Miten huomioida tekoäly terveydenhuollon koulutuksessa?

Lokakuussa 2023 Tikkurilan Laureassa pidetty eHEalth-konferenssi herätti asiantuntijat pohtimaan tekoälyn vaikutuksia sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoihin. Kaksipäiväisessä konferenssissa asiantuntijaluentojen ohessa keskusteltiin, miten tekoäly vaikuttaa oppimismalleihin ja miten esimerkiksi keskustelubotti ja virtuaaliavustaja – ChatGPT – tulisi ottaa huomioon tulevaisuudessa esimerkiksi tehtävien kysymysten asettelussa. Monet osallistujat olivat hyvin kiinnostuneita siitä, miten ChatGPT:n tuoma haaste otetaan huomioon terveydenhuollon koulutuksessa.  

Keskustelurobotti ja virtuaaliavustaja herättää ristiriitaisia tunteita. Savonian lehtorin Mikko Myllymäen asiantuntijaluento toi erinomaisia uusia näkökulmia tekoälystä sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksessa hyötyineen, haasteineen ja huolineen (Myllymäki 2023).

Juridisia ongelmia, plagioinnin helppoutta

Euroopan parlamentti on jo vuonna 2020 maininnut, että tekoäly tuo palveluihin ja yhteiskunnalle monimuotoisuutta sekä avoimuutta tiedon saatavuuteen. Kuitenkin tekoäly vaikuttaa myös vakavasti yksityisyyden- ja tietosuojaan sekä tarkoituksellisiin ja tahattomiin vääristymiin. (Euroopan parlamentti 2023.)

Myllymäen (2023) mukaan keskustelurobotti erityisesti nostaa eettisiä sekä juridisia riskejä, muun muassa tekijänoikeuksien ja avoimuuden kautta. On huomattu, että plagioinnit ovat kasvaneet virtuaaliavustajien takia, ja tämä tuo haastetta koulutukseen. (Sparke 2022). Myllymäki (2023) mainitsee myös, että tekoälyyn turvaudutaan entistä enemmän opiskelussa, ja se vaikuttaa kriittisen tarkastelun heikentymiseen. Ennen kaikkea tekoäly vaikuttaa opiskelijoiden sosiaaliseen ja mentaaliseen terveyteen negatiivisesti väärin käytettynä.

Kuva 1. Tekoälyä ei voi sivuuttaa korkeakouluopetuksessa. Uutta orientoitumista tarvitaan sekä kouluttajilta että opiskelijoilta. (Winstead 2021)

Tekoäly haastaa koulutusjärjestelmää, mutta toisaalta se tuo myös hyötyjä terveydenhuollon koulutuksiin. Myllymäen luennon mukaan keskustelurobotti ja virtuaaliavustaja helpottaa tiedon saavutettavuutta sekä antaa nopean palautteen opiskelijalle. (Myllymäki 2023). Kaikille tekoälyn hyödyntäminen ei edistä oppimista, mutta osalle keskustelualustat voivat tuoda uutta tyylisuuntaa ja aikaa säästyy. Kansainvälisille opiskelijoille tekoäly mahdollistaa vieraan kielen oppimisen.

Esimerkiksi LAB-ammattikorkeakoulussa hyödynnetään chatbot-keskustelualustaa kansainvälisten opiskelijoiden kielen oppimisen tukena. Tästä on saatu jo erinomaisia tuloksia. Kouluttajien näkökulmasta tekoälyn on arvioitu pienentävän työkuormaa.

Tekoälyn haasteet tulevaisuudessa 

Tekoäly avaa uusia oppimiskokemuksia, ja se osaa selittää nopeasti vaikeitakin asioita. Tulevaisuudessa opiskelijoiden hyvinvointiin tulee kiinnittää entisestään huomioita. Yleisesti olennaista on ymmärtää täysin tekoälyn tuomat mahdollisuudet ja rajoitukset terveydenhuollon koulutukseen. Myllymäen mukaan jatkossa tutkimusta tulee keskittää erityisesti opiskelijan oppimistuloksiin, sisältäen kriittisen tarkastelun sekä kouluttajan roolin käytännössä tekoälyä hyödyntäen. Tekoäly tuo koulutusjärjestelmään haastetta, mutta onneksi siihen pysytään vastaamaan. (Myllymäki 2023).

Kirjoittaja

Fanny Kilpinen työskentelee hoitotyön opettajana LAB-ammattikorkeakoulussa Lahden kampuksella ja on kiinnostunut tekoälystä terveydenhuollon koulutuksessa.

Lähteet 

Euroopan parlamentti. 2023. Tekoäly: mahdollisuuksia ja uhkia. Viitattu 1.12.2023. Saatavissa https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20200918STO87404/tekoaly-mahdollisuuksia-ja-uhkia

Myllymäki, M. 2023. AI in Health Care Education. Asiantuntijaluento. eHealth-konferenssi. Laurea. Vantaa.

Sparkes, M. 2022. Open AI is developing a watermark to identify work from its GPT text AI. New Scientist. Viitattu 1.12.2023. Saatavissa https://www.newscientist.com/article/2350655-openai-is-developing-a-watermark-to-identify-work-from-its-gpt-text-ai/

Winstead. 2021. Winstead, T. Käsi, sormi, tulevaisuus, robotti. Pexels. Viitattu 1.12.2023. Saatavissa  https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kasi-sormi-tulevaisuus-robotti-8386440/