Metsistä hyvinvointia 

Elokuussa 2023 järjestettiin Helsingissä kansainvälinen metsäalan konferenssi teemanaan ilmastokestävä ja kestävä metsänhoito. Konferenssiin osallistui laajasti osallistujia eri tieteenaloilta ympäri maailmaa. Esitetyt tutkimukset kattoivat laajan kirjon aiheita ekosysteemi prosessien välisten yhteyksien ymmärtämisestä aina kestävään metsätalouteen liittyviin päätöksentekoprosesseihin.

Konferenssin järjesti Kansainvälinen boreaalisten metsien tutkimusyhdistys IBFRA, International Boreal Forest Research Association (IBFRA 2023). Se on maailmanlaajuinen järjestö, joka edistää tutkimusta ja tietoa boreaalisista luonnonvaroista.  IBFRAn visiona on helpottaa tieteidenvälistä yhteistyötä ja edistää yhteistyötä boreaalisten metsien kestävän hoidon ja suojelun edistämiseksi.

Moni mieltää metsäalan puhtaasti luonnontieteeksi ja ymmärtää metsäklusterin taloudellisen merkityksen. Siksi yhteydet vaikkapa sote-alalle ovat vähemmän tunnettuja. Suomessa on viime vuosina perustettu useita terveysmetsiä, uusin Kouvolaan (Kouvola 2021). Terveysmetsät perustetaan usein lähelle sairaalaa tai kuntoutusyksikköä. Ne on otettu hyvin käyttöön.

[Alt-teksti: havumetsäinen rinne, kauempana on järvenrantaa. Paksujen puunrunkojen välissä voimistelee neljä ulkoiluvaatteisiin pukeutunutta henkilöä.]
Kuva 1. Metsien mahdollisuudet hyvinvoinnin edistäjinä kiinnostavat monia. (Kuva: Mikael Torppa)

Viheliäisten ongelmien kimppuun laaja-alaisesti

Teen väitöskirjaa teemasta Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän luontoperusteiset menetelmät ja rakenteet osana kestävää hyvinvointia ja viheliäisten ongelmien ratkaisua. Tavoitteenani on osoittaa luontoperusteisten menetelmien mahdollisuudet suomalaisessa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä.

Viheliäisillä ongelmilla tarkoitetaan ongelmia, joiden ratkaiseminen on erityisen vaikeaa ja monimutkaista. Niihin liittyy tyypillisesti monitieteisyys tai ne liittyvät ongelmaan, joka läpileikkaa koko yhteiskunnan. Ongelmaan voi liittyä muuttujia, jotka tekevät siitä monimutkaisen. Mukana voi olla arvoja ja näkökulmia sekä ajassa muuttumista. (Ks. esim. Sitra 2023.)

Viheliäiset ongelmat ovat uniikkeja, jolloin ratkaisumallit eivät ole suoraan siirrettävissä ongelmasta toiseen. Siksi niitä tuleekin käsitellä poikkiyhteiskunnallisesti ja laaja-alaisesti.

Monitieteellisellä tutkimusotteella mahdollisuuksia 

Monet ammattilaiset, jotka ovat vieneet asiakkaitaan terveysmetsiin, ovat kokeneet ne niin asiakkaan kuin omankin hyvinvoinnin edistäjinä. Silti mahdollisuus on vielä vähän tunnettu; jotkut ammattilaiset ovat pohtineet jopa sitä, onko asiakkaita luvallista viedä ulos.

Esitykseni (Nature based methods and structures of the social and health service system as part of sustainable well being and finding solutions to wicked problems) konferenssissa herätti paljon mielenkiintoa, ja kävin lukuisia keskusteluja erityisesti systeemisten ongelmien ratkaisuihin liittyen. Muun muassa tilastotieteilijät ja matemaatikot innostuivat poikkitieteellisestä mahdollisuudesta pohtia viheliäisten ongelmien ratkaisua sosiaali- ja terveysalalla.

Kysyntää siis selvästi on. Keskustelin metsänomistajia edustavien tahojen kanssa yhteisistä hankeideoista. Kiinnostusta tuntuisi olevan tietynlaisen kompensaatiomallin kehittämisestä, jossa metsän omistaja hyötyisi taloudellisesti siitä, ettei tekisikään metsälleen vielä päätehakkuuta, vaan mahdollistaisi siellä toimimisen sosiaali- ja terveyspalvelujen alustana.

Näin metsien käyttötarkoituksia voisi olla monia. Terveysmetsät ovat yksi vaihtoehto, mutta myös muita vaihtoehtoja voisi ideoida ja tarkastella lisää hankeyhteistyössä metsän omistajien ja sote-alan palveluntuottajien kanssa sekä hyödyntää monitieteellistä tutkimusotetta.

Kirjoittaja

Kati Kiiski on TKI-asiantuntija LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-yksikössä fyysinen aktiivisuus ja toimintakyky -tutkimustiimissä ja väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa.

Lähteet

IBFRA. 2023.  Climate resilient and Sustainable Forest Management. Konferenssi. The International Boreal Forest Research Association. Viitattu 10.10.2023. Saatavissa  https://sites.google.com/tyrskyconsulting.fi/ibfra-2023/

Kouvola. 2021. Ratamon terveysmetsä täydentää keskustan virkistysalueita. Viitattu 10.10.2023. Saatavissa https://www.kouvola.fi/ajankohtaiset/ratamon-terveysmetsa-taydentaa-keskustan-virkistysalueita/

Sitra. 2023. Tulevaisuussanasto. Viheliäinen ongelma.  Viitattu 12.10.2023. Saatavissa https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/viheliainen-ongelma/