Tulevaisuuden (työ)elämän inhimillinen strategiointi on ajankohtaista elinikäisen oppimisen keskustelun käydessä vilkkaana. On merkityksellistä, että jokainen pääsee loistamaan vahvuuksillaan, osaamisillaan ja kompetenssillaan. Samaan aikaan ilmassa on kuitenkin kysymysmerkkejä siitä, kuinka vahvuuksia voi tunnistaa, kuinka kokemukset voi valjastaa voimavaraksi sekä kuinka sanoittaa osaamista. Erityisesti, kuinka valjastaa nämä kaikki geneerisiksi työelämätaidoiksi.
Tulevaisuuden tekijät, työnhakijat, pähkäilevät kuinka laatia kiinnostava teksti hakemukseen, vakuuttava CV ja markkinoiva esittelyvideo. Ja kuinka saada haastattelijat vakuutettua omasta erinomaisuudesta? Useat ovat pohtineet hakemuksien sanavalintoja, jotta lukija pitäisi hakemusta akateemisesti vakuuttavana. Useat ovat jännittäneet haastattelua, jotta pystyisivät artikuloimaan ajatukset selkeästi. Useat ovat hermoilleet ”osaamisen näytössä” alisuoriutumista oletettujen odotusten edessä. Osaamisen päiväkirja on hyvä työkalu ammatillisen itseluottamuksen reflektointiin ja manifestointiin. Päiväkirjaan voi kirjata vahvuuksia ja osaamista, kokemuksia ja oivalluksia työelämän varrelta ja kasvunvaraa kohti kompetenssia. Puutteita ei pidä peitellä, vaan kannustan kirjaamaan ja kertomaan ratkaisuideoita sekä tulevaisuuden toiveita. Kerro luonteesta, arvoista ja asenteesta ensin päiväkirjalle.
Parhaimmillaan työhaastattelu on avoin ja arvostava keskustelu, jossa turhat tittelit ja pätemistarpeet loistavat. Ei tarvitse olla aina akateemisin, eikä tarvitse käyttää jargon-sanoja. Ratkaisevaa tulee olla asenne, valmiudet ja omata oikeat vahvuudet ja osaaminen. Kasvunvara ja kehittymishalukkuus tulevat olla optimaaliset työtehtävään.
Älä mahdu muottiin
Tulevaisuuden työelämätaitoja kehittäessä, omaa paikkaa haettaessa, tulee uskoa ja luottaa ja muotoilla oma työelämämuotti. Kokeilla rajoja, tunnistaa vahvuuksia, sanoittaa osaamista ja keriä niistä kompetenssin kerä. Vahvuuksien tunnistamiseen ja osaamisen sanoittamiseen itsereflektio on merkittävä ja vaikuttava menetelmä. Sen kautta voi kasvattaa ammatillista itseluottamusta. Käsimalli voi olla tehokas työkalu. Pohdi jokaisen sormen kohdalla seuraavia sisältöjä:
- Peukalo – Tunnelma: peukku ylös vai alas?
- Etusormi – Nimeä yksi onnistuminen, joka jäi mieleen.
- Keskisormi – Nimeä asia, joka oli haastavaa.
- Nimetön – Pohdi omaa sitoutuneisuuttasi.
- Pikkusormi – Mitä viet kokemastasi ja oppimastasi arkeen?
Työelämä tarvitsee erilaisin vahvuuksin varustettuja osaajia, erilaisiin ja monimuotoisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Tulevaisuuden tekijöiden ei tule olla menneisyyden klooneja tai toimia yleisen kiiltokuvamallin mukaan. Merkityksellistä on ideoida, innostua ja uskaltaa. Olennaista on markkinoida asennetta, osaamista, sekä kiteyttää kilpailukyky ja -etu.
JATKO-hankkeen Tulevaisuuden työelämä -koulutuspilotissa teemapuheenvuoron pitänyt Marjut Suokas käsitteli vahvuuksien tunnistamista, osaamisen sanoittamista, ammatillisen kilpailukyvyn ja -edun markkinointia.
Kirjoittaja
Marjut Suokas toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa tuntiopettajana ja JATKO-hankkeessa palvelumuotoilun asiantuntijana.
Lähteet
Danylchenko, Y. 2022. Freepik. Viitattu 25.10.2022. Saatavissa https://www.freepik.com/free-photo/handshake-reaching-male-hand_27332475.htm#query=hand&position=26&from_view=search&track=sph
Lischka, A. 2019. Pixabay. Viitattu 25.10.2022. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/huomautus-muistikirja-kirjoittaa-3990712/
Linkit
Linkki 1. Muotoilukoulutuksen ja työelämän jatkuva vuorovaikutus ja oppiminen -projektisivu. Viitattu 25.10.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/jatko-muotoilukoulutuksen-ja-tyoelaman-jatkuva-vuorovaikutus-ja-oppiminen