Turvallinen massatapahtuma hyödyntää uutta teknologiaa

Suurtapahtumien järjestäminen haastaa tilaisuuksien organisoijia globaalisti. Yksi ensimmäisistä isoista hybriditapahtumista on elokuun 2021 lopulla Tartossa järjestetty sTARTUp Day , johon kahden päivän aikana osallistui tuhansia kävijöitä. Tapahtumaan saattoi rajoitetusti osallistua myös verkon välityksellä. Tapahtuma-alue jakautui useisiin sisätiloihin sekä erillisiin ulkoalueisiin. Ruokailu- ja virvokepisteitä oli useita. Alueella tuntui paikoin jopa väljältä suuresta osanottajamäärästä huolimatta.  

[alt text Tapahtumapaikan ovessa oleva tarra jossa teksti: Visit Tartu recomends, You are safe here. We confirm. ]
Kuva 1. Tapahtumapaikkana toimi Viron kansallismuseo, luvatusti turvallinen tila. (Kuva: Ria Gynther)

Koronatodistuksesta mobiilisovellukseen

Jokaisen paikalle saapuneen osallistujan tuli todistaa infektioturvallisuus. Tämä tapahtui kolmella eri tavalla: esittämällä (EU:n) koronarokotustodistus tai todistus koronatestistä tai jo sairastetusta koronavirustaudista. Tarvittaessa paikan päällä oli myös mahdollisuus koronapikatestiin. (sTARTUp Day 2021.)

Luonnollisestikin voimassa oli maskisuositus ja tarjolla erilaisia maskivaihtoehtoja. Myös hygieniaan oli kiinnitetty erityistä huomiota; tarjolla oli runsaasti käsidesiautomatteja sekä muita turvallisuutta lisääviä ratkaisuja. Osallistujien toivottiin myös lataavan Hoia-koronasovelluksen älypuhelimiin. Kaikki lippuluokat sisälsivät automaattisesti virtuaalisen ohjelmatarjonnan, joten oireiden ilmaantuessa kynnys jäädä kotiin seuraamaan ohjelmaa verkon välityksellä oli mahdollisimman matala. (sTARTUp Day 2021.)

Teknologia vahvistamassa turvallisuutta

Startup-tapahtumaan sopii luontevasti uuden teknologian ja innovaatioiden hyödyntäminen myös koronaturvallisuuden lisäämiseksi. Esimerkiksi liiketapaamisia varten oli oma alueensa, joka sijaitsi katetulla terassilla. Tapaamisalueen koronaturvallisuutta lisättiin tarjoamalla sisään tultaessa kullekin vierailijalle käyttöön henkilökohtainen, puettava ilmanpuhdistin (video 1). Respiray puhdistaa hengitysilmaa UV-C modulin ja pienten tuulettimien avulla ja laite lupaa poistaa laitteen kautta kulkevasta ilmasta 99 prosenttia viruksista ja bakteereista. (Respiray 2021.)

Video 1. Lyhyt video esittelee terveysteknologian uusinta kärkeä edustavan Respirayn keskeiset toimintaperiaatteet. (Respiray 2021)


Lääketieteellisistä innovaatioista tapahtumassa näkyi Virolainen BioBlock®. Ternimaidosta valmistettu nenäsuihke lupaa vahvan vastustuskyvyn koronavirusta vastaan noin neljäksi tunniksi kerrallaan. Tuote on laajalti saatavissa Viron apteekeista ja odottaa myyntilupaa muun muassa Suomeen. (Chemi-Pharm AS 2021.)

IoT varmistaa oikea-aikaisuuden

Tapahtumaturvallisuuden kannalta mielenkiintoisimpiin IoT-innovaatioihin kuului iBiot-startup. Yrityksen tavoite on yhdistää patterikäyttöiset laitteet esineiden internetiin (IoT). Reilun kahden kuukauden innovoinnin tulos on pieni patterikotelo, joka hyödyntää LORAWAN®-pohjaista teknologiaa mikrosirun muodossa. Sirun avulla laitteesta kuin laitteesta on saatavilla tietoa yrityksen asiakaskäyttöliittymään, jonka kautta koko tapahtuman satoja käsidesiautomaatteja valvottiin. Teknologian avulla on mahdollista tarkkailla ja ennakoida vikatiloja ja näin välttää ikävät tilanteet, kuten patterien tai käsidesin loppuminen vapaasti sijoiteltavista automaateista (kuva 2). 

[alt text: Ulkona sijaitseva tapahtuma-alue ja telttoja. Alueen edustalla selkeästi aseteltu käsidesiautomaatti, jossa kerrotaan laitteen hyödyntävän IoT-teknologiaa, LoRaWan-verkkoa ja olevan iBiotin innovaatio.]
Kuva 2. Ulkona sijaitsevan tapahtuma-alueen sisäänkäynnillä oli selkeästi sijoitettu ja informatiivinen käsidesiautomaatti. (Kuva: Ria Gynther)

Myös Suomessa on runsaasti kehitysosaamista ja valmistuskapasiteettia terveysteknologian sekä pandemian torjunnan saralla. Suomessa terveysteknologiaan ja siihen liittyvään 2,1 miljardin toimialan kasvuun uskotaan. Alan kehitystä kiihdyttäisi entisestään muun muassa yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten entistäkin tiiviimpi yhteistyö. (VTT 2021.)

LAB-ammattikorkeakoulussa yritysten ja oppilaitoksen yhteistyötä kehitetään monin tavoin. Esimerkiksi IoT-osaamisloikka -hankkeessa on pilotoitu ja testattu yhteistyötä IoT:n hyödyntämisessä kymmenien yritysten, opiskelijoiden ja asiantuntijoiden voimin.

Lähteet

Chemi-Pharm AS. 2021. BioBlock® .[Viitattu 27.8.2021]. Saatavissa: https://medihex.com/www/en/products/bioblock/

Respiray. 2021. Revolutionary Virus Protection. [Viitattu 27.8.2021]. Saatavissa: https://respiray.com/

sTARTUp Day. 2021. COVID-19. [Viitattu 27.8.2021]. Saatavissa: https://www.startupday.ee/about/covid-19

VTT. 2021. Uusi terveysteknologia auttaa pandemian hallinnassa ja helpottaa koronan jälkeistä arkea. [Viitattu 27.8.2021]. Saatavissa: https://www.vttresearch.com/fi/uutiset-ja-tarinat/uusi-terveysteknologia-auttaa-pandemian-hallinnassa-ja-helpottaa-koronan

Linkit

Linkki 1. sTARTUp Day. 2021. sTARTUp Day. [Viitattu 27.8.2021]. Saatavissa: https://www.startupday.ee/

Linkki 2. LAB-ammattikorkeakoulu. 2021. IoT-osaamisloikka. [Viitattu 26.8.2021]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/iot-osaamisloikka

Video

Video 1. Respiray. 2021. Respiray Wearable Air Purifier – Revolutionary Virus Protection. YouTube. [Viitattu 26.8.2021]. Saatavissa: https://www.youtube.com/watch?v=oHCS97teS4s