Yritystutkimuksen mukaan työvoiman saatavuus on merkittävä haaste pk-yrityksille Lahdessa. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden työllistyminen voisi olla yhtenä ratkaisuna, mutta siihen suhtautuminen alueella on edelleen varauksellista (Töyrylä 2023, 8 ,9).
Päijät-Hämeen liiton rahoittaman ja LAB-ammattikorkeakoulun hankkeen Tutkimusmatkalla tuntemattomaan (LAB 2023) tavoitteena on välittää yrityksille keinoja ja välineitä ulkomaalaistaustaisen työvoiman rekrytoitiin ja perehdyttämiseen sekä monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen. Tätä tehdään järjestämällä vertaiskehittämistapaamiset ja kehittämällä siihen sopivia työvälineitä.
Ensimmäiseen vertaiskehittämistapaamiseen, johon pyydettiin neljä yritystä eri toimialoilta, kehitettiin soveltava kehittämisideapohja. Tapaamisen tavoitteena oli kokemusten vaihtaminen, sillä yritysten tarinat ja ideat voivat innostaa sekä toimia positiivisina esimerkkeinä. Päätettiin, etteivät suorat kysymykset eikä täysin vapaa keskustelu sovi, kun haluttiin ohjata osallistujia kuvata omaa kokemusta avoimesti. Kehittämisideapohja ja sen käytön tuki fasilitoiden kuulostivat sopivalta menetelmältä.
Tapaamista edeltävässä analyysissa saatiin selville vastaajien kuvailemat, työllistymisprosessin vaiheisiin liittyvät tarpeet (ks. esim. tärkeimmät syyt rekrytointihaasteisiin: Hämeen kauppakamari 2022, 6).
Haasteet ryhmiteltiin neljään joukkoon
Haasteita on lukumääräisesti paljon, joten ne luokiteltiin isoiksi ryhmiksi. Neljä ryhmää nimettiin: rekrytointi, perehdyttäminen, työyhteisö ja johtaminen. Yleistermeillä kuvataan osa työvaihetta, johon kuuluu erilaisia kysymyksiä ulkomaalaistaustaisten työllistymisestä yrityksen toimialasta ja sen henkilöstöstä riippuen.
Luokittelun avulla hahmoteltiin keskustelun päälinjat. Tarkat kysymykset jätettiin esittämättä, jotta yrittäjät vastaisivat vapaasti oman yrityksensä tarpeisiin. Luokittelu mahdollistaa myös keskustelun jäsentämisen sekä omien kommenttien tai kysymysten pohtimisen.
Kaikkien osallistujien vapaamuotoisen esittäytymisen sekä hankkeen ja sen tavoitteiden esittelyn jälkeen osallistujat saivat kehittämisideapohjan. Seurasi vilkas keskustelu, jossa verrattiin yritysten kokemuksia, vaihdettiin vinkkejä onnistuneista ratkaisuista tai pohdittiin mahdollisia toimenpiteitä. Oikealla puolella on tilaa asiaankuuluvien kommenttien kirjaamista varten. Näin jokaisen käyttöön jäi kehittämisideapohja, jossa on listattu haasteita ja vinkkejä niiden ratkaisuun.
Ensimmäisen tapaamisen keskustelussa huomattiin, että läsnä olevien haasteet keskittyivät kahden teeman ympärille – perehdyttämiseen ja yrityskulttuuriin.
Yritykset eivät tuo esiin vain haasteita, vaan myös tarinoita onnistumisista. Yhteistyö hankkeen ja pk-yritysten välillä etenee vertaiskehittämistapaamisesta yrityskohtaisiin tapaamisiin.
Mariia Baliasina, KM, kieltenopettaja, on TKI-asiantuntija Tutkimusmatkalla tuntemattomaan -hankkeessa LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-yksikössä.
Lähteet
Hämeen kauppakamari. 2022. Kysely jäsenyrityksille osaajapulasta ja työvoiman saatavuudesta 20.-23.9.2022. PWP-esitys, osa 1. Viitattu 29.6.2023. Saatavissa https://hamechamber.fi/shared/files/P%C3%A4ivi/20221004OsaajakyselyH%C3%A4meosa1.pdf
LAB. 2023. Tutkimusmatkalla tuntemattomaan – monimuotoisuus yrityksen menestystekijänä. Hanke. Viitattu 29.7.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/tutkimusmatkalla-tuntemattomaan-monimuotoisuus-yrityksen-menestystekijana
StartupStockPhotos. 2015. Aloittaa, ihmiset. Pixabay. Viitattu 31.7.2023. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/aloittaa-ihmiset-piilaakso-tiimity%C3%B6-593341/
Töyrylä, K.-P. 2023. Lahti. Yritystutkimus 2022. Raportti 16.1.2022. Viitattu 29.7.2023. Saatavissa https://www.lahti.fi/uploads/2023/01/a11d533f-kokonaisraportti_lahti_yritystutkimus-2022.pdf