Visio kannattaa sitoa megatrendeihin

Yritysmaailmassa aivan kuten julkisellakin sektorilla strategiatyö on avainroolissa pohdittaessa vaikuttavuutta ja keinoja sen lisäämiseksi. Etelä-Karjalaan on juuri valmistumassa uusi elinkeinostrategia, jota on työstänyt Etelä-Karjalan kauppakamari yhdessä alueen yrittäjien kanssa. Mutta jo ennen tuon työn valmistumista on syytä pohtia Etelä-Karjalan vahvuuksia.

Elinkeinoelämässä laajasti toiminut ja muun muassa LUT-yliopiston hallituksessa pitkään vaikuttanut diplomi-insinööri Tuomo Rönkkö oli alustamassa Lappeenrannassa 14.12.2023 järjestettyä pyöreän pöydän keskustelua. Tilaisuuden tarkoitus oli hahmotella Etelä-Karjalan ja Lappeenrannan tulevaisuuksia.

Vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet on syytä tutkia strategiatyön yhteydessä, mutta myös visio on oleellinen osa strategiaa. Vision tulee olla mahdollinen mutta haastava. Visio kannattaa sitoa megatrendeihin, joiden vaikutus on suurin omalla toimialalla (Rönkkö 2023).

[Alt-teksti: mies pitää esitystä, takana suurella skriinillä lukee pyöreän pöydän keskustelutilaisuussarja.]
Kuva 1. Elinkeinoelämässä monipuolisesti ja pitkään toiminut vaikuttaja Tuomo Rönkkö kannustaa eteläkarjalaisia toimintaan ja toiveikkuuteen. (Kuva: Emma Latvala)

Megatrendejä, joihin Etelä-Karjalan visio voitaisiin sitoa, ovat sähköistyminen ja tekoäly. Näistä onkin jo alueella korkeakoulutusta ja tutkimusta. Toinen megatrendi on luontokato. Etelä-Karjalassa on muitakin mahtavia paikkoja kuin Saimaa. Esimerkiksi Hiitolanjoki on aivan uniikki kohde, jossa on ainutlaatuisesti ennallistettu koski. Eikä pidä unohtaa kuitua, jossa juuremme ovat. Kuitu ja sen kaikki käyttötarkoitukset ja muunnelmat tuovat varmasti tulevaisuudessa alueelle aivan uudenlaisia menestystarinoita (Rönkkö 2023).

Toiminta edellyttää johtajuutta

Etelä-Karjalan vahvuuksia ovat siis korkeakoulut, luonto ja se, että alueen juuret ovat kuidussa. Puuteollisuutta on ollut seudulla aina. Mutta alueen suurteollisuudessa piilee myös heikkoutta sikäli, että yrittäjyyttä ei ole tuettu tai syntynyt samalla tavalla kuin muualle Suomeen. Myös sijaintia voidaan pitää heikkoutena. Sjainnillemme emme voi mitään, ja onkin tärkeää, ettemme jumiudu voivotteluun. Muistetaan, että mahdollisuutemme ovat kaikki omissa käsissämme. Tahto kehittyä on suurin mahdollisuutemme (Rönkkö 2023).

Jotta alue menisi eteenpäin, vaaditaan strategian lisäksi tekijöitä. Ilman vahvaa johtajuutta on vaikea saavuttaa tavoitteita. Mitään ei tapahdu ilman tahtoa, voimaa ja johtajuutta (Rönkkö 2023).

Pyöreän pöydän keskustelutilaisuus oli jo kuudes tänä vuonna järjestetty Lappeenrannan elinvoimajohtajan Ding Man vetämä keskustelutilaisuus (Lappeenranta 2023). Man mukaan on tärkeätä noteerata myös naapurimaakuntien menestys, sillä nämä onnistumiset tukevat koko itäistä Suomea. Ma muistutti niin ikään, että Lappeenrantaan on syntymässä biotalouden keskittymä, joka herättää erityistä ylpeyttä (Ma 2023).

Kirjoittaja

Emma Latvala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -tiimin tiiminvetäjänä. Yritystoiminnan kehittäminen, muutosvalmiuksien parantaminen sekä elinvoimatyö kuuluvat hänen tehtäviinsä LABin yrityshautomossa Business Millissä.

Lähteet

Lappeenranta. 2023. Kaupungin elinvoimaa etsivät pyöreän pöydän keskustelut huipentuvat katsaukseen alueen tulevaisuuden vaihtoehdoista. Lappeenrannan kaupunki. Viitattu 18.12.2023. Saatavissa https://lappeenranta.fi/fi/ajankohtaista/kaupungin-elinvoimaa-etsivat-pyorean-poydan-keskustelut-huipentuvat-katsaukseen-alueen-tulevaisuuden-vaihtoehdoista

Ma, D. 2023. Esitys tapahtumassa pyöreän pöydän keskustelutilaisuussarja. 14.12.2023. Lappeenranta.

Rönkkö, T. 2023. Esitys tapahtumassa pyöreän pöydän keskustelutilaisuussarja. 14.12.2023. Lappeenranta.