Vastuullisuusraportointi vaatii aikaa, resursseja ja osaamista

VALVE – Vastuullisuusosaamista ja -verkostoja Etelä-Karjalaan -hankkeen toinen vastuullisuusklinikka ja -valmennus järjestettiin Lappeenrannan kampuksella marraskuussa. Tilaisuus koostui kahdesta osasta: ensimmäisessä käsiteltiin EU:n yritysvastuusääntelyn etenemistä sekä vastuullisuusraportointia, kun taas toisessa keskityttiin käytännön toimiin, joilla yritykset voivat suunnitella vastuullisuuspolkunsa alku- ja jatkovaiheita. (LAB 2024.)

Siirtymäaika antaa aikaa valmistautua yritysvastuudirektiivin voimaantuloon

Yritysvastuudirektiivin (Corporate Sustainability Due Diligence Directive eli CSDDD) tavoitteena on edistää yritysten kestävää ja vastuullista toimintaa. Heinäkuussa 2024 voimaantulleilla säännöillä on tarkoitus varmistaa, että yritykset tunnistavat toimintansa haitalliset ihmisoikeus- ja ympäristövaikutukset. Toisin sanoen yrityksillä on vastuu tunnistaa, estää, vähentää ja lopettaa sellaiset toimet, jotka aiheuttavat kielteisiä vaikutuksia ympäristölle ja ihmisoikeuksille. (Työ- ja elinkeinoministeriö 2024a; 2024b.) Yritysten tulee tehdä voitavansa, jotta niiden toiminnasta aiheutuvat haitat voidaan minimoida.

Jäsenmailla on kahden vuoden siirtymäaika viedä läpi direktiivin edellyttämät kansalliset säännökset, joita aletaan soveltaa portaittain yrityskoon mukaan vuoden 2027 heinäkuusta alkaen. Yritysvastuudirektiivin toimeenpano edellyttää uutta kansallista lainsäädäntöä myös Suomessa. (Työ- ja elinkeinoministeriö 2024a; 2024b.) Toimeenpano alkaa suurimmista yrityksistä, mutta ne ulottavat itseensä kohdistuvat raportointivaatimukset myös toimitusketjuihinsa eli alihankkijoina toimiviin pk-yrityksiin (Elinkeinoelämän keskusliitto EK 2022).

Eteenpäin vastuullisuuspolulla

LUT-yliopiston toteuttaman kyselyn avulla, osana VALVE-hanketta, selvitettiin vastuullisuuden nykytilaa eteläkarjalaisissa pk-yrityksissä kesä–elokuussa 2024. Vastauksia saatiin 137 yritykseltä, ja tulokset osoittavat, että 48 prosentilla ei ole vielä ympäristövastuustrategiaa tai -tavoitteita. Monet eteläkarjalaiset pk-yritykset ovat vasta vastuullisuuspolkunsa alkutaipaleella. Vaikka kestävyys ja vastuullisuus koetaan tärkeiksi, suurimmat esteet ovat kannattavuus sekä taloudellisten resurssien ja kysynnän puute. (LUT-yliopisto 2024.)   

Esteistä huolimatta pk-yrityksissä kannattaa ennakoida tulevaa ja alkaa etupainotteisesti tehdä suunnitelmia ja toimenpiteitä, jotka valmistavat direktiivin voimaantuloon sekä valmiuksiin toimia osana suurempien yritysten kumppanuusverkostoja. Asiakas- ja sidosryhmäsuhteet voivat tulevaisuudessa vaarantua, jos vastuullisuutta ei edistetä eikä siitä kyetä raportoimaan.

Porrastetusti voimaan astuva yritysvastuudirektiivi ja jo voimassa oleva kestävyysraportointidirektiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive eli CSRD) tukevat toisiaan. Tiivistetysti yritysvastuudirektiivi tähtää yritystoiminnan ja prosessien sekä toimintaketjujen haitallisten vaikutusten minimoimiseen, ja kestävyysraportointidirektiivi keskittyy puolestaan velvoitteeseen raportoida vastuullisuustoimista, joten pääpaino on tietojen toimittamisessa. (Medita 2024.)

Vinkkejä vastuullisuusraportointiin

Nina Laine (2024) Imatran Seudun Sähköstä jakoi kuulijoille vastuullisuusklinikalla hyviä vinkkejä vastuullisuusraportoinnin aloittamiseen: 1) tee projektisuunnitelma, laadi aikataulu ja määrittele vastuut, 2) määrittele vastuullisuusohjelman tavoitteet ja mittarit, 3) kokoa monipuolinen tiimi eri osastoilta, 4) päätä millainen ja missä raportti tehdään (mm. ESRS eli European Sustainability Reporting Standards), 5) tee nykytila-analyysi, mukaan lukien sidosryhmä-, arvoketju- ja olennaisuusanalyysi, 6) tutustu palveluntarjoajiin ja kilpailuta ja 7) tarkista taksonomiakelpoisuus.

[alt-teksti Kuvassa controller Nina Laine kertomassa Imatran Seudun Sähkön vastuullisuusteoista ja -suunnitelmista sekä vastuullisuusklinikan osallistujia kokoontuneena ja istumassa luokkatilassa.]
Kuva 1. Controller Nina Laine kertoi VALVE-hankkeen järjestämässä vastuullisuustilaisuudessa Imatran Seudun Sähkön vastuullisuusteoista ja -suunnitelmista sekä jakoi vinkkejä vastuullisuusraportointiin. (Kuva: Niina Ihalainen)

Lisäksi Laine kannusti verkostoitumaan ja tutustumaan oman toimialan vastuullisuusraportteihin sekä hyödyntämään hyviä käytäntöjä. Asia on uusi, joten se vaatii paljon osaamisen kasvattamista yrityksissä. Kestävyysraportoinnin tekeminen vie myös aikaa ja lisää väistämättä yritysten kustannuksia. Monet yritykset ovat vastuullisuustyössään alkumetreillä ja uuden edessä, joten annetut vinkit ja ohjenuorat tulivat tarpeeseen.

Kirjoittaja

TKI-asiantuntija Niina Ihalainen, VTM, MBA, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa VALVE – Vastuullisuusosaamista ja -verkostoja Etelä-Karjalaan -hankkeen projektipäällikkönä.  

Lähteet

Elinkeinoelämän keskusliitto EK. 2022. Vastuullisuuden EU-sääntely etenee – mihin pk-yritysten on varauduttava? Viitattu 9.12.2024. Saatavissa https://ek.fi/wp-content/uploads/2023/01/EK_Vastuullisuus_EU_ok.pdf

LAB. 2024. VALVE – Vastuullisuusosaamista ja -verkostoja Etelä-Karjalaan. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 10.12.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/valve-vastuullisuusosaamista-ja-verkostoja-etela-karjalaan

Laine, N. 2024. Vastuullisuustekoja ja -suunnitelmia. Esitys VALVE-hankkeen vastuullisuusklinikalla.  Lappeenranta. 13.11.2024.

LUT-yliopisto. 2024. Yritysten vastuullisuusstrategiat vaikuttavat niiden ympäristötekoihin.  Viitattu 10.12.2024. Saatavissa https://www.lut.fi/fi/uutiset/yritysten-vastuullisuusstrategiat-vaikuttavat-niiden-ymparistotekoihin

Medita. 2024. Mitä eroa on kestävyysraportoinnin direktiivillä ja yritysvastuudirektiivillä?  Viitattu 10.12.2024. Saatavissa https://medita.fi/mita-eroa-on-kestavyysraportointidirektiivilla-ja-yritysvastuudirektiivilla/

Työ- ja elinkeinoministeriö. 2024a. Yritysvastuudirektiivin toimeenpano edellyttää kansallista valmistelutyötä Suomessa. Tiedote 24.5.2024. Viitattu 9.12.2024. Saatavissa https://tem.fi/-/yritysvastuudirektiivin-toimeenpano-edellyttaa-kansallista-valmistelutyota-suomessa

Työ- ja elinkeinoministeriö. 2024b. Yritysvastuudirektiivin kansallinen toimeenpano käynnistyy. Tiedote 9.9.2024. Viitattu 9.12.2024. Saatavissa https://tem.fi/-/yritysvastuudirektiivin-kansallinen-toimeenpano-kaynnistyy