Lahden seudun oppilaitoksissa, LAB-ammattikorkeakoulussa, LUT-yliopistossa ja Koulutuskeskus Salpauksessa, opiskelee lähes 30 000 tulevaisuuden tekijää. Alueen oppilaitoksista on monialaisesti löydettävissä sekä ammatillisen toisen asteen että korkeakouluasteen osaajia.
Yritys-Hunter-projektissa tuotettiin alueen kolmen oppilaitoksen opiskelijayhteistyötä kuvaava tiivistetty kooste ja animaatiovideo, joiden avulla työelämän edustajat pääsevät paremmin alkuun verkostoitumisessa tulevaisuuden osaajien kanssa. (LAB 2023a.)
Tietoa ja työkaluja yhteistyön aloitusta varten
Opiskelijayhteistyön koosteessa esitetään tiivistetysti LABin, LUTin ja Salpauksen koulutusalat, yhteydenottokanavat ja erilaisia yhteistyömuotoja. Kooste on kohdennettu erityisesti niille työelämän edustajille, joille opiskelija- ja oppilaitosyhteistyö ei ole entuudestaan tuttua.
Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä kokonaisuuden havainnollistava työkalu, jonka avulla on helppoa ja vaivatonta päästä alkuun. Työelämän edustajien näkökulmasta on tärkeää löytää heti ensivaiheessa ja yhdellä silmäyksellä tietoa kolmesta oleellisesta asiasta: 1) mitä koulutusaloja kussakin oppilaitoksessa on, 2) millaisia yhteistyömuotoja on olemassa ja 3) mitkä ovat yhteydenottokanavat.
Yhteistyömuotojen osalta yritykset voivat lähteä liikkeelle myös pienimuotoisesti, askel kerrallaan ja pyrkiä löytämään kuhunkin tarpeeseen sopivat tavat yhteistyölle oppilaitosten edustajien ja opiskelijoiden kanssa. Harjoittelu- ja opinnäytepaikkojen lisäksi opiskelijayhteistyötä voi tehdä esimerkiksi vierailijaluentojen sekä rekry- ja uratapahtumien muodossa.
Monimuotoista ja kansainvälistä osaamista alueen oppilaitoksista
Opiskelijayhteistyön koostetta täydentämään Yritys-Hunter-projektissa tuotettiin myös animaatiovideo Älä anna tulevaisuuden osaajien livahtaa käsistäsi (Linkki 2, LAB 2023c).
Videon voit katsoa täältä. (Linkki 2)
Tavoitteena oli tehdä selkeä opiskelija- ja oppilaitosyhteistyötä kuvaava animoitu video, jossa kerrotaan alueen oppilaitoksista löytyvästä monialaisesta ja monimuotoisesta osaamisesta.
Alueen oppilaitoksista valmistuu työmarkkinoille joka vuosi suuri määrä uusia tekijöitä, jotka edustava eri ikäryhmiä ja kansallisuuksia. Esimerkiksi vuonna 2022 LABissa oli lähes 9 400 tutkinto-opiskelijaa, joista kansainvälisiä opiskelijoita oli 1 118. Kansainväliset opiskelijat edustivat 87 eri kansalaisuutta. (LAB 2023d.) Opiskelijoiden monimuotoistuminen heijastuu väistämättä myös työelämään.
Tiedossa on, että valtakunnallinen ja kansainvälinen kilpailu osaajista on kovaa. Harjoittelut ja muut oppimismahdollisuudet oikeiden töiden parissa antavat kaikille opiskelijoille ensikokemuksen oman alan työelämästä. Kokemuksen laadulla on merkitystä, miten opiskelija jatkossa suhtautuu alueen työnantajiin ja toimialaan. Panostaminen hyvään kokemukseen heijastuu takaisin hyvässä valossa ja ruokkii myös sitä, että osaajia on jatkossa helpompi löytää.
Kirjoittaja
Niina Ihalainen (VTM, MBA) työskentelee TKI-asiantuntijana ja Yritys-Hunter-hankkeen projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa.
Lähteet
LAB. 2023a. Yritys-Hunter. Hanke. Viitattu 12.5.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/yritys-hunter
LAB. 2023d. LABin tunnuslukuja 2022. Viitattu 12.5.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/info/tietoa-meista/labin-tunnuslukuja
Linkit
Linkki 1. LAB. 2023b. Lahden seudun opiskelijayhteistyö. Kuva. Viitattu 12.5.2023. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2023-04/Lahden_seudun_opiskelijayhteistyo%CC%88_0.pdf
Linkki 2. LAB. 2023c. Älä anna tulevaisuuden osaajien livahtaa käsistäsi – kohtaa osaaja ajoissa. Video. Viitattu 12.5.2023. Saatavissa https://www.youtube.com/watch?v=vUxEzAt96kM