Yrittäjyys nuorin silmin

Ahkeruus, luovuus ja kärsivällisyys – oletko samaa mieltä lukiolaisten kanssa ja liittäisit nämä ominaisuudet yrittäjyyteen? Sanakolmikko sai eniten mainintoja, kun Maaseudun mikroyritykset kestävyyssiirtymän ajureina -hanke (LAB 2024) kävi virittämässä nuorten ajatuksia kohti yrittäjyyttä. MAMIKSA järjesti yhdessä Leader Länsi-Saimaan ja 4H-yhdistyksen kanssa Mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja yrittäjyydestä -tilaisuuden Savitaipaleen lukion 1. ja 2.-luokkalaisille 22.3.2024. 

Lukiolaisia pyydettiin kirjoittamaan enintään kolme sanaa, joita he yhdistävät yrittäjyyteen. Noin 50 henkilön ryhmä tuotti 79 vastausta ja reilut 50 ominaisuutta (kuva 1).

[Alt-teksti: sanapilvessä suurikokoisia sanoja ovat muun muassa ahkeruus, rohkeus, luovuus ja vastuullisuus.]
Kuva 1. Mielikuvia yrittäjyydestä sanapilvenä. (Kuva: Anu Nuutinen)

Yritystoimintaan liitetään usein uutuus. Myös osallistujat nostivat toisin toimimista esille: luovuuden lisäksi kekseliäisyyden, innovatiivisuuden ja hoksaavuuden. Samaan aihepiiriin voi kytkeä uteliaisuuden, halun oppia ja kehittyä. Ahkeruus sai eniten mainintoja. Reipas, energinen, rohkeus ja intohimoinen piirtävät nekin kuvaa toimeliaisuudesta.

Kolmanneksi eniten mainittu sana oli ehkä yllättävästi kärsivällisyys tai pitkäpinnaisuus. Samantyyppistä luonnetta kuvaavat sinnikkyys, päättäväisyys ja se, ettei luovuta. Yrittäjä on lukiolaisten mielestä vakaa ja kestävä, mutta toisaalta ketterä, joustava ja sopeutuva. Yritystoimintaan liittyy aina riski. Lukiolaiset tiedostivat tämän sanoilla epävarmuus ja epäonnistumisen kyky.

Suomen noin 572 000 yrityksestä 93 % työllistää alle 5 henkilöä (Tilastokeskus 2023). Ehkä oppilaat ajattelivat yrittäjyyttä sen tyypillisimmässä muodossa, kun listalle nousivat itsenäinen, itseohjautuva ja oma-aloitteinen. Yrittäjä ei silti pärjää yksin, vaan verkostoitumista, yhteistyökykyä sekä vuorovaikutustaitoja tarvitaan.

Arvoajattelua

Pitkän yrittäjäuran tehnyt ei ehkä nostaisi vastuullisuutta kolmen kärkeen. Samaan, tiedostavuuden kategoriaan voi laittaa arvovaikuttamisen, tasa-arvon, ympäristöystävällisyyden ja ekologisuuden sekä luottamuksen.

Teknologia tuotiin esiin eri muotoiluin. Yhteen laskettuna teknologiaosaaminen, tietokoneet, digi- ja it-taidot nousisivat ahkeruuden rinnalle.  Myös tekoäly mainittiin. Yrittäjällä on palveluosaamista sekä asiakasymmärrystä, tietoa sekä joko moniosaajuutta tai erikoisosaamista.

Lukiolaisten lyhyessä ajassa tuottama lista oli vaikuttava. Microsoftin tekoälypohjainen avustaja Copilot antaa yrittäjien ominaisuuksiin liittyen ensiyrittämällä listan: luovuus, motivaatio, intohimo, tieto, verkostoituminen, itsevarmuus, innostus ja ennakoivuus. Näistä opiskelijat eivät kuvanneet itsevarmuutta suoraan, ja ennakoivuus puuttui opiskelijoiden kommenteista. Toisaalta Copilot peilasi vastauksessaan yrittäjyyttä menestymisen mahdollisuuksiin.  

Myönteinen tulevaisuus

Enemmistön ominaisuuksista voi tulkita myönteisiksi. Kun yrittäjyyden halutaan kuuluvan yhä useamman nuoren mahdolliseen tulevaisuuteen, myönteiset mielikuvat ovat positiivinen merkki.

Pysy uteliaana, hyväksy muutos ja jatka oppimista oli Copilotin antama yhteenveto tulevaisuuden yrittäjyys -listan lopuksi. Ohje sopinee suositukseksi ihan kaikille.

Kirjoittaja

Anu Nuutinen on LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön lehtori ja toimii asiantuntijana MAMIKSA – maaseudun mikroyritykset kestävyyssiirtymän ajureina -hankkeessa (LAB 2024).

Lähteet

LAB. 2024. MAMIKSA – maaseudun mikroyritykset kestävyyssiirtymän ajureina. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 23.4.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/mamiksa-maaseudun-mikroyritykset-kestavyyssiirtyman-ajureina

Tilastokeskus. 2023. Yritykset toimialoittain ja henkilöstön suuruusluokittain, 2018–2022. Viitattu 23.4.2024. Saatavissa https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__yrti/statfin_yrti_pxt_13w1.px/table/tableViewLayout1/