KymiRing-innovaatioekosysteemiprojekti rakentaa tiekartan alueen toimijoiden yhteistyölle

KymiRing-innovaatioekosysteemiprojekti vauhdittaa KymiRingin ympärille muodostuvan innovaatioekosysteemin rakentumista selvittämällä, miten TKI-toiminnalla parhaiten tuetaan liiketoiminnan syntymistä ja kehittämistä.  

Iitissä sijaitseva KymiRing on ollut sekä median että suuren yleisön mielenkiinnon kohteena jo pitkään. Moottoriurheilutapahtumien ohella aluetta on tulevaisuudessa tarkoitus käyttää myös liikenteen turvallisuuskoulutukseen ja testaukseen. Lisäksi siellä voidaan järjestää urheilutapahtumia sekä konsertteja ja festivaaleja.  

KymiRing ja sen tulevat toiminnot ovat herättäneet suurta kiinnostusta myös erilaisten toimijoiden ja palvelutuottajien keskuudessa niin lähialueilla kuin valtakunnallisesti. Kuinka parantaa päijäthämäläisten ja kymenlaaksolaisten yritysten mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä omaa liiketoimintaansa KymiRingin tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntäen? Tästä kysymyksestä syntyi KymiRing-innovaatioekosysteemiprojekti. 

Kuva 1. Kesäkuussa 2020 käyttöön otettu KymiRing toimii tulevaisuudessa monimuotoisena tapahtuma-areenana, joka luo uusia mahdollisuuksia seudun yrityksille, matkailulle sekä elinkeinoelämälle. Kuva: KymiRing/Kuvauspalvelu Merjari 

TKI-keskittymälle mallia kansainvälisiltä moottoriradoilta 

Innovaatioekosysteemiprojektin tavoitteena on kuvata KymiRingin TKI-ekosysteemimalli ja rakentaa tiekartta moottoriradan ympärillä syntyvän liiketoiminnan ja TKI-toimijoiden yhteistyön kehittämiseksi. Projektissa benchmarkataan kansainvälistä moottoriratojen ympärille muodostunutta tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä kartoitetaan potentiaaliset osaamiset sekä yhteistyökumppanit, joiden pohjalta voidaan lähteä rakentamaan KymiRingin ympärille tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymä. 

Projektin kohderyhmänä ovat Päijät-Hämeen kasvuhakuiset pk-yritykset ja alueen korkeakoulut sekä alueen kehittämisyhtiöt. Projektissa kootaan yhteen TKI-toimijoita, kehittäjiä ja yritysten edustajia rakentamaan yhteisiä toimintatapoja liiketoiminnan kehittämisen tueksi, keskittyen erityisesti kestävän kehityksen ja muotoilun teemoihin Päijät-Hämeen maakuntastrategian mukaisesti. 

Kuva 2. KymiRing-innovaatioekosysteemiprojektissa benchmarkataan mm. kansainvälisten moottoriratojen ympärille muodostunutta tutkimus- ja kehitystoimintaa. Kuva KymiRingin kansainvälisestä tulikasteesta, MotoGP-testiajoista, heinäkuulta 2019. Kuva: Chilipictures/Tomi Hänninen 

Mukana asiantuntijuutta eri toimialoilta 

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoima, EAKR-rahoitteinen projekti alkoi syyskuussa 2019. Projektin ohjausryhmässä ovat edustettuina muun muassa LADEC, KymiRing-ratayhtiö, Iitin kunta, KINNO ja LUT-yliopisto. Lisäksi ohjausryhmän jäsenenä on myös rahoittajan edustaja Päijät-Hämeen Liitosta. LAB asetti projektiin myös asiantuntijuutta LABin eri koulutusaloilta. Näin koulutusjärjestelmien ja eri toimialojen innovaatioekosysteemi sekä sitä tukeva tiekartta niiden kehittämiseksi saadaan kuvattua mahdollisimman laajasti. 

Vuoden 2020 lopussa päättyvän projektin tuloksena syntyy kansainvälisten benchmarking-tulosten pohjalta yhteistyömallikuvaus moottoriratojen ja korkeakoulujen välisestä yhteistyöstä, KymiRingin TKI-ekosysteemikuvaus sekä TKI-ekosysteemin kehittämiseksi laadittu TKI-tiekartta KymiRingin innovaatioekosysteemin tueksi.  

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa KymiRing-innovaatioekosysteemiprojektin blogisarjaa. Seuraavissa artikkeleissa käsitellään mm. benchmarking-tuloksia maailmalta, yrityskyselyn tuloksia sekä projektin tuloksia ja tavoitteiden toteutumista. 

Kirjoittajat

Arto Ahola toimii LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä TKI-asiantuntijana ja KymiRing-innovaatioekosysteemiprojektin projektipäällikkönä.

Anu Haapalainen on moottoriurheiluviestinnän ammattilainen ja KymiRing-innovaatioekosysteemiprojektin viestintävastaava.

Linkit 

Linkki 1. KymiRing ratayhtiö. 2020. [Viitattu: 22.6.2020]. Saatavissa: https://www.kymiring.fi/  

Linkki 2. LAB. 2020. KymiRing-innovaatioekosysteemiprojekti. [Viitattu: 22.6.2020]. Saatavissa: https://www.lab.fi/fi/projekti/kymiring-innovaatioekosysteemi  

Kuvat 

KUVA 1. KymiRing. Kuvauspalvelu Merjari. 2020. [Viitattu 22.6.2020]. Julkaisematon. 

KUVA 2. Chilipictures. Tomi Hänninen. 2019. [Viitattu 22.6.2020]. Julkaisematon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *