Muotoilijaharjoittelijan kesä etänä

LAB-ammattikorkeakoulu on mukana ECOtronics-hankkeessa, jossa tutkitaan ja kehitetään uusia kestävän kehityksen materiaaleja elektroniikkateollisuuden käyttöön. LAB kehittää hankkeessa uusia tuotekonsepteja. Kesällä 2020 tavoitteena oli tutkia älypakkauksien käyttöä markkinoilla sekä luoda uusia skenaarioita älypakkauksista. Toteutettu tutkimus, ideointi ja skenaariotyöskentely antavat hyvät lähtökohdat tuotekonseptin jatkamiseen syksyllä 2020 Muotola Design Studiossa.  

Etätyön aloitus 

Moni on joutunut siirtymään toimistolta etätöiden pariin vallitsevan COVID-19-poikkeustilanteen takia. Harjoittelija Anna Koponen koki tilanteensa onnekkaaksi, kun hän sai tilanteesta huolimatta pitää työharjoittelupaikkansa. Koponen on pohtinut etätöitä kesän aikana.  

Työharjoittelun alkaessa ECOtronics-hankkeessa kävi ilmi, etteivät normaalit tapaamiset toimistolla työkavereiden tai yhteistyöhenkilöiden kesken onnistu. Hankkeeseen oli helppo päästä mukaan etänä, kun tehtävänannon ja projektin sisällön sai sähköisesti. Aluksi piti opetella etäyhteyden pitämistä videoyhteyden avulla, mutta etätyökalujen käyttöön tottui nopeasti. Tiimi kokeili Miro-suunnittelutyökalua, jonka avulla useampi henkilö voi muokata samanaikaisesti valkotaulua ja jakaa omia ideoita. Uusi suunnittelutyökalu osoittautui varsin toimivaksi ja sitä käytettiin koko projektin ajan.  

Kuva 1. Kuvakaappaus Mirosta ja kesän aikana kertyneistä post it -lapuista ja suunnitelmista. Kuva: Anna Koponen 

Maisemanvaihtoja ja rutiineja 

Vaatii uudenlaista itsekuria, kun työt ovat tulleet kotiin. Kun tekee mieli mennä makaamaan sohvalle, joutuu palaamaan tietokoneen ääreen hoitamaan työasiat ensin. Etätyömahdollisuus on luonut vapautta työaikoihin. Päivän on saanut rytmittää omalla tavallaan ja taukoja on voinut pitää silloin, kun siltä on tuntunut. Itsekuria vaati pysyä päätetyssä työntekorytmissä. Työajan joustavuus on vähentänyt työstressiä ja kiireen tuntua arjessa, joten etätyö ei ole tuntunut vaikealta. Häiriötekijöitä oli vähemmän kuin kampuksella ja työntekoon oli helppo keskittyä. Kotitoimiston sijainti on kesän aikana vaihdellut aina mökiltä Turun ulkosaaristoon asti. Vapauden mahdollisuuden myötä tauot ovat myös saattaneet unohtua.  

Kuva 2. Etätyömaisemat Turussa. Kuva: Anna Koponen 

Tiimi toimi yhteistyössä koko kesän ajan. Tämän kokemuksen jälkeen tietää, että etätyö toimii teollisen muotoilun alalla. Muotoilijoilla on yleensä hyvät valmiudet käyttää digitaalisia työvälineitä, joilla etäyhteyksiä on helppo pitää yllä. Siitä huolimatta käyttäjän kohtaaminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista muotoilijan työssä, jotta saadaan sanatonta informaatiota havainnoimalla käyttäjää tai haastateltavaa. Tiimityössä on tärkeää, että päästään ideoimaan samaan tilaan, jolloin on helppo tauottaa työtä ja kertoa ideoistaan ilman päällekkäin puhumisen vaaraa. Kesän aikana kehittyi hyviä rutiineja, joita kaikki voivat toteuttaa omassa etätyössään, kuten rauhalliset kävelylenkit aamuisin hyvän aamupalan siivittämänä. 

Kuva 3. Etähaastattelussa yhdistettiin sanat ja visuaalisuus, jotta kysymykset ymmärretään paremmin. Kuva: Anna Koponen ja Aleksi Aromaa. 

Kirjoittajat

Anna Koponen on valmistuva teollisen muotoilun opiskelija LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutissa. Anna työskenteli harjoittelijana ECOtronics-hankkeessa kesällä 2020 tutkien ja toteuttaen älypakkauskonseptia.

Sini Roine työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa projektityöntekijänä ECOtronics-hankkeessa.

Linkit

ECOtronics. 2020. [Viitattu: 22.9.2020.] Saatavissa: www.ecotronics.fi

Kuvat

Kuva 1. Koponen, A.

Kuva 2. Koponen, A.

Kuva 3. Aromaa, A. & Koponen, A. 2020. Julkaisematon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *