Kuudesta Päijät-Hämeen kunnasta koostuvan Salpausselkä Geoparkin alueella on kymmeniä toinen toistaan upeampia luontokohteita kesälomalaiselle ja virkistystä luonnosta hakevalle paikalliselle asukkaalle. Alueen kaksi kaupunkia, Lahti ja Heinola, tunnetaan vilkkaasta tapahtumatarjonnastaan, kulttuurikohteistaan ja kauniista maisemistaan veden äärellä. Molemmat kaupungit tarjoavat kuitenkin erinomaisen tukikohdan myös luonnosta kiinnostuneelle matkailijalle. Seuraavassa kesälomalaiselle ja luontomatkailijalle muutama vinkki Heinolan ympäristön parhaista retkikohteista.
Kulttuurimaisemia ja merkittyjä reittejä
Heinolassa virkistystä luonnosta hakevan matkailijan ei tarvitse välttämättä lähteä kaupungin keskustasta yhtään kauemmas. Kuten Salpausselkä Geoparkin kohdeopas kertoo, Heinolan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluva viehättävä keskusta-alue arvokkaine puistoineen ja rakennuksineen tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa etenkin kesällä. Kaupunkipuistossa kannattaa käydä tutustumassa ainakin keskusta-alueen tuntumassa virtaavaan Jyrängönkoskeen, joka syntyi noin 7000 vuotta sitten, Kymijoen puhkaistua reittinsä Heinolanharjun läpi.
Jos haluat kauemmas kaupungin vilskeestä, mikä vain suunta on hyvä valinta. Kaupungin eteläpuolella Vierumäen lähialue harjupolkuineen ja pienine järvineen kutsuu erinomaisten palvelujen äärelle liikkumaan luonnossa jalkaisin, meloen tai fillarilla. Kaupungin etelälaidalta Vuolenkoskelle johtava vanha markkinareitti, Juustopolku, tarjoaa patikoijalle ja maastopyöräilijälle mahdollisuudet vähän pidempään retkeen. Heinolan pohjoispuolella Ruotsalainen ja kaakossa Konnivesi sekä sen jatkeena virtaava Kymijoki ovat oivallisia kohteita melontaretkelle. Kymijoen ja Kimolan kanavan kautta pääsee jatkamaan retkeä Kouvolaan asti.
Automatkailijan retkiohjelmaa virkistävälle tauolle
Heinolasta löytyy hienoja kohteita myös lyhyelle pysähdykselle tai pikaiselle päiväretkelle hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Kaupungin pohjoispuolella, Valtatie 5:n varressa sijaitsevan Tähtihovin piha-alueelta lähtevät Pirttisalmen ja Saittalahden reitit ovat hyvä poiminta automatkailijan aktiivisen tauon ohjelmaan. Hieman pohjoisempana Rautvuori on upea käyntikohde avarista näköaloista nauttivalle retkeilijälle. Vuoren valloitus onnistuu helpoiten Ala-Räävelintieltä lähtevää, noin kahden kilometrin mittaista merkittyä luontopolkua pitkin.
Luonnonrauhaa kauempana kaupungista
Kun kaupungin lähikohteet on nähty, kannattaa suunnata katseet Heinolan koillisreunalle, jossa Paistjärven retkeilyalue esittelee ripauksen erämaista tunnelmaa ja monimuotoista luontoa. Paistjärvellä kannattaa käydä katsomassa ainakin jylhää Pirunkirkon kalliomuodostelmaa. Se on rapakivigraniitista syntynyt massiivinen viistojyrkänne, joka hiljentää kokeneenkin kulkijan. Kesähelteillä Paistjärven alue on erinomainen kohde myös uimarille ja sukeltajalle. Aivan tien 4143 vieressä sijaitseva Sonnasen hiekkaranta on eräs Päijät-Hämeen upeimmista sukelluskohteista ja kenelle tahansa kulkijalle hieno päätös helteiselle retkipäivälle Salpausselkä Geoparkin alueella.
Kirjoittaja
Päivi Tommola, YTM, toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja Salpausselkä Geopark näkyväksi -hankkeen projektipäällikkönä. Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanke pyrkii lisäämään Salpausselkä Geoparkin kohteiden näkyvyyttä ja sitä kautta tukemaan käynnissä olevaa UNESCO Global Geopark -hakuprosessia.
Linkit
Heinolan kaupunki. 2020a. Ulkoilureitit ja luontopolut. [Viitattu 14.06.2021]. Saatavissa: https://www.heinola.fi/vapaa-aika/luontoaktiviteetit/ulkoilureitit-ja-luontopolut/pirttisalmi-ja-saittalahti-pienet-ympyrareitit-2/
Heinolan kaupunki. 2020b. Ulkoilureitit ja luontopolut. [Viitattu 14.06.2021]. Saatavissa: https://www.heinola.fi/vapaa-aika/luontoaktiviteetit/ulkoilureitit-ja-luontopolut/rautvuori-pieni-ympyrareitti/
LAB. 2020a. Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanke. [Viitattu 14.06.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/salpausselka-geopark-nakyvaksi-elinvoimaa-paijat-hameeseen
LAB. 2020b. Salpausselkä Geopark -kohdeopas. Retkivinkkejä geokohteisiin. [Viitattu 14.06.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/sites/default/files/2020-11/Salpausselka%20Geopark%20kohdeopas%20WEB%20v1%2011%202020.pdf