LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle saapui 16 filippiiniläistä sairaanhoitajaa helmikuussa 2023 kouluttautumaan TOP UP -koulutuksessa saadakseen suomalaisen sairaanhoitajan tutkinnon. Lisäksi Lahden kampuksella on vuonna 2021 aloitettu maahanmuuttajille ja maahanmuuttajataustaisille suunnattu sairaanhoitajan koulutusohjelma.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite maahanmuuttajien osuuden lisäämisestä korkeakouluopiskelijoissa koskettaa erityisesti hoitotyön koulutusta, kansallisen hoitohenkilöstöpulan aiheuttaessa ulkomaalaistaustaisten henkilöstön vahvan tarpeen hoitohenkilöstön riittävyyden turvaamiseksi (Aalto ym. 2013, 19–21; OKM 2022). Demografinen muutos on tuonut mukanaan tarpeen sopeuttaa koulutusta vastaamaan kulttuurien moninaisuutta. Sairaanhoitajakoulutuksessa käytettävät pedagogiset menetelmät tuovat haasteita maahanmuuttajille, jotka ovat kouluttautuneet aiemmin korkeakoulutasolle erilaisessa pedagogisessa kulttuurissa, mutta myös lukuisia mahdollisuuksia.
Pedagogiset lähtökohdat
Opiskelijoiden kohtaaminen sairaanhoitajakoulutuksessa vaatii herkkyyttä ja ymmärrystä heidän kulttuurisista taustoistaan. Sekä oman että vastakkaisen kulttuurin ymmärtäminen ovat perusedellytyksiä yhteisen toimintatavan löytämiselle (Laitinen 2014, 219). Hoitotyön opetuksessa ensiarvoisen tärkeää on ymmärrys maahanmuuttajan omasta hoivakulttuurista ja erot kahden hoivakulttuurin välillä. Hoivakulttuurien välinen osaaminen on välttämätöntä, jotta opettajat voivat tulla tietoisiksi erilaisista odotuksista, kommunikaatiotavoista ja oppimistyyleistä. Filippiiniläisten koulutuksen suunnittelussa huomioitiin filippiiniläisen hoivakulttuurin eroavaisuudet verrattuna suomalaiseen kulttuuriin. Opettajatiimiä perehdytettiin näihin eroavaisuuksiin, ja pedagogisia menetelmiä pohditaan säännöllisesti yhdessä myös maahanmuuttajakoulutuksen osalta.
Maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajaopiskelijat voivat tuoda mukanaan erilaisia uskomuksia, käytäntöjä ja arvoja terveydenhuoltoon. Näiden kulttuuristen tekijöiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta hoitotyössä voidaan tarjota kulttuurisesti tietoista ja vastuullista hoitoa kaikille potilaille. Sairaanhoitajakoulutuksessa tuleekin tarjota kulttuurikoulutusta, joka edistää kulttuurista tietoisuutta ja osaamista hoitotyössä.
Kulttuurien moninaisuuden integrointi sairaanhoitajakoulutukseen voi johtaa rikkaampaan oppimisympäristöön ja terveydenhuollon ammattilaisten monipuolisempaan joukkoon. Kun maahanmuuttajien tarpeet otetaan huomioon, voimme edistää terveydenhuollon tasa-arvoa ja laadukasta hoitoa kaikille potilaille.
Kirjoittajat
Sari Lappalainen ja Maj Tallbacka toimivat LAB-ammattikorkeakoulun hoitotyön lehtoreina ja filippiiniläisten sairaanhoitajien TOP UP -koulutuksen, maahanmuuttajille suunnatun sairaanhoitajakoulutuksen sekä Nursing Bachelor’s Degree koulutuksen tutoropettajina.
Lähteet
Aalto, A-M., Elovainio, M., Heponiemi, T., Hietapakka, L., Kuusio, H. & Lämsä, R. 2013. Ulkomaalaistaustaiset lääkärit ja hoitajat suomalaisessa terveydenhuollossa. Haasteet ja mahdollisuudet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tampere: Juvenes Print, Suomen Yliopistopaino Oy. Viitattu 18.1.2023. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-857-5
Laitinen, E. 2014. Ammattikorkeakoulujen opettajien kulttuurienvälinen kompetenssi ja sen mittaaminen. Väitöskirja. Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden yksikkö. Tampere. Viitattu 17.7.2023. Saatavissa https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/96368/978-951-44-9662-2.pdf
Opetus- ja kulttuuriministeriö. 2022. Maahanmuuttajien koulutus. Viitattu 19.1.2023. Saatavissa https://okm.fi/maahanmuuttajien-koulutuksen-kehittaminen