Etelä-Karjalan ruokakulttuuri sai uuden potkun päättyneen Ruokamaakunta Nyt! – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa -hankkeen myötä (LAB 2023). Tavoitteenamme oli nostaa maakunnan ruokatarjonnan houkuttelevuutta ja tunnettuutta sekä vahvistaa ruokatuotannon brändiä. Hankkeessa luotiin pohjaa uusille tuotteille, palveluille ja yritystoiminnalle monialaisen yhteistyön avulla. Keskeisenä teemana oli hyödyntää alueen ruokahistoriaa ja inspiroitua siitä.
Mitä jäi käteen?
LAB-ammattikorkeakoulu osallistui hankkeeseen tuomalla mukaan asiantuntemusta ruoka- ja matkailualalta sekä liiketoiminnan näkökulmasta. Olimme mukana hub-toiminnassa (Murto 2023), tapahtumien toteutuksessa sekä erilaisten digitaalisten sisältöjen suunnittelussa sekä toteutuksessa. Tiimimme oli päävastuussa ruokatuotteiden kehittämisestä. Etenkin hub-tapaamisissa pääsimme saman pöydän ääreen erilaisten eteläkarjalaisten ruoantuottajien ja matkailutoimijoiden kanssa.
Hankkeen aikana hyödynnettiin mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita, mikä näkyy myös hankkeen lopussa yhdessä kootussa reseptijulkaisussa. Julkaisu sisältää keittiömestari Jukka Moilasen reseptien lisäksi myös mielenkiintoista ruokahistoriatietoa aina kivikaudelta tähän päivään.
Linkki reseptijulkaisun sähköiseen versioon. (Linkki 1)
Monia hankkeessa kokeiltuja tapahtumakonsepteja voisi jatkokehittää ja järjestää uudestaan – etenkin tuodakseen Saimaan alueen European Region of Gastronomy -juhlavuoteen ruokatapahtumatarjontaa nälkäisille matkailijoille. Muutamista konsepteista voisi myös saada helposti esimerkiksi ryhmämatkatuotteen, kuten Juha-Pekka Natunen toteaa hankkeen podcastin kolmannessa jaksossa (Iso-Aho ym. 2023). Yhdistämällä ruokaa, tarinoita, kulttuuria ja historiaa saatiin aikaan kiinnostavia ja elämyksellisiä tapahtumia. Haasteena on löytää koordinaattoria tai tietynlaista tuuppausta järjestää tapahtumia uudestaan ilman hanketta. Kaikkiin tapahtumakonsepteihin otettiin yrityksiä tai muita toimijoita mukaan jo suunnitteluvaiheessa, joten toivoa on jatkon suhteen.
Mitä seuraavaan kattaukseen?
Yksi hanke tai juhlavuosi ei riitä yksin ruokamatkailun kehittämiseen ”Suomen himoitumman leivän” maakunnassa (Humak 2023b). Työtä täytyy jatkaa. Paikalliset pienet tuottajat ovat kiireisiä ja hankalasti tavoitettavissa, kun toisaalta vaakakupissa painaa toiminnan kehittäminen vastuullisesti. Matkailijat haluavat päästä kokeilemaan paikallista ruokaa, mutta sitä voi olla haastavaa löytää. Hungry for Finlandin ruokamatkailustrategian kehittämistyössä huomattiin, että muualla Suomessa Saimaan alue nähdään benchmarking-kohteena hyvän tekemisen meiningin ja paikallisylpeyden takia (Laamanen 2023).
Tulevaisuus tuo toivottavasti tullessaan rohkeutta kokeilla erilaisia konsepteja. K-ryhmän tekemän trendikatsauksen mukaan kiinnostus perusasioihin ja hyvän mielen ruokaan kasvaa (Kesko 2023). Lisäksi marraskuun lopulla pidetyssä Suomen paras ruokamatkailutuote 2023 -kilpailussa voiton veivät Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma (Visit Finland 2023). Tässä nähdään loistavasti, että hyvän ruokamatkailukokemuksen ei aina tarvitse olla monimutkainen. Autenttinen ja tunnelmallinen paikka täydennettiin herkullisilla lähiruokaeväillä – reseptiikka on siis samanlainen kuin Ruokamaakunta Nyt! -hankkeen tapahtumilla.
Ruokamaakunta Nyt! – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa -hanke rahoitettiin osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Kirjoittaja
Maria Murto työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana etenkin matkailuaiheisissa hankkeissa. Hän toimi LABin osuuden projektipäällikkönä hankkeessa Ruokamaakunta Nyt! (LAB 2023).
Lähteet
Humak. 2023b. Etelä-Karjalan leipämaakunta. Video. YouTube. Ruokamaakunta Nyt! Hanke. Imatra: Humanistinen ammattikorkeakoulu. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://www.youtube.com/watch?v=y-22_zNxsL0
Iso-Aho, J., Natunen, J-P. & Murto, M. 2023. Ruokaa ja historiaa tapahtumissa ja digitaalisissa sisällöissä. Ruokamaakunta Nyt! -podcast. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://open.spotify.com/episode/08KA9CwlDVuWWrWxVf9sp6?si=z-fIl0fPSuyiSZx1s_kn5Q
Kesko. 2023. K-ryhmän trendikatsaus 2024: huomio hyvinvointiin ja paluu perusasioiden ääreen. Julkaistu 15.11.2023. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2023/k-ryhman-trendikatsaus-2024-huomio-hyvinvointiin-ja-paluu-perusasioiden-aareen/
Laamanen, O. 2023. Hungry for Finlandin esitys Saimaan European Region of Gastronomy hankeverkoston tapaamisessa 16.11.2023.
LAB. 2023. Ruokamaakunta Nyt! – 11000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa. Hanke. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://lab.fi/en/project/ruokamaakunta-nyt-11-000-vuotta-etelakarjalaista-gastronomiaa-jatkuvassa-kattauksessa
Murto, M. 2023. Ruokamaakunta Nyt! -hub keskittää herkullisuuden ja yhteistyön. LAB Focus. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/ruokamaakunta-nyt-hub-keskittaa-herkullisuuden-ja-yhteistyon/
Visit Finland. 2023. Naantalilainen ravintola Tammiston Kuulas palkittiin Suomen parhaista ruokailumatkatuotteista. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://www.visitfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/2023/naantalilainen-ravintola-tammiston-kuulas-palkittiin-suomen-parhaista-ruokailumatkatuotteista
Linkit
Linkki 1. Humak. 2023a. Ruokamaakunta Nyt! Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan. Hanke. Julkaisut. Imatra: Humanistinen ammattikorkeakoulu. Viitattu 11.12.2023. Saatavissa https://www.humak.fi/julkaisut/matkoja-etela-karjalan-makuhistoriaan/