Verkkokurssit perusdigitaitojen opiskeluun julkaistu

Digitaalisuudesta tuottavuutta, teknologiasta oivalluksia – DITTO-hankkeen verkkokurssit lanseerattiin Ennakoi – älä reagoi! -tapahtumassa 17.8.2023. DITTO-hankkeen verkkokurssien tarkoituksena on opettaa perusdigitaitoja mm. yrittäjille ja työttömille työnhakijoille. Linkki DITTO-hankkeen projektisivuille.

Verkkokurssit ponnahduslautana oman oppimisen syventämiseen

Verkkokursseja on DITTOn oppimisalustalla kolmekymmentä. Verkkokursseilla opetetaan mm. etäkokous- ja projektienhallintatyökaluja (esim. Teams ja Trello), sosiaalisen median kanavien hyödyntämistä (esim. Instagram ja LinkedIn) sekä muotoilun menetelmiä (Muotoiluprosessi ja Design Sprint-menetelmä). DITTO-hankkeen asiantuntijatiimi on toteuttanut suurimman osan verkkokursseista, mutta verkkokursseja on luotu yhteistyössä myös Design, uudet teknologiat ja elinikäinen oppiminen -DUTE-hankkeen kanssa sekä hankittu verkkokurssialustan palveluntuottaja Vuolearningin yhteistyökumppanilta ajantasaiset GDPR- ja tietoturvakurssit. Linkki DUTE-hankkeen verkkosivuille.

Kuvakaappaus verkkokurssialustasta, jossa näkyvillä kuusi kurssivaihtoehtoa.
Kuva 1. DITTO-hankkeen oppimisalustalla voi suorittaa haluamansa kurssit. Kuvakaappaus Vuolearning-alustalta. (Kuva: Sini Roine)

Kurssit ovat ponnahduslautoja sovellusten käyttöön. Kursseilta saa perustaidot, joiden avulla opiskelija voi jatkaa itsenäistä harjoittelua sovelluksen parissa ja parhaimmassa tapauksessa innostaa jatkamaan oman osaamisen syventämistä. Kurssin päätteeksi, monivalintatehtävien avulla, voi varmistaa, että perusasiat ovat hallussa. Kurssitehtävien suorittamisen jälkeen opiskelija saa kurssitodistuksen, jonka voi tulostaa itselleen. 

Kurssien vastaanotto

Hankkeen kohderyhmänä oli eteläkarjalaiset yksinyrittäjät, työttömät työnhakijat, organisaatioiden työntekijät sekä opiskelijat. Hankkeen verkoston kautta saatiin muutama testaaja kevättalvella 2023. Testaajien palautteiden perusteella kursseille tehtiin muutoksia, vaikka pääosin palaute oli jo tässä vaiheessa positiivista. Palautteissa näkyi uusien sovellusten tuottama hyöty, ja kuinka innokkaasti haluttiin ottaa sovellukset käyttöön omassa arjessa.

Pöydällä DITTO-hankkeen esitteitä, rusinoita sekä DITTO-juliste, jossa kaikki verkkokurssit lueteltuna.
DITTO-hankkeen esittelymateriaaleja Ennakoi – älä reagoi -tapahtumassa (Kuva: Sini Roine)

DITTO-hankkeen verkkokurssit lanseerattiin Ennakoi – älä reagoi! -tapahtumassa Lappeenrannassa elokuussa 2023. Neljän hankkeen yhteisesti järjestämässä tapahtumassa hankkeet esittäytyivät lyhyillä puheenvuoroilla alueen yrittäjille ja organisaatioiden edustajille, minkä jälkeen tapahtumaan osallistujat pääsivät keskustelemaan hankkeiden edustajille. Osallistujat olivat kiinnostuneita kursseista ja kommentoivat, että tällaisille kursseille on kysyntää. DITTOn verkkokurssien esitteitä lähti osallistujien matkaan ja hankkeen verkoston edustajille jaettiin julisteita, joita he voivat laittaa esille omien organisaatioidensa tiloihin.

Hankkeen aikana (1.2.2022-31.8.2023) kohderyhmänä olivat eteläkarjalaiset, mutta hankkeen päättymisen jälkeen kaikilla on mahdollisuus suorittaa kursseja DITTOn verkkokurssialustalla osoitteessa ditto.vuolearning.fi. Linkki Vuolearning-alustalle, DITTO-kursseille.

Kirjoittaja

Sini Roine toimi LAB-ammattikorkeakoulun toteuttamassa Digitaalisuudesta tuottavuutta, teknologiasta oivalluksia – DITTO-hankkeen asiantuntijana, toteuttaen verkkokursseja mm. Microsoft Teams ja Powerpoint-sovelluksista. 

Linkit 

Linkki 1. LAB. 2023. Digitaalisuudesta tuottavuutta, teknologiasta oivalluksia. Viitattu 29.8.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/ditto

Linkki 2. DUTE. 2023. Design, uudet teknologiat ja elinikäinen oppiminen. Viitattu 29.8.2023. Saatavissa https://www.dute.live/

Linkki 3. Vuolearning. 2023. DITTO-verkkokurssit. Viitattu 29.8.2023. Saatavissa https://ditto.vuolearning.fi/