Salpausselkä Geoparkin kohdeopas tarjoilee retkivinkkejä luontomatkailuun

Kuudesta Päijät-Hämeen kunnasta koostuvalle Salpausselkä Geoparkille haetaan UNESCO Global Geopark -statusta Lahti Regionin Salpausselkä Geopark -yksikön johdolla. Alueen teemana on ”Veden muovaama maisema”. Lahti Regionin tukena alueen näkyvyyden lisäämisessä toimii LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoima Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanke. Hankkeessa koostettu Salpausselkä Geoparkin kohdeopas tarjoilee retkivinkkejä alueen geokohteisiin.

Helppoja päiväretkiä, upeita näköaloja

Luonnon tarjoamat esteettiset elämykset parantavat mielialaa ja auttavat palautumaan stressistä (Tyrväinen 2015). Salpausselkä Geoparkissa esteettisiä elämyksiä voi löytää esimerkiksi alueen monilta upeilta, mutta helposti saavutettavilta näköalapaikoilta.

Kapatuosian linnavuori Hollolan kirkonkylässä on kiinnostava sen huipulta Vesijärven ylle avautuvan näköalan lisäksi myös paikkaan liittyvän kulttuurihistorian vuoksi. Asikkalan Aurinkovuorelle nousua helpottavat kuntoiluportaat, joiden yläpäässä kannattaa pysähtyä nauttimaan näkymästä Päijänteelle.

Myös Padasjoen Kullasvuoren maisematornista avautuu näkymä Päijänteen yli, ja sieltä erottuvat myös monet Päijänteen kansallispuiston kohteet. Kammiovuoren valloitus Sysmässä vaatii hieman enemmän vaivannäköä, mutta matkan varrella ehtii vaikka arvailemaan perimätiedon mukaan paikalla eläneen erakko Hiskiaan tarinaa.

Kuva 1. Nousua Asikkalan Aurinkovuorelle helpottavat kuntoiluportaat (Kuva: Marinella Himari)

Lähiluontoa kaupungin kupeessa

Ihminen elpyy etenkin luonnossa sijaitsevissa mielipaikoissaan. Virkistysalueella, kaupunkimetsässä, ranta-alueella tai muussa luonnonläheisessä ympäristössä nämä kokemukset ovat tavallisesti voimakkaampia kuin rakennetussa kaupunkiympäristössä (Luonnonvarakeskus 2016). Monelle meistä tällaiset arjen kiireistä eroon pääsemistä helpottavat mielipaikat löytyvät lyhyen matkan päästä kotoa. Erityisen tärkeitä hyvinvoinnin tukijoita tällaiset lähivirkistyskohteet ovat ikääntyneille ja lapsille (Tyrväinen 2015).

Helposti saavutettavia ja suosittuja lähivirkistysalueita tai luontoreittejä löytyy myös jokaisesta Salpausselkä Geoparkin kunnasta. Alueen kaupungeista Lahdessa Lehmusreitti ja Heinolassa kansallinen kaupunkipuisto ovat mielenkiintoisia yhdistelmiä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, vehreitä puistoja ja järvimaisemia. Linnaistensuolta saattaa ajoittain tavoittaa jopa erämaan tuntua.

Kuva 2. Linnaistensuolta voit hiljaisina aikoina löytää jopa erämaan tuntua lähellä Lahden ydinkeskustaa (Kuva: Riikka Mäyränpää)

Reittejä patikointiin ja maastopyöräilyyn

Helppojen päiväretkikohteiden ohella Salpausselkä Geoparkista löytyy myös pidempiä retkeilyreittejä. Heinolasta Vuolenkoskelle johtava Juustopolku johdattaa kulkijan läpi korpimaisemien ja yli kallioisten mäkien. Päijänne-Ilves yhdistää Vääksyn ja Evon retkeilyalueen, Aurinko-Ilves Padasjoen ja Taruksen retkeilyalueen. Molemmat reitit sopivat hyvin sekä patikointiin että maastopyöräilyyn ja Evon retkeilyalueen reitteihin yhdistettynä mahdollistavat pidemmänkin retken.

Kirjoittaja

Päivi Tommola, YTM, toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja Salpausselkä Geopark näkyväksi -hankkeen projektipäällikkönä. Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanke pyrkii lisäämään Salpausselkä Geoparkin kohteiden näkyvyyttä. Salpausselkä Geoparkille haetaan UNESCO Global Geopark -statusta Lahti Regionin Salpausselkä Geopark -yksikön johdolla.

Lähteet

Luonnonvarakeskus. 2016. Luonnon hyvinvointivaikutukset. [Viitattu 19.02.2021]. Saatavissa: https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/virkistyskaytto/luonnon-hyvinvointivaikutukset/

Tyrväinen, L. 2015. Metsän virkistyskäytön terveys- ja hyvinvointihyödyt. Metsä -Monikäyttö- ja ekosysteemipalvelut, 272-276. Luonnonvarakeskus. [Viitattu 19.02.2021]. Saatavissa: https://jukuri.luke.fi/handle/10024/520558

Linkit

LAB. 2020. Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanke. [Viitattu 18.02.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/salpausselka-geopark-nakyvaksi-elinvoimaa-paijat-hameeseen

LAB. 2020. Salpausselkä Geopark -kohdeopas -Retkivinkkejä geokohteisiin. [Viitattu 18.02.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/sites/default/files/2020-

11/Salpausselka%20Geopark%20kohdeopas%20WEB%20v1%2011%202020.pdf