Tapahtumantekijät yhdessä Lahdessa

City as a Service -hanke järjesti ”Tapahtuma – Tapahtuma” -verkostoitumis- ja keskustelutilaisuuden koronarajoitusten kanssa elinkeinostaan kamppaileville, hyvin haastavassa tilanteessa selviämään pyrkiville tapahtumantekijöille. Tilaisuuteen oli kutsuttu alueen tapahtumanjärjestäjät, tapahtumien parissa työskentelevät sekä tapahtumalupia käsittelevät viranomaiset ja viranhaltijat Liike- ja yrityskeskus Korille 28.10.2020. Koronarajoitusten mukaisesti paikan päälle oli saapunut lähes maksimimäärä 50 henkeä ja linjoillakin oli parhaimmillaan lähes 80 kuulijaa.  

Kuva 1. Pekka Timonen: ”Lahti on kokoaan suurempi tapahtumakaupunki”. (Kuva: Enna Eloranta)

Tapahtumatuotanto Lahdessa 

Lahden kaupunginjohtaja ja Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen (2020) toi esille aloituspuheenvuorossaan, että Lahti on tapahtuma-alueena kokoaan suurempi. Hän nosti esille alueen valtavat edellytykset tapahtumatuotannossa: ammattitaitoisia osaajia ja intoa löytyy, Lahden hyvän logistisen sijainnin lisäksi. Hän loi puheenvuorossaan uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen, vaikka tapahtumiin liittyvä liiketoiminta on lukujenkin valossa kärsinyt koronasta eniten. Tällä hetkellä kaikki tapahtumanjärjestäjät maailmassa miettivät, miten selvitä ja mennä eteenpäin ja miten koronan jälkeen jatketaan. Timosen mukaan emme palaa siihen mistä lähdimme keväällä pandemiarajoitusten iskiessä, vaan syntyy uusi todellisuus. Siinä tärkeänä näyttäytyy hänen mukaansa luottamuksen varaan rakentuvat tulevaisuuden tapahtumat, joissa turvallisen tekemisen konsepti on ensiarvoista. Timonen korosti avauspuheenvuorossaan uskoa siihen, että tulevaisuus on valoisa eivätkä tapahtumat katoa minnekään. Ihmisillä on kova halu päästä tapahtumiin ja tavata toisiaan heti kun se on mahdollista.  

Tapahtumatuotannon koronahaasteet Lahdessa  

Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä (2020) toi esille, että tapahtumatuotanto on pitkäjänteistä ja ennakoivaa toimintaa, jota viranomaisilta koronan aikana kuukaudeksi kerrallaan saadut rajoitukset ovat erityisesti hankaloittaneet. Myös viranomaisten ajoittain harkitsematon ja tarkistamaton viestintä koronasta on aiheuttanut turhia tapahtumien peruutuksia ja lisännyt negatiivisuutta. Määtän mukaan Lahdessa ei ole korona-aikana toteutettu yhtään varsinaista suurtapahtumaa. Kuitenkin Lahdessa on järjestetty koronan aikana monia tapahtumia, ja järjestäjät ovat totelleet rajoituksia erinomaisesti, jatkuviin muutoksiin mukautuen.  

Kuva 2. Paul Gudgin. ”Verkkotapahtumat eivät korvaa live-tapahtumia”. (Kuva: Enna Eloranta)

Tapahtumatuotanto selviytyy koronahaasteista maailmalla ja Lahdessa  

Pitkänlinjan tapahtumaguru, Paul Gudgin (2020) korosti esityksessään turvallisuusaspektia. Hänen mukaansa menetämme valitettavasti joitakin tapahtumia koronan takia, mutta se, mitä niiden tilalle tulee, on hänen mielestään odottamisen arvoista ja jännittävää. Hän toi esille, että kriisejä seuraa usein mielenkiintoisia, uusia malleja ja tapoja toimia, ja teknologia, joka mahdollistaa verkko- ja hybriditapahtumat, mahdollistaa edullisemmat ja joskus jopa paremmat tapahtumat.  Gudgin kertoi, että festivaalien järjestäjät ovat vastanneet maailmalla pandemian tuomiin haasteisiin tarjoamalla pieniä, rajoitetulle yleisölle kohdennettuja tilaisuuksia, sekä ulkotilaisuuksia, jossa pystytään takaamaan väljyys. Gudgin ei kuitenkaan usko, että uudet digitaaliset sisällöt (mm. konsertit ja teatteriesitykset), ilmaistarjontana tai maksullisena, korvaavat live-tapahtumia. Kulttuurin merkitys ja arvostus on vain kasvanut ihmisten mielissä pandemian aikana, sanoi Gudgin.  

Lisää City as a Service -hankkeen tapahtumatuottajille suunnatusta tilaisuudesta ”Tapahtuma – Tapahtuma” ja koronan tuomista haasteista alalle voi lukea blogikirjoituksesta Tapahtumatoimiala kompastui koronaan.  

Kirjoittaja 

Ulla Saarela työskentelee TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakulussa ja on City as a Service hankkeessa projektisuunnittelijana.   
 

Lähteet  

Gudgin, P. 2020. Surviving and Reviving festivals and events after Covid-19. Esitys City as a Service -hankkeen Tapahtuma – Tapahtuma -tilaisuudessa 28.10.2020. Videotallenne tapahtuman puheenvuorosta. [Viitattu 11.11.2020]. Saatavissa: https://youtu.be/UZgOUwytxWk?t=1356 

Määttä, I. 2020. Kohti uutta ja parempaa tapahtumatulevaisuutta Lahdessa. Esitys City as a Service -hankkeen Tapahtuma – Tapahtuma -tilaisuudessa 28.10.2020. Videotallenne tapahtuman puheenvuorosta. [Viitattu 11.11.2020]. Saatavissa: https://youtu.be/UZgOUwytxWk?t=3634 

Timonen, P. 2020. Avauspuheenvuoro City as a Service -hankkeen Tapahtuma – Tapahtuma -tilaisuudessa 28.10.2020. Videotallenne tapahtuman puheenvuorosta. [Viitattu 11.11.2020]. Saatavissa: https://youtu.be/UZgOUwytxWk?t=368 

Linkit 

LAB. 2020. City as a Service. [Viitattu 11.11.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/city-service   

Mononen, S. & Saarela, U. 2020. Tapahtumatoimiala kompastui koronaan. LAB Focus blog. LAB University of Applied Sciences. [Viitattu 7.1.2021]. Saatavissa: https://blogit.lab.fi/labfocus/tapahtumatoimiala-kompastui-koronaan/ 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *