UNESCO Global Geopark -alueet vaalivat ja tekevät näkyväksi alueensa arvokasta luonnon- ja kulttuuriperintöä, vahvistavat paikallisidentiteettiä ja edistävät kestävän kehityksen mukaisen elinkeinotoiminnan kehittämistä (Geoparks Finland 2024). Suomen viidestä UGG-alueesta jokaisella on alueellisesti merkittävä asema myös matkakohteena, ja tällä hetkellä alueet kehittävät yhteistä näkyvyyttään ja yhteisiä sisältöjään LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hankkeessa (LAB 2024).
Näkyvyystapahtumia ja kärkiä
Kevään 2024 aikana Suomen geopark-alueet ovat edistäneet yhteistä näkyvyyttään kahdessa kotimaisessa messutapahtumassa. Tampereen K50 -messuilla esiteltiin yli 50-vuotiaalle aikuisväestölle suunnattuja palveluita (Tommola 2024). Riihimäen Erämessuilla 7.‒9.6.2024 hankkeen tuottama messuosasto teki näkyväksi aktiivimatkailun kohteita ja palveluja geopark-alueilla. Erämessuilla kävi kolmen päivän aikana yhteensä 23 800 vierasta (Erämessut 2024). Messusisällöissä näkyivät eränkäyntiin ja luontoon liittyvät harrasteet ja ammatit, luontokohteet sekä harrastusvälineet ja eräkulttuuri.
Kalastus ja pyöräily suosituimmat aktiviteetit
Geoparks Finland -osaston esittelijätiimi havaitsi, että geopark-konsepti oli monelle messuvieraalle melko tuntematon, ja tärkein tehtävämme messuilla oli konseptin periaatteiden ja tunnettuuden lisääminen. Tällä kertaa osastolla kävi kuitenkin myös monia vieraita, jotka tunsivat jo alueet ja halusivat lisätietoa jonkin tietyn aktiviteetin harrastusmahdollisuuksista geoparkeissa.
Kiinnostavimpina aktiviteetteina nousivat esille kalastus ja pyöräily, joihin molempiin löytyy palveluja jokaiselta geopark-alueelta. Pyöräilyn osalta Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkista löytyy jopa geomatkailijoille räätälöity Geobike-reitti ja Saimaa Geoparkissa puolestaan on tällä hetkellä käynnissä eräkulttuurinkin näkökulmasta mielenkiintoinen GEOfood -hanke, jossa on nostettu esiin myös alueen geokalat ja niiden kalastusmahdollisuuksia (Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark 2024; Saimaa Geopark 2024).
Kalastuksen ja pyöräilyn ohella Erämessujen kävijöitä kiinnostivat myös alueiden nähtävyyskohteet ja tarinat sekä UNESCOn konseptin merkitys niiden taustavoimana. Kokonaisuutena geopark-alueet kokivat, että yhteinen messuesiintyminen toi kotimaisille geopark-alueille erinomaista yhteistä näkyvyyttä. Messuyhteistyö myös edisti alueiden keskinäistä verkostoitumista, joka sekin osaltaan auttaa lisäämään geopark-toiminnan näkyvyyttä ja innostamaan toimijoita kertomaan myös muiden kotimaisten geoparkien kohteista ja palveluista.
Kirjoittaja
Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeen osatoteuttajia ovat Suomen geopark-alueet.
Lähteet
Erämessut. 2024. Kansainvälisillä Erämessuilla oli paljon nähtävää ja koettavaa. Viitattu 10.6.2024. Saatavissa https://www.eramessut.fi/kansainvalisilla-eramessuilla-oli-paljon-nahtavaa-ja-koettavaa.html
Geoparks Finland. 2024. Mikä on geopark? Viitattu 10.6.2024. Saatavissa https://geoparksfinland.fi/
LAB. 2024. Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hanke. Viitattu 10.6.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/geopuistot-kestavan-matkailun-vetovoimatekijoiksi
Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark. 2024. Geobike Hämeenkangas. Viitattu 10.6.2024. Saatavissa https://lhgeopark.fi/reitit/geobike-hameenkangas/
Saimaa Geopark. 2024. GEOfood-hanke. Viitattu 10.6.2024. Saatavissa https://saimaageopark.fi/geofood-hanke/
Tommola, P. 2024. Suomen geopark-alueet Tampereen K50-messuilla. LAB Focus. Viitattu 10.6.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/suomen-geopark-alueet-tampereen-k50-messuilla/