International Wood Days kokosi Lahteen puualan ammattilaisia

International Wood Days (IWD) järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa helmikuussa 2019 ja toisen kerran keväällä 10.-14.2.2020. Tähän LAB-ammattikorkeakoulun puutekniikan kansainväliseen intensiiviviikkoon saatiin idea LAB-ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelmasta, joka on järjestänyt vastaavia tapahtumia iWeek-nimellä Lahdessa jo useamman vuoden ajan. IWD-intensiiviiviikon ajatus perustuu siihen, että se toteutetaan yhdessä puutekniikan ulkomaisten partnerikorkeakoulujen kanssa. Saapuvien opettajakollegoiden liikkuvuuteen voidaan käyttää Erasmus+-opettajavaihtojen rahoitusta. Ensimmäisessä IWD-seminaariviikossa vuonna 2019 oli mukana yhteensä kymmenen puualan johtavaa professoria ja kaksi tohtoriopiskelijaa. Osallistujia oli Itävallasta (Salzburg), Virosta (Tallinna), Saksasta (Rosenheim ja Mosbach), Unkarista (Sopron), Slovakiasta (Zvolen) sekä Suomesta (Aalto-yliopisto).

International Wood Days -intensiiviviikko rakentui molempina vuosina seminaaripäivästä puutekniikan opiskelijoille, yritysvierailupäivästä kansainvälisille vieraille sekä Wood From Finland Conferencesta illallisineen Helsingissä kongressikeskus Paasitornissa.

Puutekniikan opiskelijoille tarjottiin kansainvälisiä luentoja

Kun IWD 2019 ensimmäisen kerran järjestettiin, päätettiin tilaisuuteen kutsua kaikki Lahden suomalaiset ja eurooppalaiset yhteistyökorkeakoulut ja hyvien kokemusten perusteella viikko järjestettiin samaan malliin vuonna 2020. Viikko alkoi maanantai-illan epämuodollisessa ”get together” -tapaamisessa, jossa osanottajat tutustuivat toisiinsa rennoissa tunnelmissa. Tiistaiaamu aloitettiin korkeakoulujen esittelyillä ja päivää jatkettiin etukäteen sovittujen seminaariesitysten ympärillä kaikille Lahden puutekniikan päivä- ja monimuoto-opiskelijoille. Kaikki seminaariesitelmät tallennettiin opiskelijoille, jotka eivät päässeet paikan päälle kuuntelemaan.

Tiistain seminaariesitysten jälkeen päästiin kansainvälisellä porukalla Mukkulan kartanon rantasaunalle verkostoitumaan, saunomaan ja tietysti avantoon uimaan.

Kuva 1. Professori Hubert Spethin (Mosbach UAS) seminaariesitys Incoterms-toimituslausekkeista (Kuva: Ilkka Tarvainen)

Seminaaripäivän jälkeen keskiviikkona IWD-ohjelmassa oli yritysvierailupäivä, joka aloitettiin tutustumalla suomalaiseen metsään Koskitukki Oy:n johdolla. Metsästä päästiin tutustumaan Koskisen Oy:n saha-, vaneri- ja lastulevyteollisuuteen.

Wood From Finland Conferencessa torstaina aamupäivällä kuultiin alan markkinakatsauksia ja iltapäivällä pidettiin Euroopan puutekniikkakoulutuksen paneelikeskustelu. Illan kohokohta oli konferenssin illallinen, jossa päästiin kunnolla verkostoitumaan.

Perjantaiaamuna oli aika sanoa ulkomaalaisille kollegoille ”fare well”. Viikon tärkein yhteinen päätös oli aloittaa yhteinen Erasmus strateginen -hankesuunnitelma aiheesta ”Virtual Wood University”, josta kerron lisää seuraavassa blogikirjoituksessani.

Helmikuussa 2020 IWD-seminaari järjestettiin jo toisen kerran ja se sai ainakin yhtä hyvän vastaanoton kuin edellisenä vuonna. Seminaariviikon ohjelma noudatti vuoden 2019 hyväksi havaittua rakennetta, ainoastaan yritysvierailukohteet vaihtuivat ja olivat nyt UPM Plywood sekä Isku. International Wood Days -intensiiviviikkoa on tarkoitus jatkaa myös tulevina vuosina. Keskittämällä pienen koulutusohjelman kansainvälinen toiminta yhdelle viikolle saadaan tehokkain hyöty sekä opiskelijoille että henkilökunnalle verkostoitumiseen ja oppimiseen muiden alan eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa.

Kuva 2. Wood From Finland Conference -illallisella (Kuva: Kari Perttilä)

Kirjoittaja

Ilkka Tarvainen on puutekniikan lehtori, joka vastaa puutekniikan koulutuksen kv-asioista LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän on aiemmin toiminut vaneriteollisuudessa kansainvälisessä markkinointi- ja myyntitehtävissä.

Linkit

Sahateollisuus Ry. 2020. Wood From Finland Conference. [Viitattu 6.5.2020] Saatavilla: https://sahateollisuus.com/wood-from-finland-2020/

Kuvat

KUVA 1. Ilkka Tarvainen. 2020. Professori Hubert Spethin (Mosbach UAS) seminaariesitys Incoterms ohjeista.

KUVA 2. Kari Perttilä. 2020. Wood From Finland Conference -illallisella.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *