Simulaatioteknologian hyödyntäminen hevosurheilussa

Horzim-hanke tutkii ratsastussimulaattoreiden potentiaalia sekä rakentaa sopivaa liikealustaa vastaamaan ratsastajan tarpeita taitotasosta tai käyttötarkoituksesta riippumatta. Hankkeessa ovat mukana LAB-ammattikorkeakoulu, jonka vastuualueisiin kuuluvat markkinatutkimus sekä kaupallistamisen valmisteluihin liittyvät tehtävät sekä LUT-yliopisto, joka kehittää liikealustaa sekä muuta teknistä puolta. 

Simulaattorista lisätehoa harjoitteluun 

Simulaattoreita käytetään ja hyödynnetään maailmalla laajalti eri tarkoituksiin. Esimerkiksi moottoriurheilussa ja vaikkapa lääketieteen opinnoissa harjoitellaan simulaattorin avulla erilaisia tilanteita varten, jotta oikeassa elämässä virheitä ei tapahtuisi. Toistojen kautta saatu tekemisen rutiini sekä itsevarmuus mahdollistavat kestävän pohjan ammatilliselle osaamiselle. Simulaattoriharjoitteiden kautta voidaan myös varautua lähes kaikkiin riskeihin sekä olosuhteiden muutoksiin, jolloin oikeassa tilanteessa tekijä tietää mitä tehdä sekä kykenee soveltamaan oppimaansa tilanteen mukaisesti. Käyttökustannusten kautta mietittynä syyt simulaattoreiden käytön kasvuun ovat myös selkeitä: harjoittelun määrää ja tehoa voidaan kasvattaa kustannustehokkaasti sekä kestävää kehitystä silmällä pitäen.  

Hevosurheilu ei ole tässä suhteessa poikkeus. Hevosen ylläpito maksaa rahaa sekä aikaa. Jokaisella ratsastustunnilla hevonen täytyy valmistella tuntia varten, mikä on pois tehokkaasta harjoitteluajasta. Lisäksi hevonen väsyy tai voi muuten käyttäytyä oikukkaasti, jolloin harjoittelu ei ole enää tehokasta. Hevosurheilussa lajin luonteeseen kuuluu myös korkea loukkaantumisriski. Satulasta voidaan pudota monesta eri syystä, eikä kokenutkaan ratsastaja ole voinut varautua kaikkiin muuttujiin.  

C:\Users\z059309\AppData\Local\Avecto\DragAndDrop\20200526_094749.jpg
Kuva 1. Hevosen ja ratsastajan liikkeen mittausta hevostalli RC Lappeenrannan tiloissa. Kuvassa oikealla edessä Ming Li, taaempana Amin Hekmatmanesh ja Hannes Lainio sekä koneen ääressä Asko Kilpeläinen. (Kuva: Alexander Matrosov) 

Ratsastussimulaattorin potentiaali liittyykin kaikkien edellä mainittujen pulmien ratkaisemiseen. Simulaattori tarjoaa ihanteellisen ja häiriöttömän oppimisympäristön mahdollistaen tehokkaan harjoituksen. Autenttisuuden takaamiseksi hankkeen aikana on vierailtu paikallisilla hevostalleilla mittaamassa hevosen sekä ratsastajan liikettä erilaisilla sensoreilla, jotta simulaattorin tuottama liike olisi mahdollisimman lähellä oikean hevosen liikettä (Kuva 1.). Kehitystyötä varten hankkeen aikana on myös haastateltu monia hevosalan asiantuntijoita. Haastattelujen pohjalta on tunnistettavissa selkeä tarve autenttista liikettä tarjoavalle simulaattorille, mitä voisi harjoittelussaan hyödyntää niin aloittelijat kuin ammattilaistason ratsastajatkin. 

Kirjoittajat 

Hannes Lainio valmistui toukokuussa 2020 LAB-ammattikorkeakoulusta markkinoinnin tradenomiksi ja työskentelee Horzim-hankkeessa markkinatutkijana. 

Linkit

LAB. 2020. Horzim-realistisen hevossimulaattorin kaupallinen valmistelu. [Viitattu 8.10.2020]. Saavutettavissa: https://lab.fi/fi/projekti/horzim-realistisen-hevossimulaattorin-kaupallistamisen-valmistelu 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *