Oletko itsellesi hyvä pomo?

Itsen johtaminen on yksi keskeisiä työelämän taitoja, jota työnantajat alaisiltaan odottavat. Itsen johtaminen on korostunut erityisesti monipaikkaisessa työssä, jossa esihenkilöt ja asiantuntijat voivat olla eri paikoissa eikä arkea jaeta konkreettisesti työpaikalla. Hybridityöllä muutoskyvykkyyttä -hankkeen (LAB 2023) valmennuksessa yhtenä teemana olikin työn parempi hallinta ja itsen johtaminen.

Kuva. Itsensä johtaminen vaatii itsereflektiota. (Dushechkina 2020)

Itsen johtaminen on mitä suurimmassa määrin ymmärrystä. Ymmärrys pitää sisällään paitsi sen, millainen itse on, myös mitkä tavat tehdä työtä ovat itselle toimivimmat, mitä osaamista on ja mitä tehtäviä työpöydällä on. Selkeä tehtävänkuva ohjaa tehtävissä ja itsensä johtamisessa onnistumista. Hyvä itsensä johtaja on harjoitellut ja saanut vastuuta sekä tukea myös työnantajalta. Samoin kuin muukin johtaminenkin, itsen johtaminen ei tapahdu yksin eikä tyhjiössä, vaan kehittyy ajassa ja sopivin työkaluin pitkin työuraa. (Moilanen 2021).

Työn tekemiseen ja sen johtamiseen liittyvät vahvasti myös henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten temperamentti, kokeeko itsensä introvertiksi vai ekstrovertiksi, muu elämäntilanne, kuormittavat aiemmat työkokemukset, itseluottamus jne. Siksi onkin tärkeää pysähtyä näiden aiheiden äärelle tietoisesti ja ikään kuin etäännyttää omaa tilannettaan tarkastelun alle. Älykkään itsensä johtamisen tärkein työkalu onkin reflektointi (Sydänmaanlakka 2017).

Viisi askelta kohti itsensä parempaa johtamista

  • Tunnista temperamentin vaikutus. Osalle työn hektisyys ja tiukat aikataulut saavat hommat rullaamaan jopa entistä paremmin. Lähestyvä deadline toimii energiaa antavana ja eteenpäin työntävänä voimana. Toinen taas toimii parhaiten rauhallisessa ympäristössä ja tarvitsee tilaa jäsentää tapahtumia ennen seuraaviin siirtymistä. Rauhallisen temperamentin omaava kuormittuu päällekkäisistä tehtävistä ja tarvitsee päätösten teolle pohdinta-aikaa ja on parhaimmillaan päästessään keskittymään asioihin omassa tahdissaan.
  • Työn rytmitys.
    Varaa työlle sen vaatima aika. Hahmota erilaisten työtehtävien kuormittavuus ja palautuminen. Pidä huolta tauosta ja omasta jaksamisesta.
  • Introvertti vai ekstrovertti?
    Mieti, toimitko parhaiten yksinäsi vai sytytkö tiimityöstä? Muista, että lukeuduitpa kumpaan joukkoon tahansa, kaikkia tarvitaan. Kyse ei ole erilaisten kykyjen kilpailusta, vaan oman itsensä ja kykyjensä tunnistamisesta ja sitä kautta työn hallinnan paranemisesta.
  • Motivaatio.
    Löydä oma motivaattorisi. Innostaako työssä uteliaisuus, status, sosiaaliset suhteet tai idealismi? Mieti, mitä ovat ne asiat, joiden eteen haluat ponnistella. Miten saisit niitä lisää arkipäiviisi ja sitä kautta merkityksellisyyttä työhön?
  • Reflektoi ja johda tietoisesti. Tunnista työhön liittyvät tunteet ja tarpeet. Pysähdy välillä tarkastelemaan työtä ja siihen liittyviä ilmiöitä omalla kohdallasi. Aseta tavoitteita. Keskustele muiden kanssa.

Itsensä laadukasta johtamista ja muita hyviä hybridityön käytäntöjä edistetään Hymy-hankkeessa (LAB 2023).

Kirjoittaja

Maina Seppälä on TKI-asiantuntija, joka työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa ja toimii tällä hetkellä Hybridityöllä muutoskyvykkyyttä -hankkeen projektipäällikkönä.

Lähteet

Dushechkina, E. 2020. Mustavalkoinen, nainen, silmät. Pexels. Viitattu 8.5. 2023. Saatavissa https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/mustavalkoinen-naine-silmat-heijastus-3727175/

LAB. 2023. Hybridityöllä muutoskyvykkyyttä. HYMY-hanke. Viitattu 8.5.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/hybridityolla-muutoskyvykkyytta

Moilanen, S. 2021. Kaikki tarvitsevat itsensä johtamisen taitoja. TTT-lehti. Viitattu 8.5.2023. Saatavissa https://tttlehti.fi/kaikki-tarvitsevat-itsensa-johtamisen-taitoja/

Sydänmaanlakka, P. 2017. Älykäs itsensä johtaminen: näkökulmia henkilökohtaiseen kasvuun. 4.painos. Helsinki: Alma Talent.