Vapaa tieto vie yhteiskuntaa eteenpäin

Yksi ammattikorkeakoulujen tärkeimmistä tehtävistä on jakaa sen opetuksessa ja TKI-toiminnassa syntynyttä uutta tietoa. Nyky-yhteiskunnassa uutta tietoa kuitenkin syntyy valtavasti kaiken aikaa, ja uuden tiedon tasalla on siksi vaikeaa pysyä.  Käytettävyyden kannalta on oleellista, että jaettu tieto olisi jo valmiiksi jonkin verran jalostettua. Useimmissa tapauksissa näin ei kuitenkaan ole tai tieto on puolueellista. Korkeakoulujen olisikin tärkeää profiloitua laadukkaan tiedon lähteeksi, joilta saisi sekä pitkälle jalostettua tieteellistä tietoa, että arjen toiminnan havaintoja ja oivalluksia. Tämä erottaisi ne muiden viestijöiden joukosta.

Tiedosta innovaatioiksi

Koska todellinen innovaatio vaatii aina toimintaa, jossa uusi tieto otetaan onnistuneesti käyttöön uudeksi prosessiksi tai tuotteeksi (Alatalo & Karppinen 2024), on kokonaisuuden kannalta erittäin tärkeää, että tietoa jaetaan laajasti kenen tahansa käytettäväksi. Tämä mahdollistaa sen, että toiset organisaatiot tai yritykset voivat jalostaa tiedosta ja ideoista uusia innovaatioita.

LAB viestii aktiivisesti ja monipuolisesti toiminnastaan ja innovaatioistaan, minkä lisäksi hankkeet ja asiantuntijat viestivät henkilökohtaisiin kanaviinsa. Viestinnän lisäksi järjestetään tapahtumia, joiden kautta viestintää päästään tekemään myös kasvokkain yrityksille, opiskelijoille, asiantuntijoille ja laajalle yleisölle.

[Alt-teksti: messutila, jossa on paljon väkeä.]
Kuva 1. Hyvinvointiteknologiamessut järjestettiin Lahdessa maaliskuussa 2024. (Kuva: Teemu Rasi)

Kasvokkaista kohtaamista ei korvaa mikään

Harva tapa voittaa tiedon välittämisessä kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta, vaikka vertailuun otettaisiin kuinka hienoja teknologisia ratkaisuja tahansa. Erityisen tehokas tapa välittää paljon tietoa lyhyessä ajassa onkin järjestää tapahtuma, jossa monet aiheesta kiinnostuneet pääsevät keskustelemaan keskenään ja kuuntelemaan seminaariesityksiä.

LAB WellTechin hyvinvointiteknologiaviikko 18.‒21.3.2024 toi yhteen monet teknologiayritykset, Lahden ja Lappeenrannan kampusten opiskelijat, korkeakoulun asiantuntijat sekä monet messuvieraat. Maanantai ja tiistai koostuivat verkon kautta tarjotuista luennoista. Keskiviikkona ja torstaina kampuksen aula täyttyi yritysten pisteistä, joiden lähellä olevassa auditoriossa yrittäjät pääsivät esittelemään palveluitaan ja tuotteitaan seminaariesitysten muodossa. (LAB WellTech 2024.)

Kuva 2. Sami Makkula kertoi messuvieraille LAB WellTechin toiminnasta. (Kuva: Teemu Rasi)

Messutapahtumaan osallistuminen oli tärkeää myös monen projektin näkökulmasta. LABin Työn Syke -hankkeelle (LAB 2024) se toi ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua moneen paikalliseen hyvinvointiteknologiayritykseen henkilökohtaisesti. Työn Syke on kartoittanut eteläkarjalaisten ja päijäthämäläisten yritysten työhyvinvoinnin tarpeita, ja hanke on juuri nyt aloittamassa potentiaalisten teknologioiden käyttöönottopilotointeja yhdessä yritysten kanssa. Tapahtumassa pääsi testaamaan teknologioita ja tutustumaan yrittäjiin tavalla, jota internet ei olisi mahdollistanut.

Teknologian käyttö on syystäkin yleistynyt, sillä se tehostaa ja nopeuttaa sekä tiedon käsittelyä että vuorovaikutusta. Kuitenkin kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta kehonkielineen ei tulisi unohtaa, sillä se voi johtaa merkittävämpiin tuloksiin. Muistetaan siis digitalisoituvassa maailmassamme välillä myös fyysisen maailman merkityksellisyys!

Kirjoittaja

Antti Tykkyläinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä projektisuunnittelijana hankkeessa Työn Syke – teknologiatyökaluja työn, osaamisen ja hyvinvoinnin tueksi (LAB 2024).

Lähteet

Alatalo, V. & Karppinen, H. 2024. Innovatiivisuus ja luovuus innovaatioiden johtamisessa. Luento 6.2.2024. LAB-ammattikorkeakoulu. Lahti. 

LAB. 2024. Työn Syke. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 20.3.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/tyon-syke

LAB WellTech. 2024. Hyvinvointiteknologiaviikko 2024. Viitattu 5.4.2024. Saatavissa https://www.labwelltech.fi/tapahtumat/hyvinvointiteknologiaviikko-2024/