaksoisurat Päijät-Hämeessä -hanke, joka on tuottanut urheilijan urapolku -internet-sivuston. Sivustolle on koottu ajankohtainen listaus alueen urheiluoppilaitoksista ja tietoa urheilijan lähipiirin toimijoille siitä, miten tukea ja mahdollistaa nuoren urheilijan kaksoisuraa sekä urasuunnittelutyökalu.  

Kuva 1. Urheilijan urapolku.fi -sivuston etusivun kuva on Liikuntakeskus Pajulahdesta. (Kuva: Liikuntakeskus Pajulahti 2020)

Mikä urasuunnittelutyökalu? 

Urheilijoiden kaksoisurat Päijät-Hämeessä-hankkeen yksi päätavoitteista on ollut luoda työkalu urheilijoille pitkän aikavälin urasuunnitteluun. Hankkeessa suunniteltu ja toteutettu sähköinen uratyökalu tarjoaa konkreettisen alustan kirjata omat suunnitelmat ylös sekä opiskelu-, että urheilu-uran osalta. Suunnittelutyökalu kostuu seitsemästä eri osa-alueesta, jotka kaikki liittyvät näiden kahden uran suunnitteluun ja käytännön toteuttamiseen. Opintojen ja urheilu-uran tavoitteiden kirkastamisen jälkeen urheilevan nuoren on tärkeää miettiä myös, miten pääsen asettamiini tavoitteisiin. Millainen olen ja kuinka hyvin tunnen itseni ja entä mikä on lähipiirini ja sen rooli? Entä millaista on ajankäyttöni ja miten suunnitelmani on mahdollista taloudellisesti? Millaista muuta osaamista urheilusta voi kertyä? Näiden osa-alueiden pienet alustukset ja pohtimaan herättävät kysymykset auttavat tekemään omia suunnitelmia. Lisäksi kunkin osa-alueen lopusta löytyy useita lisälähteitä aihealueen tietojen täydentämiseen. Sivustolta löytyy myös suunnitteluun kannustavia kaksoisuravideoita useilta eri lajien urheilijoilta inspiraation lähteeksi, kuten karateka Joni Kolarin kaksoisuratarina (Video 1). 

Video 1. Lahden Karatea edustava maajoukkuekarateka Joni Kolari kertoo omasta kaksoisurastaan. (Video: Päijät-Hämeen Urheiluakatemia 2020)

Urasuunnitelutyökalu sopii hyvin yläkoululaiselle ja toisen asteen opiskelijalle 

Sähköinen työkalu on alkuvaiheessa kohdennettu erityisesti yläkouluikäisille ja 2. asteen akatemiaurheilijoiden käyttöön. Työkalu on tarkoitettu nuoren omien tavoitteiden kirjaamiseen, mutta hänen ei silti tarvitse suunnitella sitä yksin, vaan suunnittelua voi tehdä yhdessä oman lähipiirinsä kanssa. Nuori voi jakaa oman suunnitelmansa kommentoitavaksi valmentajalle tai käydä keskustelua vanhempiensa kanssa eri osa-alueista, esimerkiksi talouden suunnittelun osalta. Nuori voi myös jakaa suunnitelmansa opintojen ohjauksesta vastaavan kanssa tai opinto-ohjaajat voivat hyödyntää työkalua myös omassa opintojen ohjauksessaan.   

Urheilijan urapolku -sivusto on julkaistu ja syksyn aikana kootaan sivustoa ja työkalua käyttävien kokemuksia ja kommentteja sivuston sisällön kehittämiseksi. Hankkeen päättymisen jälkeen urheilijan urapolku -sivusto ja urasuunnittelutyökalu tulee olemaan osa Päijät-Hämeen urheiluakatemian alaisuudessa olevaa www-sivustoa.  

Kirjoittaja

Johanna Irjala toimii asiantuntijana Urheilijoiden kaksoisurat Päijät-Hämeessä -hankkeessa LAB-ammattikorkeakoulussa. 

Linkit  

LAB. 2020. Urheilijoiden kaksoisurat Päijät-Hämeessä. [Viitattu 7.12.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/urheilijoiden-kaksoisurat-paijat-hameessa 

Päijät-Hämeen Urheiluakatemia. 2020. Urheilijan urapolku. [Viitattu 7.12.2020] Saatavissa: https://urheilijanurapolku.fi/  

Kuvat 

Kuva 1. Liikuntakeskus Pajulahti. 2020. Urheilijan urapolku.fi -sivuston etusivu. Pajulahden liikuntakeskuksen kuvapankki. [Viitattu 10.11.2020] Saatavissa: https://urheilijanurapolku.fi/  

Video 

Video 1. Päijät-Hämeen Urheiluakatemia. 2020. Joni Kolarin kaksoisura. [Viitattu 10.11.2020] Saatavissa: https://www.youtube.com/watch?v=yqq-MEO2m4s  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *