Verkostoidu kauemmas ‒ opiskelijaradioyhteisön rakentaminen

Verkostoituminen on minkä tahansa organisaation yksi tärkeimmistä pelitekijöistä (Heinämaa 2021). Luomalla jatkuvasti yhteyksiä oman alan tekijöihin luo mahdollisuuksia yhä suuremmille ja kunnianhimoisille projekteille. Verkostoitumalla voit tutustua kollegoiden toimintamalleihin ja ehkä jopa markkinasalaisuuksiin.

LABin opiskelijaradio Limu Radio tarjoaa yhteisöllisyyttä, mielekästä tekemistä ja oppimispaikkoja radiotoiminnasta kiinnostuneille (Limu Radio 2023a; 2023b). Radio on verkostoitunut osaksi Nordljudia, joka on Pohjoismaiden yhteinen opiskelijaradiojärjestö (Nordljud 2023a). 

Ohjelmaa podcasteista soittolistaan

Nordljud-yhteistyöprojekti syntyi ruotsalaisen Alexander Maxian sekä norjalaisen Magnus Thunen tahdosta verkostoitua muiden opiskelijaradioasemien kanssa alkuvuodesta 2021. Jotta projekti saatiin kunnolla toimintaan, tarvittiin vielä vähintään yksi Pohjoismaan edustaja mukaan projektiin, jolloin Limu Radion Santeri Nikula liittyi mukaan. Yhteistyö alkoi yhteisillä live-ohjelmilla ja podcasteilla, joissa kerrottiin Pohjoismaiden opiskelijoille tärkeitä uutisia sekä myös kiinnostavia uutisia, joita ei uutisoida muualla kuin omissa maissaan.

Tästä projekti kehittyi tuottamaan viikoittain päivittyvää soittolistaa, jossa nostettiin eri Pohjoismaiden uusia artisteja parrasvaloihin opiskelijaradioille soitettavaksi. Projektissa on mukana tällä hetkellä yli 20 aktiivista jäsentä. Hankkeen tärkein tavoite on kehittää ja yhdistää opiskelijaradiotoimintaa ympäri Pohjoismaita (Nordljud 2023b).

Limu Radio on toiminut projektissa Suomen edustajan roolissa ja ollut mukana kaikissa Nordljudin tuotannoissa kuten podcasteissa, live-ohjelmissa, soittolistoissa, seminaareissa sekä tapaamisissa. Nordljudin tiimi on pitänyt kolme livetapaamista eri kaupungeissa Ruotsissa ja Norjassa.

[Alt-teksti: ryhmä ihmisiä seisomassa kadulla suurten lasiovien edessä, ovissa lukee Media City Bergen.]
Kuva 1. Nordljudin tiimi vierailemassa NRK Media City Bergenissä. (Kuva: Eva Gustavfsson)

Tällaisten eri maihin ulottuvien projektien parissa pääsee verkostoitumaan muiden maiden kollegojen kanssa sekä tutustumaan heidän toimintatapoihinsa. Nordljud mahdollistaa myös opiskelijaradioharjoittelijoille ja työntekijöille verkostoitumisen sekä uusien taitojen harjoittamisen  suuremmalla skaalalla. Vastaavat toimintatavat ovat sovellettavissa miltei kaikille erilaisille organisaatioille. Niin ikään verkoston kautta voi löytää työharjoittelupaikkoja muualta kuin omilta paikallisilta asemilta. (Nikula 2022, 12.)

Uusien näkökulmien sekä toimintatapojen omaksuminen on kehitykselle välttämätöntä, joten ota jokaisesta verkostoitumismahdollisuudesta kiinni!

Kirjoittaja

Santeri Nikula opiskeli LAB-ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn tradenomiksi, työskentelee LABin Limu Radion kanavapäällikkönä ja toimii teknisenä asiantuntijana OPAS-hankkeessa.

Lähteet 

Heinämaa, T. 2021. Yrittäjän verkostoituminen. Ilona Works Finland. Viitattu 17.9.2023. Saatavissa https://ilona.works/yrittajyys/yrittajan-verkostoituminen/#/

Limu Radio. 2023a. Limu Radio live. Viitattu 19.9.2023. Saatavissa https://www.limuradio.live/

Limu Radio. 2023b. Melko usein kysytyt kysymykset. Viitattu 19.9.2023. Saatavissa https://www.limuradio.live/faq

Nikula, S. 2022. Opiskelijaradiotoiminnan kehittäminen ja verkostoituminen : case : LiMu Radio. Opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu, tietojenkäsittelyn koulutus. Viitattu 19.9.2023. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303073134

Nordljud. 2023a. Join the Nordljud Team. Viitattu 19.9.2023. Saatavissa https://nordljud.com/

Nordljud. 2023b. Mission. Viitattu 19.9.2023. Saatavissa https://nordljud.com/directives/