Työn Syke kartoittaa yritysten teknologiatarpeita

Teknologian kehityksen vauhti on ollut viime vuosikymmeninä huimaavaa. Uudet innovaatiot ja digitaaliset ratkaisut ovat muuttaneet tapaa, jolla yritykset toimivat ja asiakkaat käyttävät palveluita. Tämä kehitys on avannut yrityksille valtavia mahdollisuuksia tehostaa toimintaansa, parantaa tuotteitaan ja palveluitaan sekä tavoittaa laajempi asiakaskunta kuin koskaan aiemmin.

Teknologian kehitys ei kuitenkaan tuo yrityksille automaattisesti auvoisia aikoja, sillä teknologisten työkalujen käyttöönottoon liittyy monia haasteita. Näitä ovat esimerkiksi resurssien puute, työkulttuurin vastarinta, sopivan teknologian valinta ja käyttöönottoon liittyvät haasteet. Näiden haasteiden voittaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja koko organisaation sitoutumista muutokseen.

Kuva 1. Teknologiat tuovat uusia mahdollisuuksia yrityksille. (Buonarroti 2021)

Hanketyötä yritysten muutoksen tueksi

LAB-ammattikorkeakoulun Työn Syke -hankkeen tarkoituksena on toimia yritysten apuna työhyvinvoinnin tai osaamisen tarpeisiin suunnatun teknologian valinnassa ja sen käyttöönoton pilotoinnissa. Mukana on yhteensä viisi yritystä Etelä-Karjalasta ja Päijät-Hämeestä, ja hankkeessa on vielä tilaa yhdelle yritykselle. (LAB 2024.)

Hankkeen toimenpiteet ovat käynnistyneet syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana tarvekartoituksilla. Yrityksille on tehty webropolkyselyt, joiden avulla kartoitetaan työhyvinvoinnin ja osaamisen tämänhetkistä tilannetta, ja tulokset käydään läpi yhdessä yrityksen henkilöstön kanssa. Tulosten purkutilaisuudessa käytetään osallistujien aktivoimiseen Mentimeter-sovellusta, johon voi luoda esityksen aikana vastattavia lisäkysymyksiä. Vastaaminen tapahtuu puhelimella, ja tulokset ilmestyvät reaaliajassa näytölle. Tämä on herättänyt kaikissa ryhmissä keskustelua.

Mentimeterin avulla on myös saatu tarkennetuksi alkukyselyssä saatuja vastauksia, mikä auttaa sopivan teknologian valinnassa. Tulokset jäävät Mentimeteriin myös kätevästi talteen, joten ne ovat yrityksen ja hankkeen asiantuntijoiden hyödynnettävissä. (Mentimeter 2024.)

Kuva 2. Mentimeterillä saatiin tarkempaa tietoa osallistujista. (Kuva: Antti Tykkyläinen)

Yritysten tarpeita on tärkeä kartoittaa, jotta hankkeella saadaan aikaan vaikuttavia ja yrityksille hyödyllisiä tuloksia. Teknologian käyttö tarvekartoitusten apuna on ollut keskeisessä roolissa ja tehostanut asiantuntijoiden toimintaa. Tarvekartoitukset jatkuvat maaliskuuhun, minkä jälkeen siirrytään teknologioiden valintaan ja pilotointiin. Asiantuntijat ovat yritysten apuna koko pilotointijakson ajan, että teknologian käyttö saataisiin vakiinnutettua yrityksissä. Hankkeessa syntyy kartoitusten myötä yritysten tarpeista työhyvinvoinnin ja osaamisen johtamisen osa-alueilta suuri määrä dataa, jota on tarkoitus hyödyntää myös AMK- ja YAMK-opinnäytetöihin. (LAB 2024.)

Kirjoittaja

Antti Tykkyläinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä projektisuunnittelijana hankkeessa Työn Syke – teknologiatyökaluja työn, osaamisen ja työhyvinvoinnin tueksi (LAB 2024).

Lähteet

Buonarroti, M. 2021. A Woman Using Virtual Goggles. Pexels. Viitattu 26.2.2023. Saatavissa https://www.pexels.com/photo/a-woman-using-virtual-goggles-8728380/

LAB. 2024. Työn Syke. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 20.2.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/tyon-syke

Mentimeter. 2024. Verkkosivu. Viitattu 20.2.2024. Saatavissa https://www.mentimeter.com/