Maisemakohteet ja matkailupalvelut Iitin pyörämatkailun valttikortteina

Päijät-Hämeen kymmenenneksi kunnaksi vuoden 2021 alussa Kymenlaaksosta siirtynyt Iitti on asukasluvultaan yksi maakunnan pienimmistä kunnista, mutta sen matkailusektori on vireä ja täynnä mahdollisuuksia. Tästä näkyvimpiä osoituksia ovat viime vuosina olleet Kimolan kanava, Kymiring-hanke sekä toistaiseksi jäässä olevat suunnitelmat riippusillan rakentamiseksi Kymijoen yli.

Kuva 1. Kimolan kanava on Iitin matkailun uusi vetovoimakohde. (Kuva: Digiland)

Iitti muistetaan yhä myös Suomen kauneimman kylän arvonimestään sekä upean Hiidenvuoren päällä järjestettävään konserttiin huipentuvista musiikkijuhlistaan (Iitin kunta 2022). Kuten LAB-ammattikorkeakoulun ja PHLU: n yhteisen Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen (LAB 2022a) yhteistyössä on saatu todeta, löytyy Iitistä paljon potentiaalia ja tahtoa myös pyörämatkailun kehittämiseen.

Aktiivista pyörämatkailun yritystoimintaa

Iitti on ollut eräs Päijät-Hämeen aloitekykyisimmistä kunnista pyörämatkailun kehittämisessä, ainakin jos kriteerinä pidetään Pyörämatkailukeskuksen hallinnoiman Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen mukaisten palvelujen kehittämistä. Iitissä toimii tällä hetkellä kolme tunnuksen saanutta yritystä; Radalla Resort, Lomakivi ja Yli-Kaitala Resort (Bikeland 2022). Kaikki kolme ovat osallistuneet Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen toimintaan muun muassa tuotteistamiseen, palvelujen kehittämiseen ja näkyvyyden kehittämiseen liittyvien toimenpiteiden kautta. Yrityksistä Yli-Kaitala on myös räätälöinyt kokonaan omia, pyörämatkailijan asiakastarpeisiin räätälöityjä reittejä.

Kuva 2. Radalla Resort on eräs Iitin Tervetuloa pyöräilijä -yrityksistä. Se myös osallistui hankkeen järjestämään kuvausroadtripiin. (Kuva: Digiland)

Monipuolisia maisemakohteita ja Suomen kaunein kylä

Matkailuyritysten palvelujen lisäksi Iitin ehdottomia vahvuuksia pyörämatkailun näkökulmasta ovat sen upeat maisemakohteet. Suomen kaunein kylä punaisine kirkkoineen, Kymentaantien maantiesilta avarine maisemineen ja Kimolan kanava kesäkahviloineen sekä veneilypalveluineen tarjoavat pyörämatkailijalle paljon nähtävää helposti saavutettavassa paketissa.

Kuva 3. Kymentaan maantiesilta on eräs Iitin upeimmista maisemakohteista. Iitin kaunis kirkko, Kymentaantien silta ja Kimolan kanava ovat helposti yhdistettävissä samaan pyöräretkeen. (Kuva: Digiland)

Hieman enemmän ponnistelua kysyy Hiidenvuoren valloittaminen, joka vaatii usean kilometrin verran hiekkatiepyöräilyä sekä lyhyen patikoinnin ylös vuorelle. Nämä kaikki kohteet ja paljon muuta pystyt näkemään päiväretkellä esimerkiksi Iitin maalaissatasen kautta (LAB 2022b). Toistaiseksi Iitissä ei ole yleisessä käytössä olevia maastopyöräilyyn kohdennettuja merkittyjä reittejä, mutta Yli-Kaitala Resort tarjoaa erinomaiset puitteet mökkilomailun ja maastopyöräilyn yhdistämiseen.

Palvelut, maisemat ja monet mahdollisuudet kohtaavat pyörämatkailijan Iitissä. Ehkä tänä kesänä sinäkin suuntaat pyöräretkesi juuri tänne?   

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen (LAB 2022a) projektipäällikkönä. Eräs hankkeen päämääristä on edistää Päijät-Hämeen pyörämatkailun palvelujen ja reittien näkyvyyttä.

Lähteet

Bikeland. 2022. Tervetuloa pyöräilijä -tunnus. Viitattu 7.6.2022. Saatavissa https://www.bikeland.fi/tervetuloapyorailijatunnus

Iitin kunta. 2022. Historialliset kohteet. Viitattu 7.6.2022. Saatavissa https://www.iitti.fi/historialliset-kohteet-visit-iitti

LAB. 2022a. Pyörämatkailijan Päijät-Häme. Hanke. Viitattu 7.6.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/pyoramatkailijan-paijat-hame

LAB. 2022b. Päijät-Hämeen pyörämatkailuopas. Viitattu 7.6.2022. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2022-05/PH_Pyoramatkailuopas_2022.pdf