LAB-ammattikorkeakoulun uuden, erityisesti kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehittämiseen soveltuvan Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristön avajaisia juhlittiin Lahden kampuksella 28.9.2023. Avajaispuheissa kiitettiin, että Food Pilot Plant vahvistaa elintarvikealan innovaatiotoimintaa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Suomella on kaikki mahdollisuudet olla myös kansainvälisesti merkittävä ruokamaa.
LAB ja elintarvikealan yritykset kestävän kasvun polulla
Food Pilot Plantia voidaan pitää hyvänä esimerkkinä korkeakoulujen aluevaikuttavuudesta (Kilpeläinen 2023). Tuotekehitysympäristö vastaa Päijät-Hämeessä niin työelämän kuin koulutuksenkin tarpeisiin, ja alkusysäys sen perustamiseen saatiin paikallisilta vilja-alan yrityksiltä. Food Pilot Plantissa yritykset voivat tehdä pieniä kokeilueriä uusista tuotteista, testata erilaisia raaka-aineita ja valmistustekniikoita ja tutkia tuotteiden ominaisuuksia erilaisin laboratorioanalyysein. Tilat on varustettu jyvä- ja jauhotuotteiden sekä juomien kehitykseen sopivalla laitekannalla.
Kotimaisen työn ja kotimaisten raaka-aineiden arvostus on kasvussa, ja ruoan ympäristöystävällisyys on kuluttajille tärkeää. Vastikään julkaistut pohjoismaiset ravitsemussuositukset kannustavat ihmisiä suosimaan kasvipainotteista ruokavaliota, jonka on todettu edistävän terveyttä ja vähentävän ympäristön kuormitusta (Husu-Kallio 2023.) Food Pilot Plantissa yritykset voivat ideoida uusia tapoja esimerkiksi kestävään ja materiaalitehokkaaseen elintarviketuotantoon.
Linkki Ruokaviraston juttuun pohjoismaisista ruokasuosituksista. (Linkki 1)
Food Pilot Plantin avaaminen vahvistaa omalta osaltaan myös Lahden kaupungin mainetta elintarvikealan kasvu- ja osaamiskeskuksena (Bruneau 2023). Elintarvikealan toimijoiden yhteistyö on alueella mutkatonta ja hedelmällistä (Pautola-Mol 2023), ja yritykset ja oppilaitokset ovat keskenään vahvasti verkostoituneita. Yksi ammattikorkeakoulun keskeisistä tehtävistä on auttaa pk-yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään (Kilpeläinen 2023).
Ruokavienti on Suomelle tärkeää
Vaikka Food Pilot Plant tilana sijaitseekin Lahdessa ja palvelee alkuvaiheessa etenkin paikallisia yrityksiä, sen vaikutukset voivat ulottua tulevaisuudessa myös kansainvälisille markkinoille. Vastuullisesta ruoantuotannosta ja kasviproteiinipohjaisista ruokatuotteista arvioidaan tulevan kilpailuvaltteja maailmalla (Maa- ja metsätalousministeriö 2020). Elintarvikeala onkin yksi Suomen kasvualoista, ja ruokainnovaatioita ja ennakkoluulotonta tuotekehitystä tarvitaan entistä enemmän (Husu-Kallio 2023).
Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannosta valtaosa kulutetaan kotimarkkinoilla, mutta yhä useampi yritys on kiinnostunut myös maamme rajat ylittävästä liiketoiminnasta. Nykyisen hallituksen visiona on Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen (Valtioneuvosto 2023, 96), ja viennin painopisteen tulisi entistä enemmän siirtyä pitkälle jalostettuihin lisäarvotuotteisiin (Hyrylä 2022, 51).
Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristö on kiinteä osa Suomen ruokaosaamista ja -vientiä kasvattavan Food Campus Finland -yhteistyöalustan toimintaa. Tänä syksynä perustettu alusta tukee hallituksen ruokavientivision toteutumista ja tähtää elintarviketeollisuuden jalostusarvon ja TKI-toiminnan lisäämiseen. (LAB 2023.)
Linkki Food Campus Finland -tiedotteeseen. (Linkki 2)
Kirjoittaja
Paula Vitie työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä projektisuunnittelijana.
Lähteet
Bruneau, M. 2023. Puhe Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristön avajaisissa. Lahti. 28.9.2023.
Husu-Kallio, J. 2023. Puhe Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristön avajaisissa. Lahti. 28.9.2023.
Hyrylä, L. 2022. Elintarvikeala – muutosjoustavaa verkostotaloutta. Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportit 2022:6. Viitattu 3.10.2023. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164487/TEM_2022_6_R.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Jaatinen, T. 2023a. FOOD-PILOT-PLANT-AVAJAISET-2357. LAB Press Images. Viitattu 4.10.2023. Saatavissa https://lut.pictures.fi/kuvat/LAB+Press+Images/Events/Food+Pilot+Plant+avajaiset/Food-Pilot-Plant-Avajaiset-2357.jpg
Jaatinen, T. 2023b. FOOD-PILOT-PLANT-AVAJAISET-2161. LAB Press Images. Viitattu 4.10.2023. Saatavissa https://lut.pictures.fi/kuvat/LAB+Press+Images/Events/Food+Pilot+Plant+avajaiset/Food-Pilot-Plant-Avajaiset-2161.jpg
Kilpeläinen, T. 2023. Puhe Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristön avajaisissa. Lahti. 28.9.2023.
LAB. 2023. Food Campus Finland kasvattamaan Suomen ruokaosaamista ja -vientiä. LAB-ammattikorkeakoulu. Uutiset. 9.8.2023. Viitattu 4.10.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/uutiset/food-campus-finland-kasvattamaan-suomen-ruokaosaamista-ja-vientia
Maa- ja metsätalousministeriö. 2020. Yhteinen ruokapöytä: Ruokajärjestelmän yhteinen tulevaisuuskuva 2030 vahvistettu. Tiedote 16.6.2020. Viitattu 3.10.2023. Saatavissa https://valtioneuvosto.fi/-//1410837/ruokajarjestelman-yhteinen-tulevaisuuskuva-2030-vahvistettu
Pautola-Mol, N. 2023. Puhe Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristön avajaisissa. Lahti. 28.9.2023.
Valtioneuvosto. 2023. Vahva ja välittävä Suomi. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023. Valtioneuvoston julkaisuja 2023:58. Viitattu 3.10.2023. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165042/Paaministeri-Petteri-Orpon-hallituksen-ohjelma-20062023.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Linkit
Linkki 1. Ruokavirasto. 2023. Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia: tässä ovat pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023. 20.6.2023. Viitattu 4.10.2023. Saatavissa https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/uutiset/vahemman-lihaa-enemman-kasviksia-tassa-ovat-pohjoismaiset-ravitsemussuositukset-2023/
Linkki 2. LAB. 2023. Food Campus Finland kasvattamaan Suomen ruokaosaamista ja -vientiä. LAB-ammattikorkeakoulu. Uutiset. 9.8.2023. Viitattu 4.10.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/uutiset/food-campus-finland-kasvattamaan-suomen-ruokaosaamista-ja-vientia