Telavalue-verkosto tutustui Luhdan vastuullisuustoimintaan

Telavalue-hankkeeseen kuuluvien suomalaisten yritysten sekä tutkimus- ja koulutuslaitosten edustajat vierailivat Luhdalla tutustumassa heidän vastuullisuustoimintaansa. Luhta on johtava pukeutumisalan konserni Suomessa sekä yksi suurimmista urheilupukeutumiseen erikoistuneista yrityksistä Euroopassa. Vuonna 2022 Luhta julkaisi ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa ja siinä esitellään myös telavaluelaisia kiinnostavia kiertotalouteen liittyviä ratkaisuja (Luhta 2023a).

Ryhmä ihmisiä. Tuastalla urheiluvaatteita sekä julilste jossa teksti Torsta conscius sportswear
Kuva 1. Telavalue-hankkeen edustajat tutustumassa Luhdan toimintaan. (Kuva: Lea Heikinheimo)

Telavalue-hankkeen visiona on ratkaista nykyiset tekstiileihin liittyvät kestävyys- ja jäteongelmat kiertotalouden avulla ja edistää kestävää tekstiilivalmistusta Suomessa. Osaamista ja tutkimustuloksia tuotetaan ja jaetaan verkoston lisäksi myös muiden toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Tästä hyvänä esimerkkinä oli vierailumme Luhdan pääkonttorilla Lahdessa tammikuussa.

Vastuullisten tuotteiden valmistuksella tuetaan kiertotaloutta

Vierailulla HR- ja vastuullisuusjohtaja Annamaria Väli-Klemelä esitteli Luhdan vastuullisuusohjelmaan liittyviä painopisteitä ja tavoitteita:

  • Good for the Planet: hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä
  • Good for the People: kestävä yrityskulttuuri liiketoiminnan kasvulle
  • Good for the Product: 100 % kiertotalouden mukaiset mallistot vuoteen 2040 mennessä. (Luhta 2023a)

Luhta konsernin alle kuuluu useita eri brändejä ja se tuottaa vuosittain noin 10 miljoonaa vaatetta, mutta konserni ei tuota pikamuotia. Mielenkiintoisena nostona voidaan pitää esim. Torstai-brändiä, jonka tämän syksyn mallistossaan käytetään 98 prosenttisesti ympäristöystävällisiä materiaaleja. Mallistosta löytyy myös monomateriaaleista, eli yhdestä kuitumateriaalista valmistettuja tuotteita. (Väli-Klemelä 2023)

Luhta on viime vuonna ottanut ensiaskeleensa kohti tuotteiden uusiokäyttöä ja kierrätystä aloittamalla tuotteidensa takaisinottopalvelun nimeltä Luhta ReUse. Kuluttaja voi viedä itselle tarpeettomia Luhdan brändien puhtaita, koko- ja pesumerkinnät sisältävät vaatteet Luhdan myymälään. Myymälässä tuote arvioidaan ja se lajitellaan second hand -tuotteeksi tai materiaaliksi kierrätyskuitutuotantoon. Liityttyään kanta-asiakkaaksi kuluttaja saa palautuksestaan kiitoksena alennuskoodin, joka toimii yrityksen myymälöissä ja verkkokaupassa. Luhta ReUse -ohjelman kautta kiertoon palautettuja vaatteita voi ostaa Luhta.com-verkkokaupan ReUse-osiosta. Konseptiin kuuluu myös pienimuotoista korjauspalvelua korkeamman hintaluokan tuotteille. (Luhta 2023b.)

LAB-ammattikorkeakoulu toimii yhtenä tutkimusosapuolena Tevalue-hankkeessa ja oli mahdollistamassa vierailua osana kaksipäiväistä tutkijatapahtumaa. Samalla hankkeen osallistujat pääsivät tutustumaan LABin uusiin kiertotalouslaboratorioihin sekä muihin tekstiilien kiertotalouteen liittyviin hankkeisiin.

Kirjoittaja

Lea Heikinheimo, TkT, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa yliopettajana Teknologia-yksikössä sekä Telavalue-projektissa tutkijana.

Lähteet

Luhta. 2023a. Vastuullisuus. Viitattu 27.1.2023. Saatavissa https://luhta.com/fi/fi/content/responsibility

Luhta. 2023b. Luhta ReUse. Viitattu 27.1.2023. Saatavissa https://luhta.com/fi/fi/content/luhta-reuse

Väli-Klemelä. A. 2023. HR- ja vastuullisuusjohtaja. Luhta. Yritysesittely Telavalue vierailijoille Lahdessa 19.1.2023

Linkit

Linkki 1. Turku AMK. 2023. Telavalue. Viitattu 27.1.2023. Saatavissa https://www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-innovaatiot/hae-projekteja/telavalue/