Kohtaa vertaisia ja verkostoja – avaa ajatteluasi

KETTERÄ ‒ Työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien muutoskyvykkyyttä mikro- ja pk-yrityksille -hankkeen (LAB 2023) loppuseminaari järjestettiin Lappeenrannan kampuksella syyskuussa 2023. Loppuseminaari kokosi yhteen yrittäjiä, alueellisten yrityspalveluiden asiantuntijoita ja ammattikorkeakoulun asiantuntijoita. Tilaisuus tarjosi osallistujille sekä ajankohtaista tietoa hankkeen teemoista ja toiminnan kautta saaduista tuloksista että mahdollisuuden ravistella ajatteluaan ja verkostoitua.

Hankkeen suojelija, kansanedustaja ja ex-yrittäjä Jukka Kopra taustoitti tilannekuvaa pienyrittäjän näkökulmasta tervehdyksessään, ja hankkeessa mukana olleiden yrittäjien ajatuksia kuultiin paneelikeskustelussa. Lisäksi loppuseminaarissa esiteltiin hankkeen toimintaa tukenut opiskelijatuotos ja kuultiin toimitusjohtaja Aki Riihilahden puheenvuoro (itsensä)johtamisesta. Seuraavassa kuvataan tilaisuuden oppeja ja koppeja, jotka avaavat toivottavasti ajatteluasi ja kannustavat yrityksesi tai työyhteisösi kehittämiseen.

[ALT-teksti: Seminaaritilassa osallistujien takaa otettu kuva, esityspaikalla hankkeen kaksi asiantuntijaa sekä paneelikeskusteluun osallistuneet kolme yrittäjää.]
Kuva 1. Paneelikeskustelussa kolme hankkeessa mukana ollutta yrittäjää pääsivät kertomaan kokemuksistaan. (Kuva: Katri Putkonen)

KETTERÄ-hankkeen yritykset kokivat hankeyhteistyön hyödylliseksi

KETTERÄ-hankkeeseen osallistuneista yrittäjistä osa osallistui loppuseminaarin paneelikeskusteluun, jossa yrittäjät kuvasivat omin sanoin kokemuksiaan hankkeessa toimimisesta. He kertoivat oppineensa huomioimaan työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien seurantaa paremmin ja systemaattisemmin verrattuna hanketta edeltäneeseen aikaan. He oppivat myös yhteistyön mahdollisuuksia LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Esimerkiksi osa yrityksistä innostui lähtemään mukaan LABin toiseen hankkeeseen tai osallistumaan toisen hankkeen joihinkin tapahtumiin.

Paneelikeskustelu herätti ajatuksia yleisössä erityisesti yrityspalveluiden asiantuntijoissa. Haasteena on välillä yrittäjien mukaan saaminen erilaisiin kehittämisprojekteihin. Panelistit ja yleisö pohtivatkin yhteisesti ratkaisuja tähän. Erityisesti yrittäjät toivat esiin tarpeen tulla yrittäjien luo – esimerkiksi road shown tapaan. Tämä helpottaisi yrittäjien osallistumista hektisen arjen keskellä. Välimatkat Etelä-Karjalassa ovat pitkiä, jolloin matkustaminenkin tuo omat haasteensa aikataulullisesti.

Aki Riihilahti herätti pohtimaan itsensä johtamista ja hyvää tiimityötä

Ajatuksiaan kannattaa pöllyttää kuuntelemalla myös eri toimialoilla ja tilanteissa toimivia osaajia. Ex-jalkapalloilija, toimitusjohtaja Aki Riihilahti innosti kuulijat itsensä johtamisen ja toimivan tiimityön saloihin oman ammatillisen tarinansa kautta (Riihilahti 2023). Riihilahden oppeina ja koppeina esiin nousivat esimerkiksi seuraavat tärkeät kysymykset: Tehdäänkö yhteisössä olennaisia asioita? Kysytäänkö palautetta? Onko tavoite tuttu ja yhteinen?

Kun oma rooli sekä sopivat mittarit ovat lisäksi selvillä, on onnistumiseen paremmat edellytykset. Lisäksi Riihilahti muistutti kahden samanaikaisen pelin tärkeydestä. Menestyvä yhteisö pelaa kahta peliä. Pitkä aikajänne varmistaa muutoskykyä ja tulevaisuuden onnistumisia ja lyhyt aikajänne pitää prosessien pyörät pyörimässä arjessa. Riihilahti painotti myös, että tiimin jäsenten osaamisalueet tulee tunnistaa ja osata yhdistää eri erikoisosaamisen omaavia ihmisiä yhteen. Outoutta ei myöskään kannata pelätä: sen avulla löytyy vahvuudet, joilla erotutaan joukosta. (Riihilahti 2023.)

Uskallusta peliin ja omat vahvuudet hyötykäyttöön!

Kirjoittajat

Katri Putkonen työskentelee projektisuunnittelijana KETTERÄ-hankkeessa LAB-ammattikorkeakoulussa.

Annukka Heinonen (tradenomi YAMK) työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja toimii asiantuntijana KETTERÄ-hankkeessa. Hän on käytännönläheinen pienyritysten muutoskyvyn kehittäjä.

Sari Soutukorva (TtM, ft) on LABin Hyvinvointi-yksikön lehtori ja toimii KETTERÄ-hankkeessa asiantuntijana. Hän on kiinnostunut kehittämään ja tutkimaan työelämää ja työhyvinvointia.

Lähteet

LAB. 2023. KETTERÄ ‒ Työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien muutoskyvykkyyttä mikro- ja pk-yrityksille. Hanke. Viitattu 15.9.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/kettera-tyohyvinvoinnin-osaamisen-ja-tyourien-muutoskyvykkyytta-mikro-ja-pk-yrityksille

Riihilahti, A. 2023. (itsensä-)johtamisesta työhyvinvoinnin, osaamisen ja työurien mahdollistajana. Puhe Ketterästi ja muutoskykyisesti tulevaisuuteen -yritystapahtumassa. 12.09.2023. Lappeenranta.