Luumäellä toimiva SampoLAB Osaajaverstas ja sen toimintamalli yhdistää tiimivalmennuksen, yritysyhteistyön ja koulutuksen jatkuvan kehittämisen. Vuoden 2024 syksyyn on mahtunut tapahtumia, jolla on tavoiteltu lisää yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa.
Yhteistyötä yritysten kanssa
SampoLAB Osaajaverstas -hanke (1.3.2023 – 28.2.2025) on kolmen toimijan hanke, jossa päätoteuttajana on Saimaan ammattiopisto Sampo ja osatoteuttajina Luumäen kunta ja LAB-ammattikorkeakoulu. SampoLAB Osaajaverstas tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisia mahdollisuuksia päästä tiimioppimaan työelämälähtöisiin projekteihin yhteistyössä Luumäellä toimivien yritysten kanssa. (LAB 2024a.) Hankkeen oppimisprojekteissa on ollut mukana useita paikkakunnalla toimivia yrityksiä hankkeen alusta lähtien. Osaajaverstaan tarjoamat työelämälähtöiset projektit ovat osoittautuneet antoisiksi niin yritysten kuin opiskelijoidenkin kannalta. LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat saaneet käytännön kokemusta, ja yritykset puolestaan ovat hyötyneet tuoreista näkökulmista ja uusista ideoista, joita opiskelijat ovat heille tuottaneet kehitystehtävien yhteydessä. (LAB 2024b; LAB 2024c.) Kuluneen syksyn aikana on tavoiteltu mukaan uusia yhteistyötahoja yrityskentältä. Lisäksi projektin aikana on sparrattu uutta yrittäjyyttä tekemällä yhteistyötä Taavetin lukion opiskelijoiden ja lukion osuuskunnan kanssa.
Syksyllä SampoLAB Osaajaverstaalla aloittivat myös ensimmäiset tiimivalmennukseen osallistuvat päiväopiskelijat Saimaan ammattiopisto Samposta. He ovat päässeet toteuttamaan yritysyhteistyöhön liittyviä projekteja ja opintoja käytännönläheisesti paikallisten yrittäjien kanssa. Saimaan ammattiopiston Osaajaverstaalla opiskelevat liiketalouden opiskelijat ovat mukana myös toteuttamassa yrittäjyystyöpajakokonaisuutta Taavetin lukiolaisille yhdessä LAB-ammattikoulun kanssa.
Tapahtumilla näkyvyyttä Osaajaverstaalle
Alkusyksystä Luumäen Osaajaverstaalla järjestettiin yhteissuunnittelutilaisuus, johon osallistui neljä paikallista yritystä. Mukana olivat paikkakunnan kaksi suurta yritystä, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä alueella. Mukaan liittyi myös kaksi pienempää toimijaa ja yrittäjäjärjestön edustus. Tilaisuudessa keskusteltiin osaajatarpeista ja yhteistyömahdollisuuksista. Erityisesti suuremmat yritykset osoittivat kiinnostusta hyödyntää LAB-ammattikorkeakoulun liiketalouden ja logistiikan opiskelijoiden osaamista projektitöissä. Yritysyhteistyötä on syksyn aikana tehty myös yrityskäynnein.
Lokakuussa SampoLAB Osaajaverstas oli esillä Luumäen kunnan järjestämässä koulutus-, työllisyys- ja yrittäjyystapahtumassa. Tapahtumassa Osaajaverstaalla oli oma ständi, jossa tiimivalmennukseen perustuvia opintoja sekä yritysyhteistyön mahdollisuuksia esiteltiin. Verkostoitumiskahvit antoivat tilaisuuden käydä keskusteluja paikallisten yrittäjien ja muiden sidosryhmien kanssa. Mukana tapahtumassa oli lukuisia näytteille asettajia ja työnantajien edustusta. LAB-ammattikorkeakoulusta mukana oli Osaajaverstas projektitiimin lisäksi markkinoinnin osuuskuntien ja Business Millin edustajia, jotka osaltaan täydentävät Osaajaverstaan toimintaa.
Marraskuussa järjestettiin Osaajaverstaan Avoimet ovet -tapahtuma. Osaajaverstaalla vieraili noin 40 osallistujaa päivän aikana. Vierailijat saivat tutustua tiimivalmennukseen pohjautuviin opintoihin. Opiskelijat olivat laatineet esityksen ja kertoivat halukkaille omista kokemuksistaan ja siitä, miten tiimivalmennus on tukenut sekä heidän henkilökohtaista oppimistaan että työelämätaitojen kehittymistään.
Tammikuussa Kesätyömessut
Syksyn 2024 tapahtumat osoittavat, miten tärkeää on ylläpitää aktiivista vuoropuhelua yritysten kanssa. Ja kun eri toimijoita ja tahoja tuodaan yhteen tiimivalmennuksen ja Osaajaverstas-toiminnan puitteissa alkaa syntyä verkostoja, jotka hyödyttävät sekä opiskelijoita että työelämää.
Seuraavana hankkeen järjestämänä tapahtumana ovat SampoLAB Osaajaverstaan Kesätyömessut (31.1.2025), jotka on suunnattu kaikille kausitöistä kiinnostuneille. Tapahtuman tavoitteena on yhdistää opiskelijat ja työnantajat kausityöpaikkojen merkeissä ja tarjota yrityksille mahdollisuus löytää motivoituneita tekijöitä tulevalle kesäkaudelle. Tämä tilaisuus toimii paitsi rekrytointialustana myös tärkeänä kontaktipintana, jossa opiskelijat voivat oppia lisää työelämästä ja yritysten tarpeista. Tapahtumassa esitellään tietenkin myös Osaajaverstas-opintoja.
Tulevaisuuden suunnitelmat Osaajaverstaalla
SampoLAB Osaajaverstas on vuodesta 2023 lähtien toiminut Luumäellä uudenlaisena oppimis- ja yhteistyöympäristönä. Toiminta on osa Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoittamaa hanketta, jonka tavoitteena on työllisyyden ja osaamisen edistäminen. Hanke korostaa jatkuvan oppimisen, joustavien koulutuspolkujen ja työelämän kehittämisen merkitystä.
SampoLAB Osaajaverstaan hankekausi päättyy LAB-ammattikorkeakoulun osalta helmikuussa 2025, mutta LABin ja SampoLAB Osaajaverstaan välinen yhteistyö jatkuu myös hankkeen päätyttyä. LAB tarjoaa muun muassa maakunnallisten elinvoimahankkeiden kautta yrittäjille suunnattuja sisältöjä ja palveluita, jotka tukevat alueen kehitystä. Yhteistyö on mahdollista esimerkiksi Osaajaverstaalla yrittäjille suunnattujen tilaisuuksien merkeissä, joissa ammattikorkeakoulun liiketoiminnan ammattilaiset ovat läsnä yrittäjiä varten.
Kirjoittaja
Mirja Harvistola toimii LAB-ammattikorkeakoulun Liiketoiminta-yksikössä TKI-asiantuntijana sekä projektipäällikkönä hankkeessa SampoLAB Osaajaverstas (LAB 2024a).
Lähteet
LAB. 2024a. SampoLAB Osaajaverstas. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.12.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/sampolab-osaajaverstas
LAB. 2024b. Webropol-kyselyt SampoLAB Osaajaverstaan opiskelijoille ja yritysten edustajille ja mukana olleille opiskelijoille. Kyselyn laatineet Mirja Harvistola ja Franca Santiá. LAB-ammattikorkeakoulu.
LAB. 2024c. Työelämälähtöisiä projektiopintoja SampoLAB Osaajaverstaalla – poimintoja palautekyselyn tuloksista. LAB Focus. Viitattu 4.12.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/tyoelamalahtoisia-projektiopintoja-sampolab-osaajaverstaalla-poimintoja-palautekyselyn-tuloksista/