Pimeästä metsästä elämyksiä liikkujalle

Päivän pituus Etelä-Suomessa painuu marraskuussa alle kahdeksan tunnin (Ilmatieteen laitos 2022). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että normaalissa päivätyössä käyvällä ihmisellä on arkisin hyvin rajalliset mahdollisuudet ulkoilla valoisaan aikaan. Vaikka valaistujen ulkoilureittien verkosto useimmissa Etelä-Suomen kaupungeissa onkin erinomainen ja mahdollistaa helpon pääsyn luontoon myös syksyn pimeinä hetkinä, on luonnossa liikkumisen kokemus juuri nyt varsin erilainen kuin keskikesällä, jolloin aurinko ja lämpö kutsuvat viihtymään ulkona pidempään ja pienemmin ponnistuksin.

Haasteet luovat seikkailun tuntua

Marraskuun nopeasti pimenevät illat ja viilenevä sää tuovat luonnossa liikkumiseen haasteita, mutta tähän ajanjaksoon liittyy myös paljon mahdollisuuksia. Monet suunnistajat ja maastopyöräilijät innostuvat loka-marraskuussa virittelemään valojaan metsäseikkailuihin, ja hiihdon harrastajat odottelevat jo innolla ensilumenlatujen aukeamista. Pimeään ympäristöön liittyvä seikkailun tuntu ja vuodenajan vaihtuminen ovat elementtejä, jotka luovat mahdollisuuksia myös omaleimaisten matkailupalvelujen kehittämiseen.

Vaikka meillä Etelä-Suomessa ei varsinaista kaamosta olekaan, voitaisiin myös täällä oppia jotain Lapin matkailun markkinoinnista, jossa pimeä luonto ja sille kontrastia tuovat valoilmiöt on jo pitkään osattu tuotteistaa houkuttelevasti. Pimeä metsä voi joillekin olla jopa pelottava ympäristö, mutta toisaalta se voi houkutella kokeilemaan omia rajojaan esimerkiksi silloin, jos pelottavaksi tähän ympäristöön tarjotaan mahdollisuus tutustua opastetulla retkellä, turvallisessa seurassa. 

Kuva 1. Yösuunnistus on seikkailullisia elementtejä sisältävä luonnossa liikkumisen muoto. (Kuva: Harri Hytönen)

Teknologian kehittyminen madaltaa kynnystä pimeässä pyöräilyyn

Pimeys on haastava harrastusympäristö erityisesti pyöräilijälle, joka tarvitsee turvalliseen etenemiseen hyvät valot ja sopivan tilannenopeuden. Haasteellisuus ei kuitenkaan tunnu olevan este harrastamiselle, sillä pimeässä pyöräily on nykyisin suosittu harraste erityisesti maastopyöräilijöiden keskuudessa, ja yö-rogaining -tapahtumien osallistujamäärät ovat viime vuosina olleet vahvassa kasvussa (Walk Helsinki 2022). Koska pimeys on elementti, joka usein tuo tuttuunkin ympäristöön lisää kiinnostavuutta, on elämyksellinen pyöräretki tähän aikaan vuodesta helppo toteuttaa tutussakin ympäristössä. Ympäristön muuttuminen pimeässä sekä pimeän ympäristön luoma jännitys ja taianomaiset hetket ovat asioita, jotka kiinnostavat monia pyöräilijöitä.

Juuri nyt, marraskuussa, on erittäin hyvä hetki viritellä valot kuntoon, lähteä virkistävälle pyöräretkelle lähimetsään ja huomata, että tutustakin ympäristöstä voi aina löytyä uusia kiinnostavia elementtejä.

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen projektipäällikkönä. Pimeässä pyöräily on eräs pyöräilyn nousevista trendeistä.

Lähteet

Ilmatieteen laitos. 2022. Sää, Lahti. Viitattu 31.10.2022. Saatavissa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/lahti

LAB. 2022. Pyörämatkailijan Päijät-Häme. Hanke. Viitattu 31.10.2022. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/pyoramatkailijan-paijat-hame

Walk Helsinki. 2022. Viitattu 31.10.2022. Saatavissa https://walkhelsinki.fi/7-vinkkia-pimeassa-pyorailyyn/