Harjoittelijana työhyvinvointihankkeessa

Viime vuosina koronapandemia ja maailmantalouden muutokset ovat vaikuttaneet merkittävästi työelämään. Enää ei menestykseen riitä, että yrityksen toiminta on tehokasta ja laadukasta. Nykyään menestyvä yritys tarvitsee myös inhimillistä pääomaa eli motivoituneen ja innovatiivisen henkilöstön. Tuottavaa inhimillistä pääomaa saadaan motivoivalla ja arvostavalla henkilöstöjohtamisella ja henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimisella. (Manka & Manka 2023.)

LAB-ammattikorkeakoulun Työn Syke -hankkeen yhtenä tavoitteena on kokeilla teknologiatyökaluja työhyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen yritysten kanssa. Kokeiltavat teknologiat valitaan yrityskohtaisesti työhyvinvoinnin kehittämistarpeiden perusteella. Työn Syke -hankkeen tarkoitus on tukea yritystä teknologian käyttöönotossa ja teknologiasta saatavan datan hyödyntämisessä osana tiedolla johtamista (LAB 2024).

Kuva 1. Muuttunut työelämä on otettava huomioon, kun puhutaan työhyvinvoinnista. (Roseclay 2017)

Työhyvinvointi tutuksi hankeharjoittelun myötä

Hanketyö on monelle opiskelijalle vieras käsite, vaikka hanketyöskentely on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Harjoittelijana pääsee tutustumaan hanketyöskentelyyn käytännössä: mitä hankkeessa tehdään, miksi ja miten? Hankkeen tarkoitus on luoda jotain uutta tai kehittää olemassa olevaa. Hankkeelle ominaista on alku ja loppu sekä määrätyt tavoitteet ja resurssit. (Savolainen 2020.)

Terveydenhoitajaopiskelijana Työn Syke -hankkeessa pääsi syventämään tietämystä työhyvinvoinnista ja sen tilasta tänä päivänä. Tästä on hyötyä tulevalle terveydenhoitajalle varsinkin, jos työskentely työterveyshuollossa kiinnostaa. Tietämyksestä on myös hyötyä ajatellen tulevaa omaa työelämää ja siihen liittyvää työhyvinvointia. Hankkeessa valmistui myös podcast, joka toi uutta kokemusta esiintymisestä ja viestinnästä.

Hankeharjoittelussa näki Työn Syke -hankkeen toimintaprosessin etenemisen alkukyselyistä teknologiatyökalujen esittelyyn, valintaan ja niiden pilotointiin. Työhyvinvointiin kehitettyjen teknologiaratkaisujen suuri määrä yllätti. Tämä tarkoittanee sitä, että työhyvinvoinnin kehittämisen keinoihin on herännyt kiinnostusta. Kokonaisuudessa hanke tarjosi hyödyllistä tietoa sekä kokemusta ja madalsi kynnystä työskennellä hankkeissa myöhemminkin.

Kirjoittajat

Katja Vihavainen on LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelija, joka suoritti harjoittelun Työn Syke -hankkeessa.

Sari Soutukorva (TtM, AmO, ft, väitöskirjatutkija) työskentelee LABin hyvinvointiyksikön lehtorina ja toimii Työn Syke -hankkeessa asiantuntijana. Hän on kiinnostunut tutkimaan ja kehittämään työelämää ja työhyvinvointia. 

Lähteet

LAB. 2024. Työn Syke. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 19.4.2024. Saatavissa www.lab.fi/tyon-syke

Manka, M. & Manka, M-L. 2023. Työhyvinvointi. 3. uudistettu painos. Helsinki: Alma Talent.

Roseclay, D. 2017. Ruoka, terveellinen, puu, kahvi. Pexels. Viitattu 19.4.2024. Saatavissa https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/ruoka-terveellinen-puu-kahvi-688666/

Savolainen, N. 2020. Minkälainen on hyvä hankesuunnitelma? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 18.4.2024. Saatavissa https://innokyla.fi/sites/default/files/2022-05/TEmaararahaWebinaari_Hyv%C3%A4%20hankesuunnitelma_2.pdf