LABlanssi ‒ Etelä-Karjalan ensihoidon oppimisympäristö -hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää tietoisuutta pilotoidusta LABlanssi-mallista. LABlanssissa ensihoidon opiskelijat osallistuvat työelämäharjoitteluun ensihoidon opettajan ja hyvinvointialueen kehittäjäensihoitajan ohjauksessa (LAB 2023). Tällä kertaa viestiä LABlanssi-mallista vietiin kansainvälisille areenoille Ruotsiin, jossa neljäs Global Conference on Emergency Nursing and Trauma Care -seminaari järjestettiin marraskuussa 2023 Göteborgissa.
International Emergency Nursing -julkaisun tukema konferenssi on suunnattu ensi- ja akuuttihoidon, traumapotilaiden hoidon sekä ensihoitotieteiden ammattilaisille. Tapahtuman tarkoituksena on jakaa viimeisintä tutkimusta, tietoa, ideoita, innovaatioita ja ajankohtaisia kehityssuuntia hoitotyön ja terveydenhuollon alalta. (Elsevier 2023.)
LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksiköstä konferenssiin osallistui LABlanssi-hankkeen ensihoidon lehtori sekä projektipäällikkö.
Tapahtuman luonne oli todella kansainvälinen, sillä paikalla oli 286 osallistujaa 28 eri maasta, kaukaisimmat Australiasta asti. Osallistujien taustoissa korostui vahva akuutti- ja ensihoitotyön kokemus ja osaaminen. Puheenvuoroissa ja luennoissa korostettiinkin, miten tärkeää on, että alaa on kehittämässä ja tutkimassa nimenomaan hoitotyön ammattilaisia, joilla on paras näkemys alan todellisista tarpeista ja mahdollisuuksista sekä toiminnan luonteesta.
Toimintamallille kansainvälistä kiinnostusta
Konferenssin runsaiden ja monipuolisten asiantuntijaluentojen yhteydessä esiteltiin posterinäyttelyn muodossa tuoreita tutkimuksia ensihoidon ja traumapotilaiden hoidon alalta. Myös LABlanssi oli edustettuna tässä näyttelyssä, kun alustavia tutkimustuloksia ensihoitajien kokemuksista LABlanssissa suoritetusta harjoittelusta esiteltiin ensi kertaa julkisesti tutkimusjulisteen muodossa.
LABlanssi-toimintamalli, opiskelijoiden kokemuksia luotaava tutkimus ja toiminnasta kertyneet käytännön kokemukset kiinnostivat laajasti. Uudenlainen, oppilaitoksen ja hyvinvointialueen yhteistyönä toteuttama oppimisympäristö, opiskelijakeskeinen ja harjoitteluohjausta yhtenäistävä toiminta-ajatus sekä opettajien työelämäjaksojen vaikutukset herättivät runsaasti kysymyksiä ja antoisia keskusteluja niin eri tutkimuslaitosten ja sote-palvelujen järjestäjien kuin käytännön toimijoidenkin kanssa.
Global Conference on Emergency Nursing and Trauma Care -tapahtumaa voi kokemuksemme perusteella suositella niin ensi- ja akuuttihoidon hanketoimijoille kuin opetuksen ammattilaisillekin.
Kirjoittajat
Kaisa Seppänen on LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija, joka toimii LABlanssi-hankkeessa (LAB 2023) projektipäällikkönä.
Antti Tanninen on LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä työskentelevä ensihoidon lehtori, joka toimii LABlanssi-hankkeessa ensihoitajana ja asiantuntijana. Hänen mielenkiintonsa kohteina ovat johtamisen ja osaamisen kehittäminen sekä sote-palveluiden rakenteet.
Lähteet
Elsevier. 2023. Viitattu 13.11.2023. Saatavissa https://www.elsevier.com/events/conferences/all/global-conference-on-emergency-nursing-and-trauma-care.
LAB. 2023. LABlanssi ‒ Etelä-Karjalan ensihoidon oppimisympäristö. Hanke. Viitattu 13.11.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/lablanssi-etela-karjalan-ensihoidon-oppimisymparisto