Maailman paras jääkiekkovalmennus ja koirien äitiyspakkaus voittoon Timantintekijöissä

Timantintekijät on Design Venture Ohjelma – muotoilu yritysten liiketoiminnan vauhdittajana Etelä-Karjalassa -projektin oma versio Leijonan luolasta ja sparraa osallistujien ideat entistä timanttisemmiksi. Timantintekijät-ideakilpailu painottaa muotoilun ja viestinnän merkitystä liiketoiminnassa. Tämän vuoden kilpailu järjestettiin 25.11.2021 Lappeenrannassa.

Design Venture Ohjelma vauhdittaa pk- ja mikroyritysten liiketoimintaa muotoilun ja viestinnän keinoin. Ohjelma valmentaa yrittäjiä ymmärtämään muotoilun hyötyjä liiketoiminnassaan sekä kouluttaa muotoilijoita vastaamaan yrittäjien kasvutarpeisiin. Se esittelee muotoilun ja viestinnän hyödyntämistä eri toimialoilla sekä kertoo rahoitusmahdollisuuksista. Ohjelma tuo muotoilun osaajat ja yritykset yhteen.

Maailman paras jääkiekkomaalivahtien valmennus

Yrityssarjan voitti Goalie Training House, jonka idean takana on Sami Karjalainen (kuva 1). Karjalainen (2021) kertoo, että GTH tarjoaa maailman parasta oheis- ja lajivalmennusta jääkiekkomaalivahdeille. Yhteistyökumppaneiden kautta ovat tarjolla lääketieteelliset hoidot sekä valmennuksen ja terveydenhuollon tukitoimet. GTH tuottaa jääkiekkomaalivahtien tarvitsemat palvelut niin huippumaalivahdeille NHL:ssä, kuin harrastemaalivahdeillekin. GTH lanseeraa maailman ensimmäiset maalivahtien fysiikkavalmennuksen verkkokurssit tammikuussa 2022, kertoo Sami.

Voittajan intohimo ja ambitio olla maailman paras näkyivät tuomaristolle hyvin vahvasti, ja esitys myytiin myös referenssien kautta. Työssä näkyi päivän trendejä, joissa yksilöille voidaan tarjota suomalaista huippuosaamista ja palveluja verkon kautta. Tuomaristo oli vaikuttunut siitä, miten pitkälle neljä eri tuotekategoriaa oli viety. Lisäksi oli pohdittu sitä, miten tuotteet saadaan verkossa vietyä läpi henkilökohtaisella tasolla.

Kuva 1. Sami Karjalainen, Goalie Training House, painotti palvelumuotoilun merkitystä omassa ideassaan. (Kuva: Tommi Mustaniemi)

Koirien äitiyspakkaus

Opiskelijasarjan voitti Puppybox, jonka tekijät ovat Lempi Lehtinen, Nelly Olkinuora, Rosa Pirttilahti, Emma Kalliola, Noora Kaskisuo LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista (kuva 2). Puppybox on ”koirien äitiyspakkaus”, jollaista tarvitsee, kun hankkii uuden koiran. Tuotteessa ja palvelussa on otettu huomioon myös kierrätys.

Tuomaristo kuvaili opiskelijasarjan voittajan ideaa hyvin raikkaaksi. Idea sai aikaan tuomaristossa ahaa-elämyksiä heti ensimetreillä ja liiketoimintaa oli jo pystytty pohtimaan varsin pitkälle. Potentiaali näkyi ja siitä päästään tekemään oikeaa bisnestä.

Kuva 2. Puppyboxin voittajatiimin Noora Kaskisuo, Lempi Lehtinen ja Emma Kalliola. Kuvasta puuttuvat Nelly Olkinuora ja Rosa Pirttilahti. (Kuva: Tommi Mustaniemi)

Ajan henki ja trendit näkyvissä

Kaikista kilpailuun osallistuneista ideoista ja esityksistä tuomaristo nosti esille, miten kovalla asenteella töitä on tehty. Kilpailijat olivat hyvin huomioineet ajan hengen ja tämän päivän trendit. Varsinkin palvelumuotoilun, verkkokaupan ja digitaalisen viestinnän painotukset pandemian keskellä olivat esillä useissa ideoissa ja toteutuksissa. Jokaisessa ideassa ja esityksessä oli oma wau-efektinsä, painotti tuomariston jäsen Etelä-Karjalan liiton elinvoimajohtaja Jami Holtari (kuva 3).

Timantintekijät-ideakilpailu nostaa esille muotoilun ja viestinnän tekijöitä ja liiketoiminnan kehittämistä. Keväällä 2022 Design Venture Ohjelma tuo esille mm. brändäyksen sekä digitaalisen markkinoinnin hyötyjä liiketoimintaan. Tulossa on myös muotoilun, digitaalisen viestinnän ja liiketoiminnan kehittämispäivä toukokuussa, Design Venture Day.

Kuva 3. Tuomareina Timantintekijät 2021:ssä olivat Muotoiluinstituutin johtaja Vesa Härkönen, Etelä-Karjalan liiton elinvoimajohtaja Jami Holtari, Visma Softwaren toimitusjohtaja Tommi Laitinen sekä LaumaDesignin muotoilija Pirita Paananen. (Kuva: Tommi Mustaniemi)

Kirjoittaja

Veli-Pekka Räty, TaT, DI, toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa TKI-asiantuntijana sekä Design Venture Ohjelman projektipäällikkönä.

Lähteet

Karjalainen, S. 2021. Hissipuhe: Maailman paras jääkiekkomaalivahtien valmennus. Esitys Timantintekijät-ideakilpailussa 25.11.2021.

Linkit

LAB. 2021. Design Venture Ohjelma – muotoilu yritysten liiketoiminnan vauhdittajana Etelä-Karjalassa. [Viitattu 25.11.2021]. Saatavissa: http://lab.fi/design-venture

Design Venture. 2021. Timantintekijät 2021. [Viitattu 25.11.2021]. Saatavissa: http://designventure.fi/timantti/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *