Tutkimusmatkalla, osa 1: Pysäkillä
Mitä tapahtui, kun päijäthämäläisiä yrityksiä pyydettiin yhteiselle retkelle monimuotoiseen työyhteisöön – ja mitä siitä jatkossa seuraa?
Tutkimusmatkan ensimmäiselle pysäkille saapui huhtikuussa neljä yritystä, joilla on yksi yhteinen nimittäjä: tarve työvoimalle nyt ja jatkossa. Tässä ulkomaalaistaustaisella väestöllä on yhä suurempi rooli. Vaikka ulkomaalaistaustaista työvoimaa olisi vielä vähän, niin tulevaisuudessa tilanteen arvellaan muuttuvan.
Tapaamisen tavoitteena oli kokemusten vaihtaminen ulkomaalaistaustaisen henkilöstön kanssa toimimisesta, ja niitä muille mukana olleille oli kertynyt jo enemmän. Vaikka Vilppulan tilan, Koskisen Oyj:n ja Koiviston Auton toimialat eroavat toisistaan suuresti, ovat tärkeät asiat paljolti samoja. Keskustelussa huomattiin, että haasteet ja ratkaisut keskittyivät lähinnä kahden teeman ympärille: paljon on kiinni yrityskulttuurista ja perehdytyksestä.
Tapaamisen järjesti Tutkimusmatkalla tuntemattomaan -hanke (LAB 2023), jonka tavoitteena on välittää yrityksille keinoja ja välineitä ulkomaalaistaustaisen työvoiman rekrytoitiin ja perehdyttämiseen sekä monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen. Tämä tehdään konkreettisesti vertaiskehittämällä eli kokemuksia vaihtamalla ja mukaan kutsutaan vuoden mittaan eri kokoisia yrityksiä eri toimialoilta. Kokemusten vaihtamisesta edetään yrityskohtaisiin tapaamisiin, ja yrityksille tarjotaan myös asiantuntija-avulla tehty kehittämissuunnitelma.
Työvoiman saatavuus keskeinen haaste
Vaikka Ukrainan sodan negatiiviset vaikutukset ja epävarma tulevaisuus ovat nyt vähentäneet yritysten haluja lisätä henkilökunnan määrää, on työvoiman saatavuus edelleen keskeinen haaste. Tuoreen yritysbarometrin mukaan näin on erityisesti rakentamisessa ja teollisuudessa. (Yrittäjät 2023.) Myös lahtelaisista yrityksistä reilu kolmannes koki viime vuonna, että työvoiman saatavuus on merkittävä ongelma (Taloustutkimus 2023).
Kuitenkin Lahdessa suhtautuminen kansainvälisten osaajien työllistämiseen on edelleen varauksellista. Yrittäjätutkimuksessa (Taloustutkimus 2023) tuli ilmi, että muun muassa suomen kielen riittämätön taito ja ammattiosaaminen katsotaan ongelmiksi. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden positiivinen vaikutus ei siten vielä näy, vaikka toisaalla on todettu, että heidän avullaan voidaan mm. tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja laajentaa kontaktiverkostoja (Salonen 2021).
Seuraavan kerran asiaan palataan vielä ennen kesää matkan jatkuessa: blogisarjan toinen Matkalla-osa kertoo, miten asiassa edetään yritysten kanssa.
Kirjoittaja
Heli Kamaja, YTM, toimii viestinnän asiantuntijana hankkeessa Tutkimusmatkalla tuntemattomaan -monimuotoisuus yrityksen menestystekijänä (LAB 2023). Päätyönään hän opettaa viestintää LAB-ammattikorkeakoulun Kielikeskuksessa.
Lähteet
LAB. 2023. Tutkimusmatkalla tuntemattomaan – monimuotoisuus yrityksen menestystekijänä. Hanke. Viitattu 18.4.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/tutkimusmatkalla-tuntemattomaan-monimuotoisuus-yrityksen-menestystekijana
Meronen, M. 2023. Puheenvuoro Tutkimusmatkalla tulevaisuuteen -hanketapaamisessa. LAB-ammattikorkeakoulu. 13.4.2023.
Salonen, S. 2021. Vastaanottavuus on monimuotoisen työyhteisön perusta. Helsingin seudun kauppakamari. Viitattu 29.3.2023. Saatavissa https://helsinki.chamber.fi/satu-salonen-vastaanottavuus-on-monimuotoisen-tyoyhteison-perusta/
Taloustutkimus. 2023. Lahti. Yritystutkimus 2022 raportti. Viitattu 29.3.2023. Saatavissa https://www.lahti.fi/uploads/2023/01/a11d533f-kokonaisraportti_lahti_yritystutkimus-2022.pdf
Yrittäjät. 2023. Pk-yritysbarometri 2023. Viitattu 29.3.2023. Saatavissa: https://www.yrittajat.fi/tutkimukset/pk-yritysbarometri-1-2023/