Mikä TKI? -näyttely kokosi yhteen LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin hankkeita ja esitteli hanketyössä toteutuneita opiskelijatöitä ja yritysyhteistyötä. Näyttelyn yhtenä tarkoituksena oli esitellä opiskelijoille, miten he voivat osallistua hanketyöhön. Näyttelytilassa järjestettiin opiskelijoille Rahaa tai opintopisteitä -tapahtuma, jossa kerrottiin opiskelijoille TKI-toiminnasta.
Opiskelijoille rahaa tai opintopisteitä
“Mikä ihmeen TKI?”, on usein kuultu lause myös Muotoiluinstituutin käytävillä. Muotoiluinstituutin Mikä TKI? -näyttely halusi tuoda etenkin opiskelijoiden tietoon, mitä on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta. Hanke-esimerkkien lisäksi näyttely esitteli, miten opiskelijat ovat osallistuneet hankkeisiin ja yritysyhteistyöhön. Käynnissä olevista hankkeista kerrottiin infopyloneissa sekä tuotenäytteiden avulla. Päättyneitä hankkeita esiteltiin julisteissa ja opiskelijatöinä.
Opiskelijatöistä oli esillä muun muassa Tehtävänä tulevaisuus -loppujulkaisu, joka valittiin LAB-ammattikorkeakoulun vuoden julkaisuksi. Julkaisun taittoa ja kuvitusta oli toteuttamassa graafisen suunnittelun opiskelija Eppu Wikström. (LAB 2022.) Rahaa tai opintopisteitä – tapahtuma järjestettiin 1.11.2022. Tapahtumassa opiskelijat pääsivät tutustumaan hankkeisiin, hanketyöntekijöihin, kysymään kysymyksiä ja kuulemaan tulevista harjoittelumahdollisuuksista. Tapahtuma livestreamattiin Muotoiluinstituutin Instagramissa, jotta tavoitettiin myös etänä olevat opiskelijat. Tapahtumaan osallistuneiden opiskelijoiden kanssa käytiin hyviä keskusteluita TKI-toiminnan ja opintojen yhdistämisestä.
Uusia hankeideoita etsitään aktiivisesti
Näyttelyn aikana sai jättää oman hankeideansa palautelaatikkoon. Monesti hankeideat kumpuavat joko suorista yritysyhteistyötehtävistä tai aikaisempien hankkeiden tuloksista. Myös suoria hankeideoita otetaan huomioon, kun uusia hankkeita suunnitellaan. Osa näyttelyssä tulleista ehdotuksista viedään eteenpäin työstettäväksi. Ideaehdotuksista kävi toisaalta selkeästi ilmi, että vielä tarvitaan työtä, jotta ymmärretään mitä TKI-toiminta tarkoittaa.
Mitä TKI-toiminta on Muotoiluinstituutissa? Se on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Tehdään tutkimustyötä, jonka kautta löydetään kehityskohteita. Kehittämistyön avulla syntyy innovaatioita. Hanketyötä tehdään projekteissa, yhteistyössä opetuksen ja yritysten kanssa. Projektit ovat alueellisia Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä sekävaltakunnallisia ja kansainvälisiä. Muotoilun ja kuvataiteen hanketyötä tehdään joka päivä.
Muotoilun TKI-tiimin toiveena on, että näyttelystä tulisi toistuva. Vuosittaisissa näyttelyissä olisi mahdollista esitellä hankkeiden ajankohtaisia asioita ja päästä kertomaan opiskelijoille TKI-toiminnasta. Muotoiluinstituutissa aloittaa joka vuosi uudet opiskelijat, joille TKI-hankkeet voivat tarjota harjoittelupaikkoja sekä palkallista työtä.
Kirjoittajat
Paula Nurminen toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa projektisuunnittelijana ja projektipäällikkönä. Paulan ura TKI-toiminnassa alkoi jo opiskeluaikana ensin harjoittelijana hankkeessa opintopisteitä vastaan ja myöhemmin assistenttina kesätöissä.
Sini Roine toimii projektisuunnittelijana, asiantuntijana sekä projektipäällikkönä Muotoiluinstituutin hankkeissa. Sini ajautui nykyiseen työhönsä ollessaan mukana hanketoiminnassa jo opiskeluaikana.
Lähteet
LAB-ammattikorkeakoulu. 2022. LABin vuoden 2021 julkaisut on valittu. Viitattu 29.11.2022. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/uutiset/labin-vuoden-2021-julkaisut-valittu