Tavaroiden jakaminen kiinnostaa maaseudulla

Maallemuuttajat 2030 –projektissa aloitetaan jakamis- ja palvelutalouden mukaisia palvelukokeiluja, jotka syntyvät asukkaiden ja kuntien tarpeista yhdessä kehittämällä. Asikkalan ja Hollolan asukkaiden tarpeita ja asenteita mm. tavaroiden ja kulkuneuvojen lainaamisesta selvitettiin kyselyllä, jota jaettiin paikallisilla Facebook-sivuilla sekä erilaisissa maaseututapahtumissa kesällä 2019. VTT:n selvityksen valossa maaseudulla vallitsevan naapurien välisen luottamuksen ja yhteisöllisyyden vuoksi esimerkiksi ajoneuvojen jakaminen tai kimppakyydit voisivat yleistyä maaseudulla vielä lisää (Lauhkonen 2019).

Anianpellon markkinoilla keskusteltiin asukkaiden kanssa lainaamisesta. Kuva: Kaisa Tuominen.

Asukaskysely lainatavaroista, yhteiskäyttötiloista ja palveluista

Kyselyyn saatiin 175 vastausta. Vastaajista reilu puolet oli Hollolan vakituisia asukkaita, noin viidesosa Asikkalan vakituisia asukkaita ja loput Asikkalan tai Hollolan kesäasukkaita tai kokonaan muualla asuvia.

Kyselyssä selvitettiin, mitä palveluja ihmiset olisivat valmiita ostamaan, mikäli asuvat tai asuisivat maaseudulla. Suurimpaan suosioon nousivat lähiruoan ostaminen tilalta (55% vastaajista), remonttipalvelu (40%), siivous (33%), lähiruoan kotiinkuljetus (33%), piha-alueen hoito (26%) ja yhteiskäyttövene (26%). Suosituimmiksi yhteiskäyttötiloiksi nousivat grillipaikka tai kesäkeittiö (43%), yhteisöllinen kokoontumistila (36%) sekä kokous- tai juhlatila 29%).

Autoa lainataan maksua vastaan, puutarhavälineitä ilmaiseksi

Kyselyssä kysyttiin, voisiko vastaaja itse tarjota jotain sisätilaa tai tilaa puutarhassa lähiseutunsa ihmisille joko ilmaiseksi tai maksua vastaan. Kaikissa vaihtoehdoissa “en” oli suosituin vastaus, pienimmilläänkin 70%. Kuitenkin noin viidesosa vastaajista oli valmis vuokraamaan maksua vastaan majoitustilaa tai varastointitilaa esimerkiksi ajoneuvosäilytykseen. Jonkin verran vastaajat olivat halukkaita antamaan tilojaan käyttöön myös ilmaiseksi.

Tavaroista ja ajoneuvoista eniten tarjontaa olisi autolle maksua vastaan (40%). Noin viidesosa olisi valmis myös vuokraamaan venettä, peräkärryä, pihanhoitovälineitä ja työkaluja. Kolmasosa vastaajista olisi valmis lainaamaan muille käyttötavaroita, kuten työkaluja, pihanhoitovälineitä ja ruoanlaittovälineitä, myös ilmaiseksi.

Viimeisimpänä tiedusteltiin, mitä tavaroita asukkaat olisivat halukkaita lainaamaan tai vuokraamaan itselleen. Lähes puolet olisivat halukkaita vuokraamaan venettä ja pienkuormainta tai mönkijää. Noin 40% vastaajista mainitsi myös siivoustarvikkeet ja peräkärryn.

Kyselyn tuloksista nähdään, että asukkaat ovat kiinnostuneita jakamaan tavaroita ja kulkuneuvoja sekä tarjoamaan apua erilaisissa töissä. Ylimääräistä tilaa asukkaat ovat valmiita tarjoamaan muiden käyttöön aavistuksen heikommin, mutta tämä voi selittyä jo omalla tilantarpeella; on sekä tilan että vaivan kannalta eri asia ottaa vieras ihminen esimerkiksi yöpymään kuin lainata tyhjänpanttina olevaa höyrypesuria. Kyselyn tuloksiin pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Kirjoittajat: Kaisa Tuominen toimii hankkeen projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulun osalta ja Anna Claudelin LUT-yliopiston osalta.

Kuvat: Kaisa Tuominen.

Lähteet:

Lauhkonen, A. 2019. Liikenteen jakamistalous maaseudulla. VTT. [Verkkodokumentti]. [Viitattu 10.12.2019]. Saatavissa: http://www.mua.fi/wp-content/uploads/2019/08/3_Lauhkonen_Liikenteen_jakamistalous_maaseudulla.pdf

Linkit:

LAB. 2020. Maallemuuttajat 2030. [Viitattu 10.12.2019]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/maallemuuttajat2030

Maallemuuttajat 2030. 2019. Asukaskyselyn tuloksia Lainatavaroista, yhteiskäyttötiloista ja maaseudun palveluista. [Viitattu 10.12.2019]. Saatavissa: https://lab.fi/sites/default/files/2020-02/Asukaskyselyn%20tuloksia_Lainatavaroista%2C%20yhteisk%C3%A4ytt%C3%B6tiloista%20ja%20maaseudun%20palveluista.pdf 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *