LABin Puutekniikka kansainvälistyy

LAB-ammattikokeakoulun (entinen LAMK) puutekniikan koulutusohjelman systemaattinen kansainvälistäminen aloitettiin vuonna 2011. Prosessi käynnistyi kartoittamalla ja vertailemalla sopivien eurooppalaisten korkeakoulujen opetussuunnitelmia. Kun sopivat ja yhteistyöhön halukkaat korkeakoulut saatiin kartoitettua ja yhteinen halukkuus, tarve ja kyky kansainväliseen toimintaan löytyi, allekirjoitettiin korkeakoulujen kanssa kahdenvälinen Erasmus-sopimus. Sopimus mahdollistaa opiskelija- ja opettaja- sekä henkilöliikkuvuuden koulujen välillä Euroopan Unionin rahoituksella.  

Tällä hetkellä LABin Puutekniikan yhteistyöpartnerikouluja on kuusi: Rosenheim (Saksa), Zvolen (Slovakia), Salzburg (Itävalta), Bern/Biel (Sveitsi), Sopron (Unkari) ja Mosbach (Saksa).

KUVIO 1. Puutekniikan vaihtotilastot 2012-2020. Kuva: Pia Puonti.

Kuviosta 1. nähdään lähteneiden ja saapuneiden vaihto-opiskelijoiden määrä 2012-2020. Lahden puutekniikasta on lähtenyt 45 opiskelijaa vaihtoon, mikä vastaa n. 20% kaikista valmistuneista puutekniikan insinööreistä ko. aikana. Suosituin vaihtokohde suomalaisille on ollut Salzburg (yht. 18).

Samana aikana Lahteen tulleiden vaihto-opiskelijoiden määrä on ollut 34 eli 76% lähtijöiden määrästä. Ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden vähään määrään on ollut syynä Lahden puutekniikan rajattu englanninkielisten ammattiaineiden tarjonta.  LABin puutekniikan uusi opetussuunnitelma 2020 on kuitenkin laadittu siten, että ammattiaineita on lisätty ja suurin osa niistä voidaan opettaa myös englanniksi. Myös opetuksen resursseihin on saatu kauan kaivattua lisäystä ja uutta osaamista, joka mahdollistaa englanninkielisen tarjonnan lisäämisen.

LABin puutekniikan opiskelijat ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että useat metsäteollisuuden säätiöt ja yhdistykset tukevat rahallisesti jokaista vaihtoon lähtevää opiskelijaa muiden olemassa olevien tukien lisäksi. Suomen metsäteollisuus on kansantaloutemme tukijalka 20,2 % vientiosuudellaan. Tästä 5,0 % tulee puutuoteteollisuudesta, sen vuoksi metsäteollisuus näkee tärkeänä opiskelijoiden kansainvälistymisen tukemisen opintojen aikana. (Metsäteollisuus 2020.)

Puutekniikan insinööriopiskelijat ja Interfob-konferenssi

Myös Puutekniikan Insinööriopiskelijat PINO ry on omalta osaltaan ollut erittäin kansainvälisesti orientoitunut ja osallistunut vuosittain järjestettävään Interfob (Inter-Européenne Forêt Bois) – konferenssiin eri puolilla Eurooppaa. Kyseessä on vuodesta 1989 järjestetty, kansainvälinen puu- ja metsäalan opiskelijoiden konferenssi, johon osallistuu vuosittain yli 300 opiskelijaa ja ammattilaista yli 20:stä puutieteen ja -tekniikan opetusta antavista korkeakouluista ympäri Eurooppaa. Viikon kestävä tapahtuma pitää sisällään koulujen esittelyt, työpajoja, luentoja, ekskursioita, urheilua, viihdettä ja verkostoitumista. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Ranskassa. Tänä vuonna Interfob järjestetään kolmannen kerran Suomessa: PINO ry järjestää konferenssin Lahdessa 27.9.2020-03.10.2020.

KUVA 1. Puutekniikan PUU 17 opiskelijat yhdessä vaihto-opiskelijoiden kanssa tehdasvierailulla Metsäwoodin Punkaharjun vaneri- ja LVL-tehtaalla. Kuva: Ilkka Tarvainen.

Olen myös itse ollut vuosittain puutekniikan partnerikorkeakouluissa Keski-Euroopassa opettajavaihdossa ja samalla luonut suhteita ja Erasmus-partnerisopimuksia eri puutekniikan korkeakoulujen kanssa. Yhteistyö on lähtenyt luonnollisesti myös syvenemään sujuvan opiskelija-, opettaja- ja henkilökuntavaihdon ansiosta. Nyt tarkoituksena on kehittää kansainvälistä toimintaa entistä strategisempaan suuntaan. Tällaista toimintaa ovat olleet ”International Wood Weeks” järjestetyt kansainväliset seminaarit Lahdessa 2019 ja 2020 sekä syksylle suunniteltu Virtual Wood University -hanke.

Kirjoittaja: Ilkka Tarvainen on puutekniikan lehtori ja hän vastaa puutekniikan koulutuksen kv-asioista LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän on aiemmin toiminut vaneriteollisuudessa kansainvälisessä markkinointi- ja myyntitehtävissä.

Lähteet:

Metsäteollisuus ry. 2020. Metsäteollisuus. [Viitattu 24.4.2020] Saatavissa: https://www.metsateollisuus.fi/tilastot/metsateollisuus/

Linkit:

Interfob. 2019. Interfob 2019 – France. [Viitattu 24.4.2020] Saatavissa: https://interfob2019.com/

Kuvat:

Kuvio 1. Pia Puonti. 2020. Puutekniikan vaihtotilastot 2012-2020.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *